In 2006 zette de Britse band Warning de doomwereld op zijn kop. Met ‘Watching from a Distance' brachten ze - en dit is natuurlijk flink voor discussie vatbaar - het meest impactvolle doomalbum sinds Electric Wizards' ‘Dopethrone' (al zullen diverse Reverend Bizarres en Church of Misery's het daar niet mee eens zijn). Warning bracht de duisternis die synoniem staat met doom metal niet alleen door logge riffs, stevige bas of teksten over heksenverbrandingen en drugtrips: de duisternis die van Warning afdroop, werd gepuurd uit een veel menselijker fenomeen.
Warning wist een veel emotionelere sfeer te creëren dan zijn concurrenten. Het doorleefde stemgeluid van Patrick Walker die zingt over op de klippen gelopen liefdes projecteert een beeld op de luisteraar: een gebroken man die in een onverlichte kamer alle miserie van zich af zingt. Dat menselijke aspect was in elke vezel van ‘Watching from a Distance' te vinden, wat een revelatie in het genre bleek te zijn.
Helaas is Warning sinds januari 2009 verleden tijd, en sindsdien werd Patrick Walker met argusogen gevolgd door fans die naar nieuw werk van de keizer der treurnis smachtten. Dat nieuwe project is er nu in 40 Watt Sun: een briljante bandnaam, dat staat al vast, maar de vraag is of Walker zijn succes kan herhalen, zo niet overtreffen. We zullen proberen om verdere vergelijkingen met Warning achterwege te laten, maar makkelijk is dat niet, gezien de twee bands haast identiek klinken.
De instrumenten zijn er vooral om sfeer te scheppen. Loodzware riffs, luide bas en slagen op de cimbalen: het is allemaal bijzonder intens, overweldigend traag en ontzagwekkend log. Het klinkt alsof je een planeet voor je ogen ziet ontploffen; niet alleen op vlak van kracht, maar ook de grootsheid die het uitstraalt. 40 Watt Sun klinkt als een natuurkracht: vloeiend, dynamisch, natuurlijk. Maar uiteindelijk is dit geen band waar de instrumenten voorop staan: dit is vooral het canvas waarop Patrick Walker zich het hart uit het lijf mag zingen.
En Walker draagt het hele album dan ook met gemak. Waar hij op ‘Watching from a Distance' al eens lichtjes zagerig kon overkomen, bereikt Walker op ‘The Inside Room' simpelweg de perfectie. Zijn stem danst als het ware met de muziek; Walkers zang is diverser dan wat we eerder hoorden, zonder die rakende emotionele oprechtheid te verliezen. Wanneer je hem hoort meeblèren op het wondermooie ‘Carry Me Home' staat al de rest rondom je tien minuten stil; het is een nogal magisch effect.
Mede daardoor is dit album ook gevoelsmatig wat rijker dan zijn spirituele voorganger. ‘Watching from a Distance' mag dan wel het hoogtepunt van een loodzware, deprimerende sfeer zijn: het speelde - zoals zoveel doom-albums - ook alleen maar in op dat ene facet. Met 40 Watt Sun verrijkt Walker dat pallet. Centraal staat nog altijd de onzekerheid, de treurnis en vooral het liefdesverdriet waar Warning zo'n succes mee boekte. Maar 40 Watt Sun deelt een beetje van die tristesse om een ondertoon van optimisme te introduceren. Er zit iets in 40 Watt Sun waardoor het minder eenzijdig donker klinkt: een kleine gloeilamp van 40 Watt, waar Warning nog volledig zwart was.
En om het pakketje helemaal af te maken, wordt alles ook nog eens perfect samengebracht. ‘The Inside Room' is een album dat luid beluisterd moet worden: om Walker door die krachtige zee van geluid te horen snijden, zodat de muziek - die nochtans iets luider in de mix staat dan de zang - naar de achtergrond verdreven lijkt te worden, het is een magische luisterervaring. Neen, eigenlijk hebben we bitter weinig negatiefs te melden over ‘The Inside Room'. Het eindigt (naast uiteraard gewoonweg te snel) ook nogal plots, maar verdere kritiek schiet ons echt niet te binnen.
40 Watt Sun weet dus verder te bouwen op wat algemeen gezien wordt als één van de beste doom metalalbums aller tijden. De sound kent wat meer lagen zonder dat de basis daardoor moet onderdoen, en in Paul Walkers stem wordt het belangrijkste element ook simpelweg verbeterd. Dus ja: ‘The Inside Room' is simpelweg niets minder dan een magistraal epos. Zwaar, meeslepend en emotioneel: Walker bevestigt met dit meesterwerk zijn status als nieuwe doom-God.
Geschreven voor Digg.be