Introductie Tides from Nebula
Tides from Nebula is een instrumentale rockband uit Polen, opgericht in 2008. De band maakt muziek met een dromerige, atmosferische stijl die elementen van post-rock en ambient combineert. Hun nummers hebben geen zang, waardoor de focus ligt op krachtige melodieën en meeslepende opbouwen. Tides from Nebula wordt geprezen om hun emotionele composities en energieke live-optredens. Ze zijn internationaal bekend en hebben een sterke fanbase opgebouwd met hun unieke, instrumentale geluid.
Introductie album Earthshine (2011)
Earthshine is het tweede album van Tides from Nebula, uitgebracht in 2011. Het album is gevuld met sfeervolle, instrumentale nummers die balans vinden tussen rustige, introspectieve stukken en krachtige, opbouwende climaxen. Earthshine toont de veelzijdigheid van de band en neemt de luisteraar mee op een muzikale reis door emotie en sfeer.
1. These Days, Glory Days (
Een nummer met een fluisterdunne start en met een wat nostalgische toon toewerkt naar de climax die de gloriedagen van weleer verbeeldt. (7)
2. The Fall of Leviathan
Geïnspireerd door een verhaal uit de bijbel over het zeemonster uit de oertijd: Leviathan. Zijn kop werd verbrijzeld. In de mythologie door Atan, in de Hebreeuwse bijbel door God. Muzikaal een standaard post-rock nummer. (7)
3. Waiting for the World to Turn Back
Een zeer ingetogen nummer op piano. Niet helemaal mijn ding (5,5)
4. Caravans – Een nummer waarin in mijn beleving een reis door uitgestrekte landschappen het thema is. Het nummer roept daardoor beelden op van beweging, ontdekking en vrijheid (7)
5. White Gardens
Het nummer schept een beeld van een serene omgeving. Mooi is de rol van de drums naar het slot van het nummer. (7)
6. Hypothermia
Een kort intermezzo, maar nu op synths dat een ambient karakter heeft (6,5)
7. Siberia
De uitgestrekte natuur en de koude winters in gedachten ontstaat een gevoel van eenzaamheid. De muziek is ingetogen en traag en versterkt deze emotie perfect. Totdat het natuurgeweld uitbarst….(7)
8. Cemetery of Frozen Ships
heeft een mystieke en ijzige sfeer. Bevroren schepen staan in mijn beeld model voor kou en desolaatheid. Afgedankt wachten de schepen op hun definitieve lot. Elk met een eigen verleden. Een nummer dat wat te timide blijft (6)
Conclusie en aanbeveling:
Earthshine van Tides from Nebula is een sfeervol album dat de kracht van instrumentale post-rock benadrukt. Hoogtepunten zoals These Days, Glory Days en Siberia tonen de emotionele diepgang van de band. Hoewel sommige nummers ingetogener zijn en minder indruk maken, biedt het album een aangename muzikale reis door thema’s van natuur, nostalgie en mysterie. Een aanrader voor liefhebbers van dromerige, gelaagde muziek die beelden oproept zonder woorden.
Waardering: 6,6