Status Quo - Quid Pro Quo (2011)

Label: earMUSIC

1. Two Way Traffic (3:59)
  2. Rock 'N' Roll 'N' You (3:27)
  3. Dust to Gold (4:51)
  4. Let's Rock (4:27)
  5. Can't See for Looking (3:54)
  6. Better Than That (3:17)
  7. Movin' On (4:06)
  8. Leave a Little Light On (4:04)
  9. Any Way You Like It (3:17)
  10. Frozen Hero (4:20)
  11. Reality Cheque (4:05)
  12. The Winner (3:17)
  13. It's All About You (2:53)
  14. My Old Ways (3:04)
  15. In the Army Now [2010 Version] * (4:21)
  16. Whatever You Want [Live 2010] * (5:12)
  17. Down Down [Live 2010] * (5:06)
  18. Don't Drive My Car [Live 2010] * (3:51)
  19. Hold You Back [Live 2010] * (4:38)
  20. Pictures of Matchstick Men [Live 2010] * (2:29)
  21. Ice in the Sun [Live 2010] * (2:14)
  22. Beginning of the End [Live 2010] * (4:27)
  23. Roll Over Lay Down [Live 2010] * (5:58)
  24. Caroline [Live 2010] * (5:08)
  25. Rockin' All Over the World [Live 2010] * (4:07)
  26. Paper Plane [Live 2010] * (3:38)
  27. Softer Ride [Live 2010] * (3:46)
avatar van RonaldjK
Niet iedere Status Quo is hetzelfde, wat men ook moge beweren. Mijn überfavorieten zijn Ma Kelly's Greasy Spoon (1970) en On the Level (1975), in de periode 1982 - 2000 is het zoeken naar lichtpuntjes met Under the Influence (1999) als positieve uitzondering en vanaf 2002 keerde de groep met Heavy Traffic terug naar een steviger geluid. Dat gebaseerd op de jaren '70 boogiehardrock, zonder dat decennium te willen kopiëren. Immers: dertig jaar verder met een andere band.

Fans verschillen van mening over hun favoriete album. Niet alleen in de vergelijkingen tussen de fases die voorbijgingen, ook binnen zo'n periode zijn verschillen aan te wijzen. En dan gaan we discussiëren. Zo ben ik minder enthousiast over dit werkje uit 2011.

Quid Pro Quo is het laatste elektrische studioalbum van de groep met slaggitarist-zanger Rick Parfitt, hierna nog te horen is op Aquostic I en II. In vergelijking met de vorige albums sinds 2002 zitten de gitaren weliswaar behoorlijk stevig in de mix, maar wat ik mis zijn riffs en pakkende melodieën. Veel nummers zijn eigenlijk popnummers met scheurende gitaar: waar is de riff, de basis van heavy rock?

Opener Two Way Traffic is lekker dankzij melodie en koortjes maar de riff heeft het niet, Dust to Gold springt er voor mij uit als een nieuwe klassieker met een sluwe riff met melodielijn en Let's Rock klinkt voor mij als een aangenaam deel 2 van die hit Rockin' All over the World, zeker ook qua tekst; in Frozen Hero redt de leadgitaar het nummer. Verder vooral flauwe melodietjes die niet blijven hangen, ook al klinken de gitaren stevig en soleert Rossi her en der aangenaam op zijn kenmerkende wijze. Het is me te vrolijk. Wie die melodieën juist prima vindt, zal met een hogere waardering komen; helemaal goed uiteraard.

Ik heb de versie met bonus-cd (2013), live opgenomen in 2010 in Melbourne en Amsterdam en dáár word ik wél vrolijk van. Zeker met de onverwachte jaren '60-oudjes Pictures of Matchstick Men en Ice in the Sun, die verrassend goed passen bij Beginning of the End uit 2007. Leuk dat die weer in de set opdoken en de rest van de beproefde setlist (Paper Plane en Softer Ride als uitsmijters!) laat eveneens horen wat ik op cd1 mis.