Shigeru Umebayashi - 2046 (2004)

Japan
Score
Label: EMI

1. 2046 Main Theme (4:45)
  2. Xavier Cugat - Siboney [Instrumental] (2:50)
  3. Dean Martin - Sway (2:50)
  4. The Christmas Song (4:10)
  5. Georges Delerue - Julien et Barbara (1:32)
  6. Connie Francis - Siboney (2:58)
  7. Interlude I (0:38)
  8. Polonaise (2:42)
  9. Angela Gheorghiu - Casta Diva, from the Opera "Norma" (3:27)
  10. Xavier Cugat - Perfidia (3:00)
  11. 2046 Main Theme[rumba Version] (2:51)
  12. Lost (3:44)
  13. Peer Raben - Dark Chariot (1:21)
  14. Peer Raben - Sysiphos at Work (4:58)
  15. Zbigniew Preisner - Decision, from "A Short Film About Killing" (1:51)
  16. Long Journey (4:09)
  17. Secret Garden - Adagio (2:55)
  18. Interlude II (0:53)
  19. Nat King Cole - The Christmas Song (3:17)
  20. 2046 Main Theme [With Percussion ~ Train Remix] (5:01)
neo
Zbigniew Preisner componeerde voor Dekalog 5 (ook bekend als A Short film About Killing) een stuk score getiteld ''Decision''. Kar Wai Wong, een duidelijke liefhebber van Preisner en de Dekalog serie, gebruikte deze track in de aftiteling van 2046. Maar daar bleef het niet bij, oh nee. Shigeru Umebayashi's score was gebaseerd op deze composities vam Preisner, waarbij zowel structuur, stijl en melodie overeenkomen. En dat bouwde hij verder uit. En dat zorgt ook in diens volledige score voor een zeer Poolse benadering. Fascinerend cyclisch en wonderschone emotie teweegbrengend.

En daarnaast is het een waardiger en beter geheel als Fa Yeung Nin Wa uit 2000. Peer Raben composities, bestaand stuk van Delerue, Cugat en de rest... Het lijkt zoveel meer in elkaar gevouwen en bij elkaar te horen dan bij de andere film. 2046 zou zelfs over het muzikale geheel een meesterwerk kunnen zijn, waar Fa Yeung Nin Wa dat niet altijd is.

avatar van Suicidopolis
neo schreef:

Ben het hier volledig mee eens. Deze soundtrack, alsook de film zelf ( één van m'n all time favorieten ), zijn volstrekte magie. Dat openingsnummer alleen al, ik krijg kippenvel, gewoon van er aan te denken!

Toch heb ik een halve ster afgetrokken van de oorspronkelijke 5 die ik er voorover had, vanwege de barslechte mastering ( ja, hier ben ik weer... ), die alle dynamiek uit deze nochtans vaak klassiek getinte nummers haalt, zorgt voor gepomp, achtergrondruis naar omhoog trekt, en bovendien weer eens zorgt voor lelijk digitale distortion/gekraak. Echt onaanvaardbaar, alsook volstrekt onbegrijpelijk hoe iemand ( geen twijfel dat het op verzoek van de platenfirma was... ) zulke hemelse muziek volledig kan verkrachten. "The Loudness War has made another victim.".

ik vond dit maar een slecht album. nummers 3 4 6 9 19 en 20 vond ik heel slecht. de rest waren er wel wat goed bij maar die waren dan zeer kort. 2046 Main Theme was het enige nummer dat ik heel goed vond.

neo
Vreemd dat je de track van Preisner dan ook niet heel goed vond. Het hoofdthema is notabene daarvan afgeleid.

Zbigniew Preisner was niet slecht. het is iets minder dan 2046 Main Theme

IJsbergsla
Sentimenteel als ik ben vind ik het Adagio van Secret Garden de mooiste track.
Het tilt de prachtige film van Wong Kar Wai naar een nog hoger niveau.

avatar van Yield
Dit blijft toch een van de mooiste soundtracks ooit. De film "2046" is een van mijn favorieten, een masterclass melancholie. De kracht van deze soundtrack is de goed gekozen mix van stijlen.
Het vormt toch een perfect geheel. Prachtig.