The Beach Boys - Good Timin' (2002)

Alternatieve titel: Live at Knebworth England 1980

Label: Eagle

1. Intro (0:48)
  2. California Girls (3:10)
  3. Sloop John B (3:04)
  4. Darlin' (2:37)
  5. School Days (3:26)
  6. God Only Knows (2:51)
  7. Be True to Your School (2:27)
  8. Do It Again (3:08)
  9. Little Deuce Coupe (2:14)
  10. Cotton Fields - Heroes and Villians (5:19)
  11. Happy Birthday Brian (1:25)
  12. Keepin' the Summer Alive (3:42)
  13. Lady Lynda (5:01)
  14. Surfer Girl (2:39)
  15. Help Me Rhonda (4:05)
  16. Rock and Roll Music (2:22)
  17. I Get Around (2:14)
  18. Surfin' Usa (2:54)
  19. You Are So Beautiful (3:13)
  20. Good Vibrations (6:03)
  21. Barbara Ann (2:46)
  22. Fun Fun Fun (4:49)
avatar van Brunniepoo
Vergeet de cd, de dvd moet je hebben om echt te kunnen oordelen over dit optreden.

De Beach Boys hadden hun beste jaren in 1980 toch al wel een tijdje achter zich maar hun laatste worp, Keepin' the Summer Alive, was redelijk positief ontvangen en ze stonden voor een enthousiast publiek in Knebworth. Voldoende reden om volle bak te gaan dus.

De opname wordt aangeprezen vanwege de line-up: alle zes Beach Boys zijn aanwezig. Hier valt wel wat op af te dingen, Dennis Wilson is niet overdreven aanwezig en de bijdrage van Brian is vrij gering (hoofdzakelijk piano). De meeste aandacht gaat in aflopende volgorde uit naar Mike Love, Al Jardine en Carl Wilson.

Het is een gezellige drukte op het podium, behalve de zes leden zijn er ook nog eens vier extra muzikanten aanwezig. Het lijkt allemaal wat overdreven, volgens mij zijn er in totaal drie gitaristen en drie toetsenisten, maar het wordt niet helemaal duidelijk waarom. Zeker niet als Dennis op een gegeven moment de piano van Brian overneemt, die op zijn beurt weer doorschuift naar de keyboards van Bruce Johnston.

De muziek van de Beach Boys draait grotendeels om de samenzang en die komt live niet altijd even goed uit de verf maar is aan het eind van God only knows bijvoorbeeld wel erg goed. Op sommige momenten zijn liefst acht (?) stemmen te horen, wat een mooi vol geluid geeft.
De lead vocals van Mike Love overtuigen mij niet echt, afgezien van het kleine stukje van Brian is hij wat mij betreft de slechtste zanger van deze avond. Jammer dus dat hij wel het meeste zingt. Carl en Al overtuigen meer, met name de nieuwere nummers Keepin' the summer alive (Carl) en Lady Lynda (Al) zijn sterk. Ook als frontmannen komen ze duidelijk beter over.

Dit is vooralsnog het enige live-album van The Beach Boys dat ik ken dus wellicht zijn andere veel beter. Wat mij betreft is dit album (/deze dvd) echter een must-have voor de liefhebber van de muziek van deze band. Het toont dat de band ook live uit de voeten kan en het toont vooral hoeveel goede muzikanten de band telde.

Als ik dan toch een minpunt moet noemen dan is het eigenlijk wel dat ik het jammer vind dat de setlist zo focust op de eerste jaren. De band maakte ook na het mislukte Smile nog een aantal sterke albums maar daar is vrij weing van terug te vinden.