Gentle Giant - In Concert (1994)

Label: Windsong

1. Two Weeks in Spain (3:15)
  2. Free Hand (7:35)
  3. On Reflection (5:51)
  4. Just the Same (4:57)
  5. Playing the Game (4:47)
  6. Memories of Old Days (7:14)
  7. Betcha Thought We Couldn't Do It (2:38)
  8. I'm Turning Around (4:06)
  9. For Nobody (4:35)
  10. Mountain Time (3:27)
In zekere zin is dit album beter dan Playing the Fool, omdat ze nog wat harder rocken. Met name Just the Same klinkt beter dan waar dan ook en Betcha Thought we Couldn't do It is perfect. Het hoogtepunt is echter On Reflection. Het pastorale intro is van onaardse schoonheid. De fuga kan niet energieker. Het hoofdthema van het intro wordt aangepast en rockt mijn broek van mijn gat. Twee korte reprises en een liedje van zes minuten lijkt in een oogwenk voorbij te zijn.
Mijn grote bezwaar tegen dit live album is dat ze teveel nummers van Missing Piece spelen en die kunnen (behalve Betcha en in iets mindere mate Memories of Old Days) gewoon niet op tegen de rest.

Mssr Renard
Het concert op deze cd is opgenomen voor de BBC in 1978, een jaar later dus dan de officiele liveplaat Playing the Fool, waardoor er op deze plaat songs van Missing Piece staan (Two Weeks in Spain, Mountain Time, For Nobody, I'm Turning Around, Betcha Thought, Memories of Old Days).

Verder staan hier Free Hand, Just the Same en On Reflection van Free Hand en een verdwaalde Playing the Game van Power & The Glory. De versie van Free Hand die hier op staat met die laatste wah-wahsolo van Green is fenomenaal!

Eigenlijk allemaal nieuw spul dus, alleen wordt Interview overgeslagen. Gentle Giant trekt stevig van leer en speelt eigenlijk hier gewoon heel complexe (jazz)rock en wat minder symfonische rock.

Dit is een plaat die je snel zal laten liggen omdat de hoes niet echt aantrekkelijk is en je eigenlijk denkt met een bootleg te maken te hebben. Misschien is dit ook wel een bootleg maar wel eentje met BBC-opnamen, en dan weet je eigenlijk ook wel dat je goed zit.

Ik zal deze nog vaak opzetten, weet ik nu al.

avatar van bikkel2
Staat ook op You Tube en een geweldig concert inderdaad.
Meer recenter werk dan het oude spul en zoals wel vaker live, leven en sprankelen die ook wat meer.
Een genot voor het oor en wat een geoliede machine was Gentle Giant toch.
Dit was de periode uiteindelijk dat de band zo zachtjes aan naar het einde toe hobbelde.
Beetje jammer toch, maar een mooie collectie albums hebben ze achtergelaten.

bikkel2 schreef:
Staat ook op You Tube en een geweldig concert inderdaad.
Een genot voor het oor en wat een geoliede machine was Gentle Giant toch.
Beetje jammer toch, maar een mooie collectie albums hebben ze achtergelaten.

Ik dacht al dat ik het herkende. Ik heb inderdaad dit concert op youtube bij mijn favorieten staan. Is dat legaal om hier te delen?

avatar van bikkel2
Is toch openbaar.

Mssr Renard
Voor de geïnteresseerden, het gaat om dit concert:

Gentle Giant - Sight an Sound in Concert (Full) - YouTube