J.J. Cale - 5 (1979)

Roots
Label: Mercury

1. Thirteen Days (2:51)
  2. Boilin' Pot (2:53)
  3. I'll Make Love to You (3:16)
  4. Don't Cry Sister (2:16)
  5. Too Much for Me (3:16)
  6. Sensitive Kind (5:11)
  7. Friday (4:16)
  8. Lou-Easy-Ann (2:51)
  9. Let's Go to Tahiti (2:54)
  10. Kathy Cool Lady (2:24)
  11. Fate of a Fool (2:54)
  12. Mona (3:15)
avatar van indana
Meer van hetzelfde en gelukkig maar! Nog steeds gaat John zijn eigen weg met muziek waar een heerlijke southern saus over uitgegoten is. Lekker zo'n Boilin' Pot.
Uitstekend verzorgd gitaarwerk zoals dat ook al te vinden was op de eerdere albums. van die geluiden die je hersenpan binnen kruipen zonder dat je er zelf erg in hebt en zonder dat dat erg is. Als je van zijn stijl houdt zal je ook hier geen buil aan vallen. Wel een primeur geloof ik, voor het eerst een track die langer duurt dan 5 minuten. Het moet veel gekker worden. Eigenlijk omschrijft Cale het zelf het beste in Let's Go to Tahiti (al is dat m.i. weer niet het beste nummer van dit album):
Tell the captain
Put the rhum on the boat
Everybody on board, lets see if she'll float
Let that old jet plane fly on by
We've got the time till the day we die.

Krachtiger kan je het volgens mij niet zeggen.
Hoogtepunten: Boilin' Pot, Don't Cry Sister, Sensitive Kind, Kathy Cool Lady (de laatste om zeer persoonlijke redenen overigens)

avatar van heicro
Sensitive kind is niet een typisch Jean Jacques nummer. Hoewel hij op de gebruikelijke laid back manier zingt, maakt hij gebruik van ondersteuning van een orkest. Voor mij is dit het beste nummer.

EVANSHEWSON
heicro schreef:

Santana moet dat ook gedacht hebben, toen hij het nummer coverde.
Hele leuk en frisklinkend plaatje is dit! Hoog niveau van begin tot eind, aanrader!

****

beaster1256
prachtige plaat van j.j. cale alhoewel ' troubadour ' nog ietsje beter is , , persoonlijk vind ik don't cry sister en sensitive kind de 2 beste nummers ,

maar wie ben ik

Meesterlijk plaat met onovertroffen begin noten.

Father McKenzie
beaster1256 schreef:

Michel van 't zeitje??

avatar van Mr Raffles
Nostalgie, LP destijds grijs gedraaid, nu op CD heeft het nog steeds een een emotionele waarde (zoals eigenlijk alle muziek die je koopt). Nog steeds goed en heeft de tand des tijds goed doorstaan.

beaster1256
toch een volledig punt eraf patje van 't marktje , hij heeft er toch veel betere gemaakt vind ik nu !

avatar van Madjack71
Toch wel een lekkere lome plaat, die het bij mij goed doet na een dag vol blabla en waarbij ik behoefte aan een 'laid back' gevoel. Nou ik denk dat ik daarvoor bij J.J. wel aan het goede adres ben.
Als hij nog veel betere heeft gemaakt, heb ik nog wat in petto. Vooral kant A vind ik een prettige sfeer hebben, met een prachtig Santaneske Sensitive Kind. Kant B zet het gevoel nog even voort met Friday, om daarna iets af te vlakken. Met Mona komt er toch een eind aan 38 relaxte minuten, waar ik ff behoefte aan had. Straks nog eens een andere plaat draaien van J.J. Calm.

beaster1256 schreef:

Klopt wel, enkel vergeet je nog Katy Kool Lady

avatar van Ronald5150
Ook dit vijfde album van J.J. Cale, toepasselijk ”5” genoemd, is weer een lekkere verzameling van laidback rootsy liedjes. Eigenlijk precies zoals we dat van Cale gewend zijn. Ook op ”5” is zijn gitaarspel weer kenmerkend en zijn deinende donkere stem praat je door de liedjes heen. Wel gaat er voor mij na vijf albums de rek er een beetje uit. Het wordt meer van hetzelfde en inwisselbaarheid ligt op loer. Cale’s debuut ”Naturally” blijft mijn favoriet, en alle volgende albums tot en met ”5” vind ik prima relaxte en prettige luisterervaringen.

Ronald5150 schreef:

Dit blijft ook zo in zijn verder werk, al zitten daar wel echt een paar mindere albums tussen. Aanraders zijn nog bv. Travel-Log, Shades, maar ook wel Closer To You en Roll On. Blijft altijd dezelfde stijl, maar op (zo goed als) elke plaat komt hij wel een paar nummers die zonder blikken of blozen tussen zijn allerbeste werk kunnen staan.
Je kan dus net zo goed naar een van zn latere platen luisteren ipv bij de eerste paar platen te blijven hangen - wat de meesten schijnen te doen. Het blijft toch altijd erg aangenaam om minstens een keer per jaar nog eens naar die stem en gitaar te luisteren (zeker met goed weer en een biertje in de hand).

avatar van Droombolus
Chungking schreef:

Ik haal z'n eerdere platen meerdere malen per jaar uit de kast, maar deze staat behoorlijk te verstoffen. Mede omdat ik het hier gebodene een behoorlijke afknapper vond na Troubadour is het dus ook de laatste die ik gekocht heb.

Hij zal hierna vast nog betere platen gemaakt hebben maar juist omdat zijn muziek, in het beste geval, onderling uitwisselbaar is heb ik geen enkele kriebel om nog meer van de man te kopen.

Droombolus schreef:

Je bent blijkbaar niet alleen.
En als je zijn oevre in twee zou delen, hoort deze plaat inderdaad niet bij de beste helft (de gemiddelden op MuMe zijn redelijk accuraat naar mijn aanvoelen, enkel vind ik Shades en zeker Travel-Log wel beter dan zn laatste twee platen).
Maar Don't Cry Sister en Katy Kool Lady horen dan weer wel bij zijn beste nummers (maar dat zijn er veel).

avatar van Dirruk
Toch maar een halfje erop. Vind deze plaat steeds beter worden. Ik zet dit album boven Troubandour. De muziek hier is veel relaxter.

avatar van FrodoK
Na jaren weer eens geluisterd, de eerste 3 platen waren altijd veruit mijn favorieten. Maar deze is toch ook wel errug fijn, hoor!

avatar van Wybe de Greef
Ik vind dit album persoonlijk zijn beste. Geen enkel slecht nummer, allesbehalve!

avatar van goldendream
Heet 'Out of Style' ook 'Kathy Cool Lady'?

avatar van goldendream
De albums van de brave man hebben echt inwisselbare nummers, waardoor het allemaal blijft voortkabbelen. Wat ik vooral mis zijn nummers die er echt bovenuit steken. Allemaal mooi en rustgevend, dat wel.
3 sterren

gastheerg
Zet net de vinyl versie op. Heerlijk om zo een grijze vrijdag te beginnen en deze iets minder grijs te maken.

avatar van Queebus
Geen verrassing na de eerste 4 albums. J.J. Cale doet waar hij het beste in is. Gewoon lekker relaxte muziek, heerlijk als je even geen gezeur aan je kop wilt. Of gewoon in de mood bent voor iets rustigers.

Muzikaal weer top. De nummers vind ik iets meer doorsnee dan die van de eerdere albums.

Dit vind ik zijn allerbeste. Het is J.J's album waar alle stijlen écht samenkomen en toch een eenheid vormen: blues, soul, country, R&B en rock. En hoewel er geen funk is te horen, is het toch zeker funky. Ook productioneel en met zijn gitaarspel een stap voorwaarts. Zijn toon is briljant en hoewel hij aan een paar noten genoeg heeft, is zijn fasering briljant en door niemand te kopiëren.

avatar van Robje1968
Een heerlijke zondagochtendplaat!

Heel grappig. Ik had deze ooit op LP. Later uiteraard terug op cd gekocht. Onlangs wilde ik deze nr 5 draaien, maar vond hem niet. Zat ergens bij Tom Petty . Tja ik steek het maar op verstrooidheid. In ieder geval gisteren avond lekker laid back genieten