Bitcrush - Enarc (2004)

Electronic
Label: Component

1. Engale (5:01)
  2. Untitled (6:24)
  3. Two Go from There (5:44)
  4. Arjon Tenpher (5:23)
  5. Bereson File 2 (5:08)
  6. Habitual (5:16)
  7. Eye Koto (5:58)
  8. Carbon (4:10)
  9. Frebasyc (4:42)
  10. Enarc Ende Y? (5:30)
  11. Carbon Rewind (14:33)
  12. Saturday's Ghost (6:05)
bas
bitcrush=dryft (=gridlock)? nieuw voor mij ...

avatar van Onderhond
De helft in ieder geval. Gridlock is dood trouwens. Beetje triest nieuws, ware het niet dat beide heren gewoon voor gaan met hun nieuwe projecten .

Double the fun zeg maar, zolang de muziek maar even goed blijft

avatar van cichlisuite
Op de een of andere manier mist dryft iets in mijn ogen, dat is bij bitcrush wel anders. Maar wat doet die laatste track op dit album, echt een verschrikking.
een beetje zoals bij gridlock-trace, ook ineens zo'n laatste track erbij gestopt die totaal niet inherent is aan de overige nummers op dat album.
Nee qua anti-climax heeft ie het weer goed voor elkaar.

avatar van Onderhond
Vreemd, heb liever het Dryft project denk ik, maar da's ook iets industriëler dan dit. Mooi maar braaf is een goeie omschrijving van dit album. Zal er vanavond eens wat bijpennen denk ik.

avatar van Onderhond
Bij deze dus. Mooi album, al smaakt het misschien een beetje zuur na het horen van samples van de opvolger. Maar kom, we hebben het hier over Enarc.

Zoals ik al zei, klinkt allemaal iets braver dit. "Engale" is erg mooi, maar afgezien van een mooie sizzle zijn het simpele (prachtige) waves met wat ruwere bassjes onder. "Untitled" begint zelfs als een pure ambient track, en breekt halverwege open met wat stevigere, prominente ritmes. Toch een beetje jammer dat vooral dit wat tekort schiet. "Two Go From There" is weer een pak beter. Ritmisch klinkt het erg mooi (dat gesizzle weer, lijkt wel of er wat in brand gaat vliegen), erg mooie waves en een superbe miniclimax. Enkel die melige voicesamples op het einde hadden niet gehoeven. En ook "Arjon Tenpher" is weer erg mooi. "Bereson Fil 2" is een pak glitchier, alleen weet Bitcrush dit niet echt mooi af te werken. Heeft niet dat iele door dat achterliggende waveje en klinkt daardoor nogal dof. "Habitual" is ook iets te doorsnee. Vooral ritmisch (afgezien van de climax) erg pover.

"Eye Koto" is een echte misser. Melodie is ranzig, ritmisch is het erg flauw. Track om snel te vergeten. "Carbon" klinkt weer een pak lekkerder, al is het ook verre van geniaal. Neemt iets te lang om op te bouwen. "Frebasyc" is ook weer net niet. Klinkt chill, maar voegt erg weinig toe, en is verre van subtiel of impalmend genoeg om boven de middelmaat uit te steken. "Enarc Ende Y?" is nog wel een echte topper. Klinkt lekker ruw, erg mooie texturen en ook melodisch een echt toppertje. "Crabon Rewind" is een erg mooie, chille afsluiter. En die "Ghost Track" ... tja ... wtf . Net nog even gechecked, en die afsluiter op Trace was verre van goed, maar dit slaat werkelijk alles. Waarom zoiets op een album als dit plaatsen vraag ik me af.

Ik kom uiteindelijk uit op een dikke 3.5*. Staan enkele erg mooie nummers op, maar uiteindelijk stijgt hij iets te weinig uit boven de middelmaat, en staan er ook enkele missers op, met als toppunt die laatste.

avatar van cichlisuite
heb liever het Dryft project denk ik, maar da's ook iets industriëler dan dit

denk dat je hier de kern raakt met betrekking tot jouw interesse in de electronica en mijn interesse.
Denk dat ik eerder neig naar het ietwat "softere, rustigere, introverte" werk

Vind idd die dryft albums nog teveel richting de industrial gaan.
Misschien in de toekomst een lichte ommekeer who knows.

avatar van Goodfella
In tegenstelling tot Cadoo's Gridlock project is dit een fijn cd'tje om bij weg te dromen, zónder telkens wakker te schrikken van nietsontziende bassen . Lekker zweverig gedoe met mooie, uitgesproken melodieën. Ritmisch zit het allemaal bovendien meer dan uitstekend in elkaar, zie daar toch weer de verstopte Gridlock-touch.

Het mag dan wel geen niveautje Trace/Formless zijn, maar lékker is 't wel. 4*

bas
ik probeer hier al tijden aan te komen (origineel dan), maar lijkt al OOP...

bas
Vol verassing lag deze cd vandaag bij de platenzaak. Eindelijk! Ik heb 'm nog niet helemaal gehoord, maar de eerste helft klinkt lekker, echt een softe gridlock met iets meer ritmische bassen. Lekkere dromerige melodieen, ik ben positief!

bas
inmiddels de nodige keren gedraaid. Bevalt me goed. Redelijk rustig en symmetrisch, klinkt wel lekker, maar niet echt sudderend of kippenvel-krijgend. ik denk rond de 3,5 ster... Soms wacht ik op een gridlock-uitspatting, en die komt er dan niet...

avatar van orbit
Heerlijke plaat! Nog geen Gridlock, maar komt er kwalitatief bij in de buurt.. hadden ze het hier maar bij gehouden

avatar van Onderhond
Bitcrush is trouwens de helft van Gridlock, de andere helft heeft er niks mee te maken (die leeft voort onder de naam o2). 1 persoon dus maar

avatar van orbit
Vandaag weer geluisterd, blijft jammer dat ze niet op deze lijn voortborduren, want dit is net zoals Dryft met Cell gewoon een prima plaat en verrijking voor het genre. Valt me toch steeds op hoe ingenieus en slim sommige stukken in elkaar zitten.

avatar van VanDeGriend
Heb een fikse stapel bijN5MD besteld en dit is de eerste die er op ligt . Ik begrijp dat er een Gridlock referentie is. Genoeg reden om benieuwd te zijn lijkt me, al ken ik ook de kritieken op later werk. Dit bevalt op het eerste gehoor echter prima.

avatar van orbit
Is dan ook een prima plaat! Het enige dat nog enigzins bij de excellence van Gridlock in de buurt kwam qua side-project (Dryft kwam ook wel in de buurt trouwens).