Emmylou Harris - Hard Bargain (2011)

Country
Label: Nonesuch

1. The Road (5:29)
  2. Home Sweet Home (3:45)
  3. My Name Is Emmett Till (4:53)
  4. Goodnight Old World (3:54)
  5. New Orleans (3:39)
  6. Big Black Dog (3:25)
  7. Lonely Girl (4:43)
  8. Hard Bargain (3:23)
  9. Six White Cadillacs (3:21)
  10. The Ship on His Arm (4:46)
  11. Darlin’ Kate (3:07)
  12. Nobody (5:03)
  13. Cross Yourself (3:36)
avatar van potjandosie
als "die hard" fan van Emmylou destijds ook dit album van haar aangeschaft. er zitten 36 jaar tussen dit, haar wellicht laatste reguliere album uit 2011 en haar meesterlijke debuutalbum "Pieces of the Sky". qua genre, sound en songmateriaal een wereld van verschil. zij begon ooit met optreden in het folk en bluegrass circuit (The Seldom Scene met John Starling) en werd door haar samenwerking met Gram Parsons niet veel later de onbetwiste koningin van de country rock (met folk en bluegrass invloeden). zij maakte een flink aantal fantastische albums in dat genre met de "Hot Band" en later 'The Nash Ramblers". haar kracht lag destijds bij de geweldige uitvoeringen van andermans songs (bijv. van Rodney Crowell) of covers, ondersteund door de geweldige musici van deze bands. vond haar muzikale drang naar vernieuwing goed uitpakken op "Wrecking Ball" mede dankzij de ijzersterke covers op dat album. helaas geldt dat niet voor dit album. waar dit voor anderen 1 van haar beste albums is, beschouw ik dit album als 1 van haar minste. van haar eigen composities springen "My Name Is Emmett Till" en "Darlin Kate" er boven uit. de overige songs, o.a. "Big Black Dog", "New Orleans, "Six White Cadillacs" en "Nobody" zijn mijns inziens (zeer) middelmatige composities. haar uitvoering van het nummer "Hard Bargain" van Ron Sexsmith met o.a. synths kan niet bekoren. ook het door producer Jay Joyce geschreven slotnummer "Cross Yourself" wil niet beklijven. een teleurstellend album met veel te weinig memorabele nummers. mis hier goede songs en de muzikale omlijsting van haar vroegere, begeleidende top bands. blijft over haar prachtige stem. qua muzikale ontwikkeling prima als zij met dit album een nieuwe schare fans zou aanboren, maar ik luister vele malen liever naar haar oudere werk.

de muzikanten op dit album: (en dan weet je eigenlijk genoeg over de sound van dit album)

Emmylou Harris: vocals, acoustic guitar
Jay Joyce: electric guitars, high string guitar, bass guitar, synth, omnichord, ganjo, piano
Giles Reaves: drums, Wurlitzer piano, djembe, picked piano, pump organ. vibraphone, marimbula, Moog bass, Rhodes