Nickelback - Silver Side Up (2001)

Canada
Label: Roadrunner

1. Never Again (4:20)
  2. How You Remind Me (3:43)
  3. Woke Up This Morning (3:50)
  4. Too Bad (3:52)
  5. Just For (4:03)
  6. Hollywood (3:04)
  7. Money Bought (3:24)
  8. Where Do I Hide (3:38)
  9. Hangnail (3:54)
  10. Good Times Gone (5:20)
  11. Chad Kroeger - Hero * (3:21)

met Josey Scott

12. Learn the Hard Way * (2:55)
avatar van Ronald5150
Met wat ik nu ga stellen loop ik het risico mijn geloofwaardigheid als muziekliefhebber te grabbel te gooien, maar ik doe het toch: ik vind ”Silver Side Up” een goed rockalbum. Nog een keer: ”Silver Side Up” is een goed rockalbum. Het is daarmee wat mij betreft ook het enige goede album van Nickelback, maar dat terzijde. Ik begrijp dat het niet credible is om Nickelback goed te vinden, maar ik beperk me dan ook uitsluitend tot ”Silver Side Up” in deze. Ja ik erger me ook aan de maniertjes van frontman Chad Kroeger, ja de teksten zijn verre van hoogstand, en nee de muziek is nergens ook maar origineel. En toch luistert ”Silver Side Up” in mijn beleving heerlijk weg. Lekker stevige gitaren, melodieuze riffs en aanstekelijke refreinen. Dit alles maakt ”Silver Side Up” een album dat lekker in het gehoor ligt. Megahit ”How You Remind Me” blijft nog steeds een lekker nummer en ”Woke Up This Morning” vind ik het beste liedje van dit album. De andere single ”Too Bad” nestelt zich ook al net zo makkelijk in je hoofd. Het afsluitende ”Good Times Gone” bevat zelfs een lekkere slidegitaar. Na ”Silver Side Up” werd alles een herhalingsoefening en wordt nergens het niveau van dit album gehaald. Alleen de singles waren af en toe nog te pruimen, maar een geheel album van Nickelback heeft me sindsdien niet meer kunnen boeien. ”Silver Side Up” is een pretentieloos album, gewoon recht-toe-recht-aan en heerlijk voor in de auto. Misschien heel fout, maar ik vind deze, en uitsluitend deze, van Nickelback gewoon erg fijn.

Laat ik gewoon eerlijk zijn, How You Remind Me vind ik eigenlijk best een lekker nummer.
De single heb ik ook al vrij snel gekocht.
Chad Kroeger ziet er achteraf gezien uit als een geblondeerde Jan Dulles van de 3JS, en ook onze Chad zou de rol van Jezus bij The Passion prima kunnen vervullen.
Dezelfde onschuld in zijn ogen, en nadat Nickelback in de loop der jaren zo negatief werd neer gezet, zal ook hij regelmatig naar de hemel gekeken hebben.
Heer, zo heb ik het niet gewild.
Ook zijn bijdrage aan Spider-man met Hero is eigenlijk niet eens slecht te noemen.
En eigenlijk klinken ze op Silver Side Up bijna hetzelfde als Metallica op Load.
Op de een of andere manier komt het over als een gespeelde rol van ruige rocker.
En als je dan eindelijk je haren kort laat knippen, en je uiterlijk wat veranderd, denk je, misschien komt het toch nog goed.
Maar nee, meneer moet zo nodig trouwen met Avril Lavigne, een country zangeresje, welke op een bepaald moment aan de buitenwereld wil laten geloven dat ze een hip punkmeisje is.
Kom op zeg!
Ilse DeLange heeft ook nooit bij De Heideroosjes stagedivend een optreden bij gewoond.
Maar nu weer terug naar de muziek van Nickelback.
Ik geef toe; met vlagen klinken ze als Paradise Lost ten tijden van One Second, maar toch lukt het mij niet om het hele album de aandacht er bij te houden.
Toch staan er op de album; tenminste, als je de versie hebt inclusief bonustracks toch nog drie prima nummers op; de eerder genoemde Hero, How You Remind Me, en de met Linkin Park achtige geluidjes vol gepropte Too Bad.