Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich - Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich (1984)

Alternatieve titel: Greatest Hits

Label: Heartbreak Hotel

1. You Make It Move (2:49)
  2. Hold Tight (2:49)
  3. Hideaway (2:26)
  4. Bend It (2:34)
  5. Save Me (3:02)
  6. Touch Me (2:38)
  7. Okay! (2:39)
  8. Zabadak (4:00)
  9. Legend of Xanadu (3:38)
  10. Last Night in Soho (3:19)
  11. The Wreck of the Antoinette (3:11)
  12. Don Juan (3:09)
  13. Snake in the Gras (3:10)
  14. My Woman's Man (3:23)
  15. Mr. President (3:17)
  16. The Sun Goes Down (2:56)
  17. No Time (2:09)
  18. Is It Love (2:39)
  19. All I Want (2:36)
  20. It Seems a Pity (2:23)
avatar van musicfriek
Deze band was in die tijd dus erg populair, lebowski

Luister nu naar Legend of Xanadu, wauw, prachtig!

Bend It, Zabadak en Don Juan zijn ook bekende nummers, maar voor de rest kan me dit niet echt boeien eigenlijk.

avatar van argus
De meeste nummers kende ik al, maar er staan ook B-kantjes op dit album zoals b.v. van de geflopte eerste twee singles "No Time/Is It Love", "All I Want/It Seems A Pity". Die singles hebben ze hier dus ook op gezet alhoewel je duidelijk kunt horen dat dit het nog niet echt was.
Daarna kwam de doorbraak met "You Make It Move", 't eerste kleine hitje. Alvorens met "Hold Tight", dat ik nog altijd een prima song vind, de eerste top tien hit volgde.
De nummers 2-12 zijn echt allemaal bekende hits.
De band viel bij mij vooral op door zijn vocale kracht en vaak zeer vrolijke tunes. "Don Juan" vind ik nog altijd één van de vrolijkste deuntjes uit de jaren zestig.
Jammer dat de song "Tonight Today" er niet op staat. Het is een song die Dozy, Beaky, Mick & Tich zonder Dave Dee hadden opgenomen, toen Dave Dee aan zijn solocarriere was begonnen.
Mooiste songs : "Save Me", "Bend It", "Zabadak", "Don Juan" en "Hold Tight".

avatar van WoNa
Ik kocht recentelijk voor een paar euro een Fontana verzamelaar met bijna alle hits. Wat ik knap vind aan deze band, want dat was het wel, is dat hun grootste hits allemaal gimmicks zijn. Vanaf Bend It! zit in ieder nummer een gimmick. Doorgaans scoort zo'n band een knoepert van een hit en verdwijnt dan weer. Niet Dave Dee c.s. Zij hielden het vier jaar lang vol en het is een zeer goede vraag of dat nog iets langer had gekund als Dave Dee geen solo carrière was aangepraat. Tekenend is dat in Nederland de rest nog een stevige hit scoorde, met het het heerlijke 'Tonight Today'. Dat niet op mijn (en deze) verzamelaar staat. Toch geeft dit nummer aan hoe knap veel van de hits van de band in elkaar steken. Hier lopen drie zangmelodieën door elkaar in de coupletten.

Op mijn blog loop ik alle hits van de band een voor een langs. Ik zal hier een ontwikkeling schetsen. De band begint met pop songs met een ruig randje. Lead gitarist Tich mag flink van leer trekken in de solo's. De zang van Dave Dee is echter matig in deze nummers. Dat verandert met 'Bend It!'. Daar zit hij in zijn element. Meer staccato gespeelde nummers volgen. De omslag komt met 'Zabadak', een uiterst merkwaardige nummer, waarbij de vraag gesteld mag worden onder de invloed van welke substanties dit nummer tot stand gekomen is. Wie echter luistert voorbij het "Zabadak" gedeelte, hoort de echte melodie van het nummer. Hierin komt de kracht van het songwriter duo Howard/Blaikley helemaal naar voren. Gimmick of niet, deze song heeft veel meer diepgang dan ik ooit bevroed heb.

'Zabadak' is de omslag, want de hits die hierna volgden zijn allemaal enorme popnummers waarin de band zijn vocale kracht tot in de perfectie mag opvoeren. Inclusief gimmick natuurlijk. Maar 'The Legend of Xanandu', 'Last Night In Soho', 'The Wreck of the Antoinette' en 'Don Juan' zijn perfecte pop. Het laat in mijn ogen zien dat Dave Dee, etc. een onderschatte band is en destijds terecht zo populair. Het is geen boy band, want het was al een band voordat Fontana hen koppelden aan het team er omheen en ze speelden op Dave Dee na allemaal hun instrument.

Nee, inmiddels vind ik niet alle nummers even goed meer. Vooral de nummers die ik als klein kind het leukst vond, "kale kak" zingen bijvoorbeeld, vallen in 2020 niet mee. De hits daar omheen bevallen me (nog steeds) heel goed, met 'Don Juan' and 'Tonight Today' daar ver bovenuit stekend.

En Steve Rowland? Hij kan een trucje lijkt het. Op mijn verzamelaar staat het nummer 'Help Me'. Ik moest meteen aan 'A Way Of Life' denken. Dat geldt ook voor de tweede melodie in 'Zabadak' trouwens. Ik kende de connectie niet, maar de hoes gaf prijs dat 'Help Me' is geschreven door Steve Rowland. Zo viel e.e.a. voor mij op zijn plaats.

De ***1/2 is voor mijn verzamelaar. Deze ken ik niet.

Alle hits worden in een Engelstalige post besproken op WoNoBloG.