Mssr Renard
Dit album staat bekend als meer jazzy dan de voorgaande. Dit zou komen omdat nieuwe toetsenist Steve Miller meer op de electrische piano speelt in tegenstelling tot Dave Sinclair die meer op het orgel tekeer ging.
Ik hoor hier wel 'jazzy' invloeden, maar ik vind het echt geen jazzy plaat. Het is echt gewoon progressieve rock, maar dan met minder psychedelica zoals op de eerste drie platen erg het geval was.
Sommige nummers (zoals Nothing At All) heeft een erg jam-gericht karakter, het is ook het meest jazzy nummer, maar dat komt dan ook vooral door saxofonist Lol Coxhill en gitarist Phil Miller. Met name Lol Coxhill is geen onbekende in de britse progressieve jazzscene.
Het mooiste stuk op deze plaat vind ik Love in Your Eye met mooie subtiele touches zoals een hobo, een zinderende fluitsolo van de ongeëvenaarde Jimmy Hastings, een wat minder subtiel strijkers-arrangement, een stevige leadbass van R. Sinclair, soepele drums en eigenlijk zo'n beetje alles wat een jaren zeventig prog-epic zo fantastisch ( of vreselijk, het is maar hoe je het bekijkt) maakt.
Overigens speelt Steve Miller op Love in Your Eye een prima orgel-solo, later zelfs in unisono met Pye op gitaar, wat een beetje doet denken aan het duo-spel van Latimer en Bardens. Maar het is vast niet de eerste keer dat iemand ooit een vergelijking maakt tussen Camel en Caravan.
Een knappe plaat is het zeker, en ook eentje die ik persoonlijk veel te weinig draai. Ik ga ook geen wedstrijdje doen tussen Dave Sinclair of Steve Miller, want ik vind ze beiden op hun eigen manier helemaal goed.