MaYaN - Quarterpast (2011)

Label: Nuclear Blast

1. Symphony of Aggression (7:48)

met Amanda Somerville, Henning Basse, Simone Simons en Floor Jansen

2. Mainstay of Society (In the Eyes of the Law: Corruption) (5:23)

met Simone Simons

3. Quarterpast (1:35)
  4. Course of Life (6:09)

met Henning Basse en Floor Jansen

5. The Savage Massacre (In the Eyes of the Law: Pizzo) (5:27)

met Henning Basse en Laura Macri

6. Essenza Di Te (2:02)

met Laura Macri

7. Bite the Bullet (5:19)

met Henning Basse, Simone Simons en Floor Jansen

8. Drown the Demon (4:59)

met Simone Simons en Floor Jansen

9. Celibate Aphrodite (7:20)

met Henning Basse en Laura Macri

10. War on Terror (In the Eyes of the Law: Pentagon Papers) (4:25)
  11. Tithe (0:52)
  12. Sinner's Last Retreat (Deed of Awakening) (7:39)

met Henning Basse, Simone Simons en Floor Jansen

avatar van Metalhead99
Drown the Demon is nu gratis te downloaden via Nuclear Blast. Ik wil hem binnenkort eens beluisteren, het lijkt me wel wat.

Nieuwstad
Ik hoor verdomd weinig verschil met Epica eerlijk gezegd.

avatar van Dr.Pat
Na eerste keer luisteren komt er heel wat op je af in een krap uur. Alles bij elkaar een echte groeiplaat. Ik begin met 4*, maar denk dat ie wel zal stijgen.

avatar van Metalhead99
Ik vond het wel aardig. Het klinkt allemaal wel wat harder dan Epica, maar er zijn uiteraard wel overeenkomsten en vooral door de (vele) gastbijdrages van Simone Simons doet dit toch snel aan Epica (maar dan wat harder) denken. Het is sowieso wel veel vriendjespolitiek, want zo hebben Floor Jansen (wat wil je, met twee ex-After Forever leden in de line-up van MaYaN) en Henning Basse (Metalium en Sons of Seasons, met de vriend van Simone Simons in de line-up) ook gastbijdrages in dit album. Ach, het zijn allemaal goede vocalisten, dus erg vind ik het niet. Verder heeft de Italiaanse sopraan Laura Macrí ook hier en daar wat gastbijdrages. Deze vrouw springt er sowieso uit, want haar stemgeluid is erg mooi.
Bijster origineel is het niet, de muzikanten leveren een prestatie af die te verwachten was. Zeker geen slechte plaat, maar het is ook geen uitschieter. Vanavond live in de Romein, ik ben benieuwd hoe dit live uit de verf komt.

avatar van Metalhead99
Over ongeveer een uur is de aftrap van de eerste band van de avond. Ik ben benieuwd wat MaYaN allemaal gaat spelen. Als ze dezelfde tijd spelen als dat op het tijdschema staat dan spelen ze een uur en een kwartier. Zelfs als ze het gehele album ten gehore brengen zijn we nog maar een uur verder. Ik verwacht dus wel dat er ook nog wat Epica nummers voorbij zullen komen. Ik ben benieuwd.

avatar van Dr.Pat
Ik denk niet dat je het moet vergelijken met Epica (wat ik overigens een geweldige band vindt). Ik ben echt verrast wat een tempo en afwisseling er in zit, ook na meerdere malen luisteren. Er zijn weinig bands die zoveel diversiteit in één ceedee krijgen, laat staan elk nummer opnieuw. Ik ben om!!

avatar van Metalhead99
Live klinkt het allemaal wat steviger, waardoor ze beter een eigen identiteit krijgen. Op plaat klinkt het allemaal wat softer vind ik. Ik raad de liefhebbers aan ze live te gaan bekijken. Voor de optredens die ze nu geven is het sowieso de moeite waard, want Henning Basse, Simone Simons en Laura Macrí doen ook mee. Enkel Floor Jansen ontbreekt, maar die zal het waarschijnlijk wel te druk hebben, ook al had ReVamp gisteren blijkbaar vrij, aangezien ik de halve band ineens tegenkwam tijdens het optreden van MaYaN.

avatar van Alexepex
Ik snap die vergelijking met Epica niet.
Ik vind Mayan toch geregeld veel heftiger uit de hoek komen dan Epica.
Op zich heeft de cd wel goede momenten maar vind het toch net iets té.

Hoger als een 3 kom ik voor nu nog niet.

avatar van james_cameron
Een bonte mix van stijlen, alhoewel de death metal-aspecten overheersen. Het is allemaal smaakvol gedaan, al heb ik ditmaal niet zoveel met de vrouwelijke vocalen. Die zijn me iets te dik aangezet. Wat ook opvalt is dat de songs over de hele linie genomen niet echt lekker lopen. Dit valt deels te wijten aan de vele tempowisselingen, maar het album mist duidelijk een lekkere groove. Jammer, want het geheel is bijzonder fraai verzorgd en kwalitatief is dit binnen het genre zeker een topper.

avatar van notsub
Leuk project met veel verschillende zangers en zangeressen. De muziek is stevig, maar death metal klinkt echt heftiger. De verschillende zangers drukken ieder hun eigen stempel op het project, waarmee de muziek moeilijk in een hokje te stoppen is. Dan weer medodieus, dan weer bruut.... Epica doet dat ook, maar die schaal ik hoger ik in. Met name de samenhang is nog te los bij MaYaN.

Persoonlijk heb ik nooit zo veel met Epica gehad eerlijk gezegd, maar de vergelijking valt te begrijpen. Toch vind ik deze plaat wel beter dan de gemiddelde van Epica, het is allemaal een beetje heftiger. Over de correcte definitie van Death valt te discusieren, maar ik denk dat deze band daar zeker toe behoort. Prima plaat, niet de beste maar meer waard dan de matige beoordelingen hier. 3,5

avatar van namsaap
De één snapt de vergelijking met Epica niet, de ander vindt dit niet heel erg van Epica verschillen. Ikzelf vind voor beiden iets te zeggen. Muzikaal verschilt dit duidelijk van de hoofdband van Mark Jansen doordat MaYaN duidelijk harder en gemener klinkt en het hoofdelement death metal is. Anderzijds is duidelijk de compositorische hand van Jansen hoorbaar, zoals bij Epica.

Dit album is wat mij betreft een stuk spannender dan het werk van Epica uit dezelfde periode. Afwisselende nummers, met proggy invloeden. Ook de vele zangers leveren een mooi afwisselend geluid op, met Henning Basse en Floor Jansen voorop. De latere MaYaN-albums laten een wat gepolijster geluid horen en gaan daarmee wat meer richting het geluid van Epica. De rauwe sound maakt dit album zo charmant.

Score: 81/100

avatar van Edwynn
Ik zag ze ooit hier in de buurt en heb me er prima mee vermaakt. Aansluitend ook het album gekocht. Het onderscheid met Epica vind ik wel overduidelijk. MaYan richt zich op de hardere passages en maakt de symfonische accenten iets ondergeschikter. Dan geeft Jansen het ook nog eens een andere naam omdat verschil te maken. Vervolgens zie je dan toch dat de concertzaal volstroomt met Epica adepten die dan baalden dat Simone Simons niet even kwam opdraven. Vooral kudo's voor Jansen (en enkele andere bandleden) die na afloop gewoon rustig met iedereen in gesprek ging en het waar nodig nog even uitlegde.