Pentagram - Last Rites (2011)

Label: Metal Blade

1. Treat Me Right (2:32)
  2. Call the Man (3:49)
  3. Into the Ground (4:21)
  4. 8 (5:08)
  5. Everything's Turning to Night (3:18)
  6. Windmills and Chimes (4:32)
  7. American Dream (4:32)
  8. Walk in Blue Light (4:59)
  9. Horseman (3:38)
  10. Death in 1st Person (4:01)
  11. Nothing Left (3:36)
  12. All Your Sins - Reprise [Hidden Track] (0:57)
avatar van laboomzaa
Net een eerste luister beurt gehad, maar dit is echt wel een heeeel lekker plaatje!!

avatar van cornucopia
Het klinkt als Pentagram, maar wie zingt er?? Where's Bobby??

Meneer Bungel
Bobby zingt hier gewoon als dit klopt. Zie ook Last Days Here (2011) - MovieMeter.nl.

Nooit van gehoord, maar klinkt best lekker dit. Ze zijn al erg lang bezig, kennelijk.

avatar van Kronos
Van begin jaren zeventig.

De beste albums zijn naar mijn mening die op Peaceville (Day of Reckoning en Be Forwarned) en ook het debuut (waarvan een reissue op Peaceville).

Meneer Bungel
Thanks, ga ik te zijner tijd eens checken!

Meneer Bungel schreef:
Bobby zingt hier gewoon als dit klopt.

Zonet even op het album gaan kijken. Uiteraard Bobby Liebling die zingt, behalve het nummer American Dream is gezongen door gitarist Victor Griffin.

Album weer eens gedraaid en valt me toch tegen ten opzichte van hun oudere werk. (Halve ster eraf.)

avatar van cornucopia
Ah, de stem van Bobby is gewoon gekraakt door drank en drugs... En hij houdt nu van God...

avatar van Lau1986
In het begin vond ik het nogal een saai album, maar na een aantal luisterbeurten valt het allemaal op zijn plaats. Lekkere doom in de stijl van oude Black Sabbath. Met een heerlijke zanger erbij. Ik ben nu ook wel benieuwd geworden naar het oudere werk. Call the Man en Windmills and Chimes vind ik de beste nummers.

Bobby schijnt trouwens te putten uit een collectie die hij in de demo tijd van de band heeft aangelegd, dus alle riffs zijn dus eigenlijk "oud".

avatar van Kronos
Probeer vooral de eerste drie albums zou ik zeggen: Pentagram, Day of Reckoning en Be Forwarned. Die zijn toch echt nog beter dan deze.

Lau1986 schreef:
Goeie riffs zijn tijdloos.

Wel een leuk feitje, trouwens.

_Lynn_
Fijn dat Pentagram eens veel (lees: voor hen is dit toch veel) reacties krijgt!

Ik ken deze nieuwe plaat nog niet, wist er zelfs eerst niks van. Ik zal hem nog beluisteren...

_Lynn_ schreef:
Ik ken deze nieuwe plaat nog niet, wist er zelfs eerst niks van.
Dan vind je het volgende vast ook interessant, als je het nog niet gezien had:
Meneer Bungel schreef:
Last Days Here (2011) - MovieMeter.nl.
Via die docu kwam ik pas voor het eerst bij deze band terecht. Dit jaar op Sundance gedraaid, maar geen idee wanneer het op dvd uit zal komen, als het al in Europa te krijgen zal zijn...

Meneer Bungel schreef:
Dan vind je het volgende vast ook interessant, als je het nog niet gezien had.

Ja, ik had er al een fragmentje van gezien.

Geen slechte plaat. Bobby Liebling is duidelijk ouder geworden én clean. De nummers Walk in the Blue Light en All Your Sins kende ik natuurlijk al.

Victor Griffin horen we ook even en hij heeft duidelijk een veel lagere stem. Hij zingt zeker niet slecht, maar is toch beter als achtergrond zanger vind ik.
De man heeft trouwens ook een solo album en een eigen band "Place of Skulls".

avatar van i.Ron S.
Dit vind ik 1 van de beste hard rock-metalalbums van de afgelopen 10 jaar, een stuk beter dan de 'heropleving' van Metallica bijvoorbeeld.
Het is niet helemaal nieuw, drie oude nummers steken in een nieuw jasje, de All Your Sins outro niet meegerekend. Bij Pentagram is dat een gewoonte aangezien veel jaren-70 nummers nooit op een normaal album verschenen zijn en Everyting's Turning..., Walk in the Blue Light en Nothing Left passen dan ook goed tussen de andere nummers.
De opnamekwaliteit bevalt me ook, geen overdreven basvolume ofzo.
In het begin deed het me niet zo veel, de beginnummers vond ik wat simpel, maar na een aantal luisterbeurten komen ze echt tot leven, een heel aangename gitaarsolo bij Call the Man.
American Dream met de zang van Victor Griffin vind ik ook een goede afwisseling, Bobby Liebling had er achteraf wat spijt van maar ik vind het helemaal niet erg.
Weinig groepen zullen na meer dan 30 jaar nog zo'n goede levendige plaat kunnen voorschotelen, vooral niet na 30 jaren zoals de zanger geleefd heeft, hij had al lang in de grond kunnen zitten maar hij zingt toch nog heel behoorlijk en is natuurlijk ook al tegen de 60 jaar.
Ik zag deze cd al voor 8 euro liggen, dan is het zeker een must voor de traditionele metalfan.

_Lynn_
Ik heb meer dan 10 maanden geleden ( ) blijkbaar gezegd dat ik Victor Griffin het best vond als achtergrondzanger, maar die mening heb ik ondertussen al lang bijgesteld.

Vooral zijn soloalbum "Late for an Early Grave" valt mij al een hele tijd goed in de smaak.

avatar van Brutus
Heerlijk album. Voor mij hun beste tot dan toe.

avatar van Kronos
Doe mij het debuut maar.

avatar van RuudC
Ik sluit me vooral aan bij Kronos. Doe mij het oude werk maar. Dit was overigens wel mijn introductie tot Pentagram. Ik leerde de band rond 2011 kennen vanwege dit album en hun optreden op Roadburn dat jaar. Na afloop ook Bobby Liebling en Victor Griffin (los van elkaar) tegen het lijf gelopen en gesproken.

Inmiddels weet ik wel een beetje in wat voor dal Bobby Liebling gegaan is. Ik gok dat hij daar nog steeds in zit en nooit meer uit zal komen, maar muziek heeft hem tenminste wel enige houvast gegeven. De wisselende zangprestaties lijken te verraden dat het maken van dit album waarschijnlijk een flinke opgave is geweest. Victor Griffin is sindsdien drie keer uit de band gestapt. Dit album is ook aardig wisselend. De beste tracks zijn de bekende oudjes (Walk in the Blue Light, maar minder goed dan op First Days Here) of de songs die afwijken. American Dream is met Griffin op zang gewoon een nummer van Place of Skulls. Het is wel goed in elk geval. Verder breek ik een lans voor Windmills and Chimes, want daar horen we ineens een Liebling die weemoed terug lijkt te blikken. Het klinkt vrij oprecht. Dat hoor ik minder terug in een nummer als Everything's Turning To Night. Het album klinkt wel ok, maar bij vlagen vrij standaard en de teksten zijn soms wat matig. Het is duidelijk dat Pentagram op creatief vlak wel aardig klaar is.

Tussenstand:
1. First Daze Here