Robert Long - Achter de Horizon (1986)

Label: EMI

1. Achter de Horizon (5:05)
  2. ...Zei M'n Moeder Altijd (3:02)
  3. Gelukkig Dat Ze Waren (4:51)
  4. Het Leger (3:06)
  5. De Duivels (4:13)
  6. Grafschrift (1:23)
  7. Aan 'T Eind van de Liefde (3:23)
  8. Honder Keer (3:56)
  9. Vader op een Fiets (3:32)
  10. Iedereen Doet 'T (3:18)
  11. Gek Hè (4:09)
  12. (4:12)
  13. Geef Ons Vrede (Dona Nobis Pacem) * (3:45)
avatar van thyson
Die Hollandse gaylord van een Long schrijft verduiveld goeie songs! Achter de Horizon, ...Zei mijn moeder altijd en Aan het eind van de Liefde zijn stuk voor stuk geweldige meezingers. Vader op een fiets, een vat vol "had ik maar"-frustratie.
Dit hoort tot het selecte clubje van Nederlandstalige muziek - Rode Wijn (Bram Vermeulen) op kop - die mij echt raakt.

avatar van musicboy
Ik vind dit album wat schlagerachtig, en dat is niet bedoeld als compliment. Natuurlijk zijn de teksten wel heel goed, wat bij schlagers niet het geval is. Maar toch ... zijn eerste vier albums vind ik beter.

ACHTER DE HORIZON
introduceert de synthesizer in Robert oeuvre.
En dat gaat voorlopig best goed samen.

Iedereen Doet 'T was een behoorlijke hit.
En voor de rest weer bijzonder empatische teksten.

Favorieten: het levensepos Achter de Horizon,
de meezinger Zei M'n Moeder Altijd en de pijnlijke waarheid
in het ook voor mij autobiografische Vader op een Fiets.

Muziek als een spiegel waarin je jezelf beter leert kennen.
Dat is grote kunst en dat is waar het eigenlijk echt om gaat.

Pieter Paal
Ik heb deze LP 2 keer gekocht.
In december van dat jaar was er een kerstsong als bonus aan toegevoegd. Die Duitstalige versie mis ik nog in mijn collectie.
Robert Long blijft voor mij een van de koningen van het luisterlied.

B.Robertson (crew)
Het lijkt erop dat het tekstueel wat milder en luchtiger wordt op deze plaat.(Voor zover ik weet ook de laatste die op 1 heeft gestaan in de albumlijsten.) Toch vooral veel mooie liedjes. ...Zei m'n moeder altijd staat terecht op de verzamelplaten. Gelukkig dat ze waren is tekstueel toch wat zwaarder. Het leger is een geschikt onderwerp om de gek mee te hebben. De duivels is grote klasse.In plaats van iets tegen de kerk te zingen,haalt hij dit keer gewoon de duivel aan. Grafschrift klinkt weer ouderwets grof. Het vervolg van de plaat gaat net iets te vaak over liefde,met uitzondering van Vader op een fiets. De hitsingle klinkt lekker vlot en heeft maar weer gewaagde teksten. Gek he vind ik niets aan. Laatste song gaat wel. Wat zal die bonuskerstsong mogen wezen,Geef ons vrede?(Absoluut kicken.) vier sterren voor deze moeilijk verkrijgbare cd.

avatar van Madjack71
Bij mij is wat later de waardering voor Robert Long gekomen. Met Vroeg of Later viel het kwartje, zette zich wat mondjesmaat door met Levenslang en daarna bleef het weer even stil. Maar door wat elpees op de kop te tikken, kwam de Longtrein weer wat op gang....Dag Kleine Jongen en Homo Sapiens zijn beide albums die de humoristische kwinkslag, spiegel en heilige huisjes weer tevoorschijn toverde. Dit album ligt wat verder achter die horizon, maar is nog steeds aangenaam om te luisteren en bevat zekers een aantal sterke liedjes.
....Zei m'n moeder altijd, heeft de nederlandse kazigheid en de hoempapa prima verenigt.
Het Leger, heeft tekstueel wat scherpe randjes, maar door de muzikale onderbouwing, ietwat teveel van het goede.
De Duivels is een leuk nummer en zekers een frisse invalshoek. Grafschrift is kort en bondig en zoals Bram Vermeulen zijn Testament heeft, heeft Rober Long zijn Grafschrift.
Aan 't eind van de Liefde is m.i het mooiste nummer van de plaat, waar tekst, melodie en zang elkaar ontmoeten in een goede harmonie.
Iedereen doet 't was destijds een leuk nummer om te luisteren en is het nu nog steeds en een grote hit voor Long.
Wat minder memorabel als de eerder genoemde albums, maar nog steeds genietbaar.
En zoals Dazzler al eloquent aangaf; Muziek als een spiegel waarin je jezelf beter leert kennen....Robert Long verstond die kunst als geen ander.

avatar van tnf
tnf
Komt track 2, die ik verleden week weer eens tegen kwam, nou echt uit 1986, of toch van origine uit 1974 - en dat ze het er sterk verlaat alsnog bij gezet hebben? Of is dit een gemoderniseerde versie van een nummer dat er al in 1974 was (zou, gezien het onderliggende muziekje dat te vergelijken is met Iedereen Doet 'T, best kunnen)?

Ik zie bij het Googelen beide jaartallen opduiken.

B.Robertson (crew)
Dat is voor het eerst dat ik 1974 aan dit nummer gelinkt zie worden. Staat niet op zijn debuut uit dat jaar, bij mijn weten voor het eerst op 'Achter de Horizon' verschenen. Vroeger geschreven, later opgenomen zou kunnen, maar ik kan er geen uitsluitsel over geven. Wel een van de betere nummers op dit album; de eerste helft vind ik een stuk interessanter dan de tweede helft, vooropgesteld dat ik geen bal aan 'Gek Hè' vind wat wel eens een publieksfavoriet geweest kon zijn.

avatar van dazzler
Vader fietst anders wel door merg en been.

tnf schreef:
Ik zie bij het Googelen beide jaartallen opduiken.

Opgelost.

Ik ben gemachtigd om wijzigingen door te voeren op de bewuste site.
Meer nog, ik heb me sinds ik hier crewlid af ben, sporadisch bezig gehouden met het vervolledigen
en fijn tunen van discografieën van Nederlandstalige artiesten uit het oude vinyltijdperk.

Mochten jullie aanvullingen, verbeteringen of suggesties hebben... stuur me maar een pm.

avatar van tnf
tnf
Dankjewel.

Dat een medewerker van de betreffende site hier mee zou lezen, had ik niet verwacht.

Wat een oorwurmen, btw. Ik had het al met 'Iedereen doet 't', maar ook 'Zei m'n moeder altijd' blijft nu voortdurend door m'n hoofd heen spoken.

B.Robertson (crew)
'Pa op een Fiets', 'Aan 't Eind van de Liefde' en die track ertussen vind ik ook wel goed. Het is dat ik die afsluitende track ook weinig interessant vind, dat ik die tweede kant op elpee weinig opzet; heb de plaat vanmiddag gedraaid in gezelschap van een liefhebster van Nederlandstalig die Robert Long niet kon, maar wel leuk vond. 'Zei M'n Moeder Altijd' en 'Iedereen Doet 'T' zijn niet de minste oorwurmen, heb zelf wel eens last gehad van 'Rockin' the Trolls' van BZN.