Battles - Gloss Drop (2011)

Label: Warp

8. Sweetie & Shag (3:50)

met Kazu Makino

9. Toddler (1:11)
  10. Rolls Bayce (2:06)
  11. White Electric (6:14)
  12. Sundome (7:48)

met Yamantaka Eye

avatar van midnight boom
Met Mirrored maakte de experimentele New Yorkse rockband Battles een van de coolste albums die ik ooit gehoord had. Het nummer Atlas was zelfs een van mijn favorieten van het decade. In Augustus 2010 vertrok het Brein, Frontman, vocalist/multi-instrumtalist Tyondai Braxton uit de band. 'Oh Nee' dacht ik, maar de overige drie leden (Ian Williams, John Stanier & Dave Konopa) gingen vervolgens moedig door, het resultaat: Album nummer 2: Gloss Drop.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Gloss Drop is nog iets minder toegankelijk dan Mirrored. Te beginnen met de zang. Nu Braxton weg is, ontbreekt er een zanger. Geen nood: 4 gastzangers (o.a. Gary Numan & Blonde Redhead's Kazu Making) nemen dit voor hun rekening. Dit bekend wel dat er weer een groot deel van het album instrumentaal is. 2/3 om precies te zijn. Maar... dit is absoluut niet erg, het klinkt weer geweldig.

Gloss Drop moet je langzaam op je inlaten werken. Het is ontzettende zenuwen-muziek. Je moet het album de tijd geven, steeds een nummertje langer luisteren. Na een luisterbueurt of 6-7 kun je het album het beste op waarde schatten. De muziek is vermoeiend en ontzettend druk maar zit ook vol gave en opwindende ideeën. Het gemiddelde tempo van de nummers licht extreem hoog, en in een enkeling 'gewoon' hoog. Nog steeds is Battles een band die een volstrekt eigen geluid heeft. Als ik de muziek zou moeten omschrijven: snelle dansbare mathrock, een snelle Foals meets de (oude) Battles. Het is een kwesti van smaak, maar ik vind het geweldig! Dit is weer eens wat anders dan popliedjes van 3 minuten.

Het album bestaat eigelijk uit vele hoogtepunten maar wat ik helemaal het einde vind is het nummer Futura, onweerstaanbaar. Single Ice Scream is het toegankelijkste nummer op het album, er is zelfs spraken van het toegankelijkste 'liedje'. Enige nadeel van Gloss Drop: er staat helaas geen uitschieter op als Atlas, dit had ik ook niet verwacht want dat nummer is briljant. Maar toch jammer.

Battles is een band uit duizenden, eentje die unieke muziek maakt. Gloss Drop is een overweldigend goed album. Niet toegankelijk. Maar wel als Mirrored een dikke aanrader!

van: http://daanmuziek.blogspot....