Tides from Nebula - Earthshine (2011)

Polen
Label: Mystic

1. These Days, Glory Days (6:45)
  2. The Fall of Leviathan (8:29)
  3. Waiting for the World to Turn Back (3:06)
  4. Caravans (9:59)
  5. White Gardens (6:13)
  6. Hypothermia (2:40)
  7. Siberia (10:03)
  8. Cemetery of Frozen Ships (5:49)
avatar van platedraaier
Lekker album dit. Ik draai dit vaak s`avonds laat voor het slapen gaan. Relaxed piano`tje, wat samples van spelende kinderen op de achtergrond. Veel sfeer. Heel veel sfeer. En dan werkend naar een mooi opgebouwde climax. Af en toe een uitbarsting. S`ochtends in alle vroegte doet dit het ook goed voor mij.

avatar van the crook
In mijn alles verslindende honger naar nieuwe muziek ben ik afgelopen week deze band tegen het Poolse lijf gelopen en draait "Earthshine" nu zijn eerste rondjes. Post/rock die me zo nu en dan doet denken aan Cult of Luna en dan weer aan GSYBE en zelfs een klein beetje Sigur Ros.

Klinkt op het eerste gehoor best lekker, maar ik zit steeds te wachten op het moment dat de zanger of zangeres invalt en dat gebeurt dus niet........

Ik waag me nog even niet aan een stem......volgt wellicht later.

avatar van Tha)Sven
Standaard post-rock kan dus toch anno 2011 prachtig zijn!

avatar van chevy93
Gewoon super!

avatar van Metalhead99
Mooi post-rock album. Het is niet vernieuwend, maar het word geweldig gespeeld en de productie is ook erg goed.
Vooral het lange nummer Siberia vind ik echt prachtig. De kwaliteit vind ik overall wat hoger dan dat van het debuut. Een mooie plaat voor liefhebbers van het genre.

avatar van jorro
Introductie Tides from Nebula
Tides from Nebula is een instrumentale rockband uit Polen, opgericht in 2008. De band maakt muziek met een dromerige, atmosferische stijl die elementen van post-rock en ambient combineert. Hun nummers hebben geen zang, waardoor de focus ligt op krachtige melodieën en meeslepende opbouwen. Tides from Nebula wordt geprezen om hun emotionele composities en energieke live-optredens. Ze zijn internationaal bekend en hebben een sterke fanbase opgebouwd met hun unieke, instrumentale geluid.

Introductie album Earthshine (2011)
Earthshine is het tweede album van Tides from Nebula, uitgebracht in 2011. Het album is gevuld met sfeervolle, instrumentale nummers die balans vinden tussen rustige, introspectieve stukken en krachtige, opbouwende climaxen. Earthshine toont de veelzijdigheid van de band en neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door emotie en sfeer.

1. These Days, Glory Days (
Een nummer met een fluisterdunne start en met een wat nostalgische toon toewerkt naar de climax die de gloriedagen van weleer verbeeldt. (7)
2. The Fall of Leviathan
Geïnspireerd door een verhaal uit de bijbel over het zeemonster uit de oertijd: Leviathan. Zijn kop werd verbrijzeld. In de mythologie door Atan, in de Hebreeuwse bijbel door God. Muzikaal een standaard post-rock nummer. (7)

3. Waiting for the World to Turn Back
Een zeer ingetogen nummer op piano. Niet helemaal mijn ding (5,5)
4. Caravans – Een nummer waarin in mijn beleving een reis door uitgestrekte landschappen het thema is. Het nummer roept daardoor beelden op van beweging, ontdekking en vrijheid (7)

5. White Gardens
Het nummer schept een beeld van een serene omgeving. Mooi is de rol van de drums naar het slot van het nummer. (7)
6. Hypothermia
Een kort intermezzo, maar nu op synths dat een ambient karakter heeft (6,5)

7. Siberia
De uitgestrekte natuur en de koude winters in gedachten ontstaat een gevoel van eenzaamheid. De muziek is ingetogen en traag en versterkt deze emotie perfect. Totdat het natuurgeweld uitbarst….(7)
8. Cemetery of Frozen Ships
heeft een mystieke en ijzige sfeer. Bevroren schepen staan in mijn beeld model voor kou en desolaatheid. Afgedankt wachten de schepen op hun definitieve lot. Elk met een eigen verleden. Een nummer dat wat te timide blijft (6)

Conclusie en aanbeveling:
Earthshine van Tides from Nebula is een sfeervol album dat de kracht van instrumentale post-rock benadrukt. Hoogtepunten zoals These Days, Glory Days en Siberia tonen de emotionele diepgang van de band. Hoewel sommige nummers ingetogener zijn en minder indruk maken, biedt het album een aangename muzikale reis door thema’s van natuur, nostalgie en mysterie. Een aanrader voor liefhebbers van dromerige, gelaagde muziek die beelden oproept zonder woorden.
Waardering: 6,6