Het zwart-witte debuutalbum van The Pains of Being Pure at Heart werd geroemd vanwege zijn frisse indiepop met shoegaze-invloeden, een soort Belle & Sebastian-speelt-My Bloody Valentine. De schattige bandnaam die eerder een goedkope emo-band impliceerde namen we op de koop toe. Zoals bij zoveel verfrissende muziek is er na de goede ontvangst nog maar één vraag: hoe kunnen ze dit geluid zo goed mogelijk conserveren, uiteraard zonder zichzelf te herhalen? Het tweede album start verrassend; een lieflijk begin, en na precies twaalf seconden is die schattigheid verdwenen met een drumroffel en een stevige gitaarriff en begint Belong.
Vervolgens volgt één van de meest sterke openingstrio’s ooit gehoord. Na het stampende geluid van ‘Belong’ volgt de dromerige melodie van ‘Heavens Gonna Happen Now’ en als ‘Heart In Your Heartbreak’, het catchy centrum van Belong is afgelopen hoeven we niet meer bang te zijn dat The Pains of Being Pure at Heart ons teleur zullen stellen. Ja, de jongens en meisjes uit Brooklyn zijn volwassener geworden en dat is te horen. Hun liedjes klinken weloverdacht, maar zijn nog steeds gemaakt met diezelfde kinderlijke kwetsbaarheid. Kip Berman is nog steeds pure at heart.
Een van de knapste prestaties van The Pains of Being Pure of Being Heart op Belong, is hoe ze kunnen klinken als hun idolen, zonder ze daadwerkelijk na te doen. Dat Flood en Alan Moulder hun indrukwekkende producers waren heeft het er niet makkelijk op gemaakt. Onder andere The Smashing Pumpkins, The Jesus & Mary Chain, U2 en My Bloody Valentine zijn door hen onder handen genomen. De sterkte van The Pains of Being Pure is dat ze hun inspiratiebronnen niet omarmen, maar ze slechts met hun vingertoppen aanraken. The Pumpkins en U2 zijn in elk liedje dichtbij, maar net ver genoeg om het verschil te maken tussen een verwijzing en een overeenkomst.
Het grootste verschil met het eponieme debuutalbum is dat The Pains op Belong meer direct en onmiddelijk klinken. Kip Berman is niet meer bang om gehoord te worden en als hij nu een muur van gitaarlagen creëert is dat niet meer om zich achter te verschuilen, maar om zelfs door de doven gehoord te worden. Ook is de band niet meer bang om vrolijk te zijn, al is het soms met een bitter smaakje. ‘Even in Dreams’ heeft een euforisch refrein (‘Even in dreams I could not betray you’), maar even later zingt Berman ‘Yeah, there’s nobody like you / Is that why they don’t like you / like I do?’ Om vervolgens toch nog met een positeve noot af te sluiten: ‘And I do’. Elk stukje tekst is puur persoonlijk en gemaakt in het hier en nu. In ‘Heavens Gonna Happen Now’: ‘You can’t sit there and look scared / when everything’s happening now’. Tegelijkertijd maakt juist dat gevoel, dat het nú gebeurt, Belong zo’n tijdloos album.
Na het openingstrio ‘Belong’, ‘Heaven’s Gonna Happen Now’ en ‘Heart In Your Heartbreak’ komt nog de lompe disco-track ‘The Body’, het lieflijke (?) ‘Anne with an E’, ‘My Terrible Friend’ met daarin typische Cure-synthesisers en het vervreemdende ‘Strange’. In tegenstelling tot het debuutalbum is op Belong elk nummer een nieuw hoogtepunt. In zijn geheel vormt Belong een album met tien liedjes die gaan over de levens van een tiener in Brooklyn, maar een thematiek bevatten die veelomvattender is dan elk afzonderlijk verhaal. Op die manier heeft The Pains of Being Pure at Heart een album gemaakt met eeuwigheidswaarde, al is het maar voor even.
van:
Beautiful Freaks