Gerry Rafferty & Stealers Wheel - Collected (2011)

Label: Universal

35. The Humblebums - Rick Rack
  36. The Humblebums - Look over the Hill and Far Away
  37. The Humblebums - Please Sing a Song for Us
  38. The Humblebums - Shoeshine Boy
  39. The Humblebums - Steamboat Row
  40. Gerry Rafferty - Mary Skeffington
  41. Gerry Rafferty - Can I Have My Money Back
  42. Gerry Rafferty - Didn't I?
  43. Gerry Rafferty - New Street Blues
  52. Stealers Wheel - Who Cares
  53. Stealers Wheel - Good Business Man
  54. Stealers Wheel - Benediction
avatar van Gert P
bedankt voor de toevoeging, heb hem al een tijdje.
Mooie verzamelaar van deze inmiddels overleden artiest.
Geen enkel echt slecht nummer al vind ik personlijk the humblebums het minste gedeelte.
Dit maakt niet de verzamelaar Bakerstreet overbodig want daar staan veel andere nummers op dus wel goed gedaan.
Alle cd's duren ook ruim 75 minuten dus echt waar voor je geld.

avatar van bikkel2
Het blijft wrang om te constateren dat als een artiest die zijn laatste adem uitblaast , ineens weer in de belangstelling komt , en er gelijk een compilatie de wereld in wordt gesmeten .
Dit is van alle tijden en eigenlijk zijn we niet anders gewend . Het wachten is waarschijnlijk op The Greatest hits van Gary Moore .
In het geval van Gerry Rafferty , zou er normaal gesproken niet zo snel iets uitkomen denk ik .
De man kwam de laatste jaren louter alleen in het nieuws door zijn alcoholmisbruik en het feit dat hij spoorloos was . Kwam nog wel met een nieuwe cd , wat goede hoop gaf over de gesteltheid van de singer/songwriter , maar we weten nu beter .

Buiten deze constatering is er altijd de muziek , en eerlijk is eerlijk , de samenstellers hebben er werk van gemaakt . Wat dat aangaat is de collected serie voorbeeldig ( zie 10CC.)
Er is gretig geput uit de Humblebums en Stealers Wheel periode en natuurlijk Gerry's verdienstelijke soloperiode . Zowel voor en na zijn Stealers Wheel tijd .
Zelfs een duet met Mark Knopfler uit de soundtrack Local Hero is een uniek extraatje .

Alles is vrijwel de moeite waard ( op een paar niemendalletjes daargelaten ) Zijn 60's folk/pop periode bij The Humblebums en zijn samenwerking met Joe Egan in Steelers Wheel die ook nog eens commercieel interessant was . Waar die band ophield , ging Rafferty feitelijk door in dezelfde stijl . Luchtige vaak relaxte liedjes . Sterk uitgewerkt met lichte invloeden uit de Schotse Folk .

Kortom , een fraaie bloemlezing van een man die geschiedenis schreef . Misschien nooit helemaal op waarde werd geschat . Maar als je dit voorbij hoort komen was het talent van de man absoluut groots .

avatar van Gert P
Je noemt in de collected 10 cc maaar dat is denk ik de slechtste van alle collected tot nu toe.
De beste is imo CCR waarvan maar 6 nummers ontbreken en dan cuby en steely dan.
Maar heb hier deze en baker street en city to city van dus ben wel blij.
Overigens zag ik nightowl en city to city ook voor maar 6 euro liggen als digipack

avatar van bikkel2
Ja , ik las al al jij daar niet zo kapot van was inderdaad .

De collected van 10cc is ook niet zo maar een verzamelaartje met de hits , evenmin als alle Collected cd's .

Ik vind het een geweldige compilatie , maar ik ben dan ook wel een liefhebber van 10cc . Zeker hun periode van 1973 tot 1978 vind ik van onschatbare waarde .

avatar van Gert P
In the collected series heb ik tot dus ver wel een paar uitschieters en tegenvallers hoor.
Had andere zaken of nummers er op gezet bij bijv. golden Earring 10cc of Cat Stevens.
Gelukkig staat hier niks slechts op al heb ik mn voorkeur.
Maar bij golden earring een gemiste kans om het echt betere album werk er op te zetten ipv veel niemandalletjes.
Ook 10cc had met 2 cd's kunnen volstaaan door de echt goede nummers bij elkaar op te zetten en niet zoals op cd 2 art for art sake en ng een nummer, de enige 2 die ik draai van die cd 2, dacht mandy fly me maar ik draai het eigenlijk nooit en staat te verotten in mn kast.

avatar van kaztor
Sterke verzamelaar en, zoals elders opgemerkt, overlapt het eigenlijk niet al te veel met de ijzersterke Baker Street-compilatie. Het had wel iets evenwichtiger mogen zijn. Z'n pre-Stealers Wheel-periode is wat oververtegenwoordigd terwijl klasse-albums als Night Owl, Snakes And Ladders en Sleepwalking er nogal bekaaid van af komen. Zeker jammer met de wetenschap dat de laatste twee niet meer op cd te krijgen zijn.

Ben het trouwens niet eens over de stelling dat de 10CC-verzamelaar tegenvalt. Enkele missertjes daargelaten zijn de eerste twee cd's sterk terwijl de derde cd nevenactiviteiten belicht. Wel netjes gedaan allemaal, vind ik.

avatar van LucM
Zeer geslaagde verzamelaar van deze ondergewaardeerde en veel te vroeg gestorven singer-songwriter omdat die alle periodes van zijn carrière bestrijkt. Van zijn prille begin bij The Humblebums, zijn doorbraak met Stealers Wheel met klassieke hits als Late Again en Stuck in the Middle with You en zijn solo-carrière die aanvankelijk zeer succesvol begon (ten tijde van Baker Street was hij een megaster) om in de loop van de jaren '80 op de achtergrond te verzeilen.

Gerry Rafferty was beïnvloed door the Beatles en door (Schotse) folk wat resulteerde in vrij luchtige maar eigenzinnige en goed uitgewerkte folkpopsongs. Vrijwel alle nummers zijn de moeite waard, overigens vind ik Collected een zeer goede compilatieserie.

avatar van Madjack71
Potverdikkie 54 nummers, das een hele zit. Naast Stealers Wheel ook nog nummers van The Humblebums, daar kende ik tot nog toe niets van. Maar m.i. bevind zich het beste deel in de voorste regionen. De bekende liedjes spreken voor zich en klinken ook nu nog als een tierelier. Stuck in the Middle with You blijft voor altijd op mijn netvlies gebrand door de film Reservoir Dogs. Dat komt door die scene met Michael Madsen, die zijn dansje doet op dit nummer, terwijl Tim Roth vol paniek vastgeketend zit op de stoel. Yep, stuck in the middle with you. Verder vind ik het solowerk van Rafferty zelf onderhevig aan wisselvallige buien. In ene keer komt de zon tevoorschijn om even flink te stralen, om daarna te verzanden in een flinke regenbui. Halverwege worden de nummers toch wel wat melig en zou het zelfs Engelbert Humperdink niet misstaan. Blijft overeind dat Rafferty beatleliaanse kwaliteiten bezat, zowel in composities als in zijn stem. Hij heeft genoeg moois gemaakt om dit Collected te rechtvaardigen. Zijn samenwerking met Knopfler is eigenlijk best wel voor de hand, gezien zijn eigen stijl. Als je over 54 nummers, maar een paar keer een skip gevoel bij me teweeg brengt, dan heb je het zekers goed gedaan. Een mooi eerbetoon deze samenstelling.

Stijn_Slayer
Uitstekend, met zorg samengesteld overzicht. Toch heb ik liever alle drie de platen van Stealers Wheel en enkele solo albums van Rafferty.

Stijn_Slayer schreef:

Lijkt mij voor velen wel een perfecte kennismaking als je nog niets in huis hebt van Rafferty .
Ook de periode met The Humblebums is ansich interessant .
Maar met de 3 reguliere Stealers Wheel albums + de Raffertualbums tot pakweg North & South , heb je inderdaad ook een waardige verzameling albums .

avatar van Gert P
Nou dan koop je toch lekker die reguliere albums. Ook goed voor de detailhandel.

avatar van bikkel2
Nou Gert , zoals je wellicht ook weet moet de detailhandel het al heel lang niet meer hebben van de verkoop van geluidsdragers .

avatar van Bluebird
Prachtig overzicht van de carriére van een ondergewaardeerd artiest die wonderschone pareltjes en veel meer moois dan die paar hits heeft geproduceerd. Net als de in mijn ogen uitstekende 10cc Collected de meest complete verzamelaar die er nu te krijgen is. De Greatest Hits and More kunnen de auto in want alle tracks daarvan staan nu op deze voortreffelijke driedubbelaar. Vandaag aangeschaft en ben er heel blij mee. Net als het bezit van de aparte albums City to City, Night Owl en Snakes & Ladders die je daarnaast eigenlijk niet mag missen als aanvulling. Dat maakt dan ook de Baker Street verzamelaar overbodig.

avatar van kaztor
Madjack71 schreef:

Bijna helemaal goed!
Dat is Kirk Baltz (alias Marvin The Cop) die gezellig op de stoel zit.
Tim Roth ligt dan vooralsnog op de grond dood te bloeden.

Die vergelijking met Engelbert Humperdinck, dat zal Gerry zaliger haast in z'n graf doen rollen...

avatar van gewe
fantastische overzicht cd inclusief stealers wheel en the humblebums ..dit is de ultieme verzamelcd van gerry rafferty!

avatar van Twinpeaks
Erg leuk overzicht van Gerry Rafferty. Goede liedjes schreef de man .Fijne stem ook. Goede verzorgde folk/rock/pop . Rafferty heeft wel een bepaalde wisselvalligheid over zich , waardoor deze verzamelaar van magistraal naar matig gaat en weer terug. Ook dat hoort bij een grillige artiest als Rafferty. 4 sterren in ieder geval.

avatar van nlkink
Ik heb in de CD- en platenzaak in mijn woonplaats al menig maal met deze compilatie in mijn handen gestaan. Inderdaad een perfecte verzamelaar maar ik had het meeste materiaal al, m.u.v. The Way It Always Starts, dat volgens mij verder alleen te vinden is op de soundtrack van de film Local Hero van Mark Knopfler. Nou kwam ik die een jaar of wat geleden voor € 1,- in een kringloopwinkel en daarmee is het voor mij een stuk gemakkelijker om Collected te negeren. Dat neemt niet weg dat dit nog steeds een hele mooie kennismaking is met Gerry Rafferty. En tegenwoordig ligt deze compilatie zelfs voor maar rond de € 10,- in de winkel. Hopelijk krijgt Rafferty ooit nog eens de box set treatment.

Die collected serie is tamelijk geweldig en zeer compleet. Ik pik ze tweedehands zeker op, ook al heb ik de meeste studioalbums.