Arch Enemy - Khaos Legions (2011)

Zweden
Label: Century Media

1. Khaos Overture (1:31)
  2. Yesterday Is Dead and Gone (4:22)
  3. Bloodstained Cross (4:49)
  4. Under Black Flags We March (4:41)
  5. No Gods, No Masters (4:15)
  6. City of the Dead (4:33)
  7. Through the Eyes of a Raven (5:10)
  8. Cruelty Without Beauty (5:00)
  9. We Are a Godless Entity (1:34)
  10. Cult of Chaos (5:11)
  11. Thorns in My Flesh (4:55)
  12. Turn to Dust (0:39)
  13. Vengeance Is Mine (4:11)
  14. Secrets (4:16)
  15. Warning * (2:45)
  16. Wings of Tomorrow * (3:15)
  17. The Oath * (4:14)
  18. The Book of Heavy Metal * (4:17)
avatar van knoltor
Afgaande op het reeds beluisterbare 'Yesterday Is Dead and Gone' trek ik alvast voorzichtig de conclusie dat de Zweedse heren en Duitse dame over hun creatieve hoogtepunt heen zijn. De track klinkt degelijk, maar wel erg veilig en derhalve in mijn optiek saai. Laten we hopen dat het geen representatieve track is...

MindRuler
knoltor schreef:

Dat waren ze (voor mij) al na Burning Bridges.
Na het vertrek van Liiva vond ik er al geen bal meer aan.

avatar van james_cameron
Ik vind het wel weer een fijne plaat. De schuurpapieren zang van Gossow is nog steeds niet optimaal sterk, maar passend genoeg. Aleen haar zangpartijen op de cover van Scorpions' The Zoo zijn behoorlijk misplaatst. Die hadden ze beter instrumentaal kunnen doen. Het songmateriaal is ditmaal iets gestroomlijnder, met veel ruimte voor melodie en heerlijke gitaarpartijen. Sommige melodielijnen doen wat denken aan de eerste albums van de band, toen Liiva nog de zanger was. Andere elementen zijn weer iets moderner qua sfeer en uitvoering. Het is in ieder geval smaakvol uitgewerkt allemaal en uitstekend geproduceerd.

avatar van Metalhead99
Ik vond haar zangpartijen eigenlijk best goed. Ik kan niet alle death metal zang verdragen, maar Gossow heeft een grunt die voor mij wel lekker in het gehoor ligt. Het past wel bij de rest van de plaat, die ook wat meer voor een groter publiek lijkt te zijn gemaakt dan voor de harde kern van de death metal fans. Dat is juist weer het fijne voor metal liefhebbers zoals ik, die death metal niet altijd kunnen waarderen.

avatar van knoltor
Enige tijd en een hoop luisterbeurten verder moet ik concluderen dat ik voorbarig was bij mijn eerdere post. Eigenlijk vind ik het de beste Arch Enemy in tijden. Ik blijf een grotere liefhebber van het oudere werk (met name Burning Bridges), maar het gitaarwerk is op dit album dermate dominant en briljant, dat het toch ook wel met recht een fijne plaat genoemd kan worden. Geen wereldschokkende veranderingen, maar een tot in de puntjes uitgewerkte Arch Enemy-sound. Gewoon een goeie plaat!

MindRuler
Yesterday Is Dead And Gone staat deze maand op een compilatie-CD van Rock Tribune.
Ik moet zeggen dat dit toch wel heel erg goed klinkt.
@knoltor: Burning Bridges!

avatar van AOVV
Leuke plaat, met name de gitaarpartijen zijn over het algemeen erg goed. De zang, daar ben ik niet helemaal weg van, maar het zit wel goed zo. Misschien een beetje te lang, deze plaat.

3 sterren

avatar van Don Cappuccino
De inspiratie is weg bij Arch Enemy. Wie de band al langer volgt hoort gewoon dat steeds weer dezelfde riffs worden gebruikt en dat gaat op een gegeven moment enorm irriteren. De zang ben ik inmiddels ook behoorlijk zat, ik zet liever Doomsday Machine op, die is pas goed! 2 sterren.

avatar van gigage
De laatste met Angela Gossow is niet gelijk de meest originele. Het mist een beetje wat standout tracks dus ik kan me de gemiddelde score wel voorstellen. Het blijft dat de prima gitaarpartijen weer fier overeind blijven. Mocht je deze plaat willen overslaan toch maar even Cruelty without Beauty in de playlist van je AE classics zetten vanwege de tempowisselingen tegendraadse soloos op het einde.