Na de CD Zalig zijn de armen van geest kwam At the close of every day in 2003 met een mini-opvolger, de EP If you spoke to me (wat betekent EP eigenlijk?). Op deze plaat staan vier nummers, niet veel vergeleken met het volwaardige debuut. Toch vind ik deze mini-plaat eigenlijk mooier en beter dan Zalig zijn de armen. Ik kan moeilijk aangeven waarom. Een poging: alle vier de nummers zijn supergoed, ze zijn persoonlijk, gevoelig en zeer origineel.
Helemaal verzot ben ik op het eerste nummer, The Jesus heart. Vooral het einde is prachtig als Minco Eggersman bijna hypnotisch de laatste tekstregel blijft herhalen (“I don’t think you’d understand why the shadows still dim your eyes”). Dan zet ook nog een hoornkwartet in en wordt een verstild einde van de song bereikt.
Die hoorns zitten ook heel subtiel in het laatste nummer, Happiness of a son. Dat lied is sowieso prachtig opgebouwd. Na twee minuten zet heel voorzichtig de drum in, dan volgen later de hoorns en vanaf drie minuten is een subtiele bas te horen. Misschien is dat wel de magie van deze EP, de subtiliteit van de diverse instrumenten. Want groots is het allemaal niet, At the close of every day gaat voor soberheid. Ook vallen op deze plaat de drumpartijen weer op. Ik weet niet hoe die Eggersman dat doet, maar hij maakt van de drum echt een volwaardig muziekinstrument.