Alison Krauss & Union Station - Paper Airplane (2011)

Country / Roots
Label: Rounder

1. Paper Airplane (3:36)
  2. Dust Bowl Children (3:06)
  3. Lie Awake (3:55)
  4. Lay My Burden Down (3:52)
  5. My Love Follows You Where You Go (4:03)
  6. Dimming of the Day (5:20)
  7. On the Outside Looking In (3:35)
  8. Miles to Go (2:54)
  9. Sinking Stone (4:42)
  10. Bonita and Bill Butler (4:03)
  11. My Opening Farewell (4:09)
Zoals de laatste tijd wel vaker worden sommige nummers van Alison Krauss me wat te poppig. Gelukkig niet allemaal, want af en toe weet ze ook haar 'oude' zangstem weer te vinden. Toch vind ik de nummers die door Dan Tyminski worden gezongen het mooist, dus het wordt gewoon tijd dat hij weer eens plaat uitbrengt. Who's in favor?

avatar van Ronald5150
De stem van Alison Krauss is werkelijk hemels, zo ook op "Paper Airplane" van Krauss en haar Union Station. De muziek is doordrenkt van de roots en country invloeden en de stem van Alison Krauss laveert daar prachtig overheen. Niet alleen de klank van haar stem is adembenemend, maar ik geniet ook van de mooie melodieën die uit haar zanglijnen komen. Alsof je meedeint op de golven van haar stembanden. De liedjes waarop Krauss de vocalen op zich neemt zijn met name ingetogen van karakter. Maar nergens vind ik dat storend, want Krauss overtuigt zo sterk dat ik intens van die liedjes geniet. Toch staan er op "Paper Airplane" ook wat snellere en meer uptempo nummers. Deze nummers bevatten meer de klassieke country sound en de vocalen worden op die nummers vertolkt door Union Station zanger en gitarist Dan Tyminski. Als ik zijn stem hoor krijg ik gelijk een glimlach op mijn gezicht en denk ik terug aan de fantastische film "O Brother Where Art Thou?" waarin de vocalen van Tyminski al een prominente rol vertolkt. Door de afwisseling in de vocalen tussen Krauss en Tyminski ontstaat er een mooie balans tussen de rustige meer roots georiënteerde songs en de wat snellere meer country georiënteerde songs. Overigens is de samenzang op "Paper Airplane" ook hemels mooi. Ik zal direct eerlijk toegeven dat ik de rest van het oeuvre van Alison Krauss & Union Station onvoldoende ken om te beoordelen of "Paper Airplane" beter of slechter is dan voorgaand werk. Ik ken Alison Krauss met name van haar samenwerking met Robert Plant, en in die combinatie heeft ze mijn hart veroverd. Maar als ik "Paper Airplane" op zichzelf moet beoordelen stel ik vast dat ik dit een heerlijke, voornamelijk ingetogen, maar prachtig gezongen en gespeelde rootsplaat vind. Hier krijg ik geen genoeg van. Klasseplaat!