Heather Nova - 300 Days at Sea (2011)

Bermuda
Rock / Pop
Label: Ministry of Sound

1. Beautiful Ride (4:27)
  2. Higher Ground (4:17)
  3. Stop the Fire (3:53)
  4. Save a Little Piece of Tomorrow (4:56)
  5. Everything Changes (3:39)
  6. Do Something That Scares You (4:33)
  7. The Good Ship Moon (3:44)
  8. Turn the Compass Round (3:49)
  9. Burning to Love (4:21)
  10. I'd Rather Be (3:58)
  11. Until the Race Is Run (4:26)
  12. Stay (4:36)
  13. Precious Thing * (4:29)
avatar van Guinness1980
Gisteren is het achtste studioalbum van Heather Nova uitgekomen. Vandaag lag de special edition in de bus. Het album inmiddels in de auto en thuis beluisterd.

Het album opent met het prachtige Beautiful Ride. Een vrolijk nummer dat het met extra lange intro goed zou doen als opener van de tour.
Tevens een nummer dat het denk ik niet slecht zou doen op de radio.
Daarna volgt de eerste single van het album: Higher Ground.
Het krachtige Stop The Fire is een liedje, dat net als Beautiful Ride, met een beat er onder een clubhit zou kunnen worden.
Save A Little Piece Of Tomorrow kende ik al van het concert op Bospop 2010 en 2 theatershows in Oktober van datzelfde jaar.
Vooral de versie op Bospop vond ik erg goed. Deze lijkt ook het meeste op de albumversie.
Het emotionele Everything Changes stond ook af en toe op de setlist van haar theatertour afgelopen najaar.
De liveversie van uit die tour die ik heb gehoord heb deed me niet zoveel maar op het album vind ik het de mooiste ballad.
Dan een nummer dat ik nog niet kende, Do Somehting That Scares You.
Qua stijl doet het me een beetje aan Sugar denken.
The Good Ship ‘Moon’, het nummer waar ze de inspiratie voor 300 Days At Sea vandaan haalde. Een bewoner van Bermuda heeft het wrak van de boot gevonden waarmee Heather en haar familie tijdens haar jeugd mee gevaren hadden.
Die bewoner heeft Heather meegenomen om te haar het wrak te laten zien om het kompas op te duiken en dit aan Heather te geven als aandenken aan haar jeugdjaren op deze boot.
Turn The Compass Round vind ik een van de mindere nummers op dit album. Het is helemaal geen slecht nummer maar tot nu toe doet het het me niet veel.
Na dit nummer gaat het album verder met Burning Love. Ook dit nummer werd in haar theatertour ten gehore gebracht. Ook bij dit nummer vind ik de albumversie mooier dan de acoustische versie.
I'd Rather Be is weer een nummer dat lekker in het gehoor klinkt.
Een nummer dat ik graag zou terugzien in de setlist van haar tour later dit jaar.
Until The Race Is Run vond ik na de eerste luisterbeurt tegenvallen. Echter na de tweede luisterbeurt bevalt het een stuk beter. Sowieso heb ik vaak een beetje moeite met ballads terwijl ik de rockachtige nummers snel kan waarderen. De ballads vergen wat meer aandacht van me om naar te luisteren.
Vooral vanaf halverwege het nummer weet het me te boeien.
Stay weet me na twee luisterbeurten nog niet te boeien. Vind het met afstand het minste nummer op het album.
Gelukkig heb ik de special edition (CD/DVD) waardoor bonustrack Precious Thing de afsluiter van 300 Days At Sea is.
Een mooi nummer dat ik de perfecte afsluiter vind voor deze schijf.

Met 300 Days At Sea is Heather Nova weer helemaal terug! Het eerste album sinds Siren (1998) waarbij ik tijdens de eerste luisterbeurt al helemaal enthousiast over ben.
Het lijkt alsof haar inspiratie weer terug is om een mooi pop/rock album te maken.
Hopelijk weet ze deze lijn vast te houden, oftewel: Heather, save a little piece for later!

Voorlopig geef ik er 4,5 ster voor.