Prince - The Hits / The B-Sides (1993)

Funk / Pop
Label: Paisley Park

1. When Doves Cry [Single Edit] (3:49)
  2. Pop Life (3:42)
  3. Soft and Wet (3:03)
  4. I Feel for You (3:25)
  5. Why You Wanna Treat Me So Bad? (3:49)
  6. When You Were Mine (3:44)
  7. Uptown [Single Edit] (4:09)
  8. Let's Go Crazy (4:39)
  9. 1999 [Single Edit] (3:38)
  10. I Could Never Take the Place of Your Man (3:41)
  11. Nothing Compares 2 U [Live] (4:58)

met Rosie Gaines

12. Adore [Single Edit] (4:41)
  13. Pink Cashmere (6:16)
  14. Alphabet St. (5:40)
  15. Sign o' the Times [Single Edit] (3:43)
  16. Thieves in the Temple (3:21)
  17. Diamonds and Pearls [Single Edit] (4:20)
  18. 7 (5:08)
  19. Controversy [Single Edit] (3:36)
  20. Dirty Mind [Single Edit] (3:50)
  21. I Wanna Be Your Lover [Single Edit] (2:58)
  22. Head (4:43)
  23. Do Me, Baby [Single Edit] (3:57)
  24. Delirious [Single Edit] (2:39)
  25. Little Red Corvette (4:57)
  26. I Would Die 4 You [Single Version] (2:57)
  27. Raspberry Beret (3:33)
  28. If I Was Your Girlfriend [Single Edit] (3:46)
  29. Kiss [Single Version] (3:46)
  30. Peach (3:48)
  31. U Got the Look (3:48)

met Sheena Easton

36. Purple Rain (8:40)
  37. Hello (3:25)
  38. 200 Balloons (5:06)
  39. Escape (3:31)
  40. Gotta Stop (Messin' About) (2:55)
  41. Horny Toad (2:13)
  42. Feel U Up (3:44)
  43. Girl (3:48)
  44. I Love U in Me (4:14)
  45. Erotic City (3:56)
  46. Shockadelica (3:31)
  47. Irresistible Bitch (4:13)
  48. Scarlet Pussy (4:19)
  49. La, La, La, He, He, Hee (3:23)
  50. She's Always in My Hair (3:27)
  51. 17 Days (3:56)
  52. How Come U Don't Call Me Anymore (3:51)
  53. Another Lonely Christmas (4:52)
  54. God (4:03)
  55. 4 the Tears in Your Eyes (3:25)
  56. Power Fantastic (4:45)
avatar van Funky Bookie
De eerste verzamelaar van de Koning van de jaren ’80. Het is gelijk een hele goede. Twee CD’s met zijn allergrootste hits, waarvan de meesten in de albumversie en met 4 nieuwe nummers. Als extraatje de heerlijke 3e CD met B-kantjes. Ik hou zelf altijd van chronologische verzamelaars, maar dat is mij hier helaas niet gegund. Als je bedenkt dat Prince zichzelf doodverklaart op zijn volgende album, is dit een mooi einde van een tijdperk. Met mijn bespreking, beperk ik mij tot de nieuwe nummers en de B-kantjes.

Nothing Compares 2 U
Geschreven door Prince voor The Family en meesterlijk gecoverd door Sinead O’Connor. Prince doet hier in duet met Rosie Gaines en met een glansrol voor saxofonist Eric Leeds zijn eigen versie. Ik vind het erg prettig, maar eerlijk is eerlijk de Sinead versie blijft de beste.

Pink Cashmere
Geschreven voor de Nederlandse Anna Garcia met wie Prince een relatie had. Het is een schitterend gezongen ballad waarin Prince zijn liefde voor Anna verklaart. Het nummer is gebaseerd op een jas die Prince aan Anna gaf.

Peach
Een heerlijke rauwe bluesrocker in de stijl van Bambi. In de clip danst Mayte er lustig op los, maar het is vooral lekker hoe Prince losgaat op zijn gitaar.

Pope
Een rappende Prince wil liever paus dan president zijn. Van de 4 nieuwe nummers is dit het minst hoogstaande, maar het is zeker niet heel slecht. Hij kan echter zoveel beter.

Dan de B-kantjes. Het is al jarenlang bekend dat B-kantjes van Prince boordevol pareltjes staan. Deze compilatie is dan ook fantastisch.

Hello
B-kant van Raspberry Beret en Pop Life. Eén van de weinig teksten waarin Prince openlijk reageert op commotie rond zijn persoon. Prince weigerde mee te doen aan de USA For Africa opnames omdat hij zich zogenaamd op zijn best voelt in vertrouwde omgeving zonder al die grote sterren. Dat zou evt. nog kunnen, maar het was niet slim om op de opname avond te gaan stappen en dan ook nog ruzie met een fotograaf te krijgen. Prince vertelt hier zijn versie van het verhaal en het is muzikaal ijzersterk.

200 Balloons
B-kant van Batdance. Zou oorspronkelijk andersom zijn, maar Tim Burton wilde dit nummer niet en kreeg Trust terug. Niet het beste nummer, maar past wel uitstekend in het hele Batman project.

Escape
B-kant van Glam Slam en dat is ook prima te horen dankzij de tekstuele verwijzingen. Is in mijn ogen ook niets meer dan een b-kantje.

Gotta Stop Messin’About
B-kant van Let’s Work. Een echte synth gedreven funktrack van begin jaren ’80. Prince begon in die periode echt heel goed te worden (vanaf Dirty Mind) en dat is hier absoluut goed te horen.

Horny Toad
B-kant van Delirious en Jack U Off. Muzikaal lijkt het heel erg op het minder gelukte broertje van Delirious. Het heeft die zelfde rockabilly stijl, maar mist het vernuft dat Delirious wel heeft.

Feel U Up
B-kantje van Partyman. Zou oorspronkelijk op het Camille album staan en heeft dezelfde hoge kwaliteit als heel veel tracks uit die periode (SOTT). Alles is raak en tekstueel is Prince zijn geile zelf: “I only wanna feel U up”. Het zit boordevol dubbele bodems en de blazers in deel 2 voegen echt wat toe.

Girl
B-kant van America. Dit is een vocaal hoogtepunt in Prince zijn werk. De koortjes zijn van een absurd hoog niveau en dat maakt dit jazzy nummer een lust voor de oren.

I Love U In Me
B-kant van Arms Of Orion, maar vele malen beter. Het verhaal dat Prince vertelt, is schitterend met Prince-iaanse teksten als: “I promised myself not 2 come until she does, but she took both hands and a liar I was”. Net als Girl weer met die heerlijk koortjes die dit nummer heel relaxed maken.

Erotic City
B-kant van Let’s Go Crazy is een duet met Sheila E. Volgens veel fans hoort dit tot het allerbeste dat Prince ooit op plaat heeft gezet. De heerlijk funk is van de allerhoogste plank en de funk / fuck discussie blijft leuk. Volgens Sheila zingt Prince fuck en zijzelf funk. Dit is echt een topper.

Shockadelica
B-kant van If I Was Ur Girlfriend. Naar verluidt, is dit geschreven nadat Prince hoorde dat Time girarist Jesse Johnson een album opnam dat Shockadelica heette en geen titeltrack had. Volgens Prince was dat ongehoord en toen heeft hij het zelf opgenomen. Deze was ook bedoeld voor het Camille album en daar stond niets slechts op. Heerlijke funkgroove die Prince kenmerkt in deze periode.

Irresistible Bitch
B-kant van Let’s Pretend We’re Married. De muziek doet mij wat denken aan Lady Cab Driver. Dit is wederom veel te goed om een b-kantje te zijn, maar Prince deed het gewoon.

Scarlet Pussy
B-kant van I Wish U Heaven. Het nummer is hier iets misplaatst omdat Prince toen echt op de spirituele toer was en dit nummer uiteraard niet over een spinnend katje gaat. Dit nummer had gemaakt kunnen zijn door George Clinton; zware, lome funk.

La, La, La, He, He, Hee
B-kant van Sign O’ The Times. Past muzikaal perfect in het geluid uit die tijd. Vooral de blazers zijn heerlijk.

She’s Always In My Hair
B-kant van Raspberry Beret en Paisley Park. Dit is misschien wel mijn favoriete b-kantje. De lange versie van dit nummer staat in mijn Prince top 10. Het zou over Jill Jones gaan en alleen daarom moet Jill heilig verklaard worden. De vocalen zijn schitterend, heerlijke koortjes, briljante melodie en als kers op de slagroom die waanzinnige gitaar. Ik word er stil van.

17 Days
B-kant van When Doves Cry is ook al weer zo goed. Ooit bedoeld voor Vanity 6. Prince heeft liefdesverdriet en het mikpunt negeert het. Een heerlijk poppy nummer.

How Come U Don’t Call Me Anymore
B-kant van 1999 en dankzij Alicia Keys nog een grote hit geworden. Lijkt thematisch op de voorganger, maar dan verpakt in een hele fijne ballad. Schitterend gezongen. De emotie is zo puur dat iedereen die de ervaring deelt het hier ook voelt.

Another Lonely Christmas
B-kant van I Would Die 4 U. Lijkt in eerste instantie weer te gaan over het feit dat Prince door zijn lief aan de kant is gezet. Halverwege blijkt ze echter te zijn overleden. Zonder belletjes by far het mooiste kerstnummer ooit. Ik krijg altijd weer kippenvel als ik dit nummer hoor.

God
B-kant van Purple Rain. Is het hoogtepunt van de vocale gymnastiek van Prince. Natuurlijk met veel overdubs, maar wat ongelooflijk goed gezongen. Dit nummer moet eigenlijk met koptelefoon zodat je echt kan horen hoe goed Prince was.

4 The Tears In Your Eyes
Geen echte b-kant, want het nummer is geschreven voor het USA For Africa album. Religieus getint nummer waarin Prince zijn akoestische kant laat horen. Tijdens Live Aid werd er een clip uitgezonden waarbij Prince werd geflankeerd door Wendy en Lisa. Beste track van het We Are The World album.

Power Fantastic
Ook dit was nooit een B-kant. Het is geschreven in de briljante Dream Factory periode, maar op geen enkele configuratie van de albums uit die tijd was dit nummer terug te vinden. Toch is dit één van de beste ballads die Prince ooit op heeft genomen, niet in het minst door het brilante trompetspel van Atlanta Bliss. Dit doet overduidelijk denken aan Miles Davis. Een heerlijke afsluiter.

Na een aarzelend begin is dit 3e schijfje met b-kantjes op zichzelf 4,5* waard en van een iveau dat de meeste artiesten met hun beste werk nooit zullen halen.

Sinds vandaag staat 4 the Tears in Your Eyes officieel op YouTube. Blijft schitterend!

Prince - 4 The Tears In Your Eyes (Official Music Video) - YouTube

avatar van Minneapolis
Toch wel bijzonder gul dat deze toen is uitgegeven, waar je het doorgaans met bootlegs moest doen bij Prince. De twee bonus cdtjes die er voor zitten draai ik eigenlijk niet.

Vond bij de kringloop het dikke digipak uit 1993 met de single CD's 1&2 van Peach: 'contains additional smash hits not available on The Hits/B-Sides'. Een aanvulling van 7 songs op deze al geweldige verzamelaar dus. Heb er gelijk maar een CD met 7 (CD 1&2 Peach) + 8 extra A/B-sides = 14 ontbrekende tracks van dit Prince - The Hits / The B-Sides van gemaakt. In totaal heb ik nu dus 4 cd's met 70 songs.

west schreef:

Kan het zijn dat ik deze niet terugvind op discogs?

Prince - Peach | Releases, Reviews, Credits | Discogs

dazzler schreef:

Kan het zijn dat ik deze niet terugvind op discogs?

Prince - Peach | Releases, Reviews, Credits | Discogs

Als je daar bent moet je kiezen voor CD2: Prince - Peach (CD, Single) | Discogs of Prince - Peach (CD, Single) | Discogs

avatar van dazzler

Okee. Maar dat gaat telkens om a-kanten die niet op de verzamelaar stonden.
Maar je sprak ook over b-kanten dacht ik. En die zie ik niet meteen.

Hoe kom je aan 15 extra tracks?

avatar van lennon
Het zijn Single tracks die als extra's op de Peach cd''s staan. Geen B-kanten.

dazzler schreef:

Okee. Maar dat gaat telkens om a-kanten die niet op de verzamelaar stonden.
Maar je sprak ook over b-kanten dacht ik. En die zie ik niet meteen.

Hoe kom je aan 15 extra tracks?

Ik heb er zelf nog 8 tracks aan toe gevoegd, vandaar. Quote: 'Heb er gelijk maar een CD met 7 (CD 1&2 Peach) + 8 extra A/B-sides = 14 ontbrekende tracks van dit Prince - The Hits / The B-Sides van gemaakt.'

Met CD 1&2 van Peach heb je 6 ontbrekende 'smash hits' (zoals het op het digipak staat). Dat zijn:
- Mountains (Album Version) 3:58
- Partyman (Edit) 3:11
- Money Don't Matter 2 Nite (Edit) 4:12
- I Wish U Heaven 2:43
- Girls & Boys (Edit) 3:27
- My Name Is Prince (Edit) 4:05

avatar van ArthurDZ
Toch jammer dat Mountains niet gewoon op het album staat. Oké, inderdaad niet een van zijn grootste hits uit die tijd, maar zeker wel een van zijn allerbeste nummers vind ik.

Dat vind ik ook. Daarnaast heeft mij het gemis van Girls & Boys altijd verbaasd. Eén van mijn favoriete Prince nummers.

west schreef:
Daarnaast heeft mij het gemis van Girls & Boys altijd verbaasd.

Als ik me niet vergis is dat nummer niet overal op single verschenen.
In de Benelux was het nochtans een hitje. En populair op de dansvloer.

dazzler schreef:

Als ik me niet vergis is dat nummer niet overal op single verschenen.
In de Benelux was het nochtans een hitje. En populair op de dansvloer.

Ik heb het even opgezocht. In Europa was het de A-side van de single, in the USA de B-side van Anotherloverholenyohead. Haalde nummer 11 in the UK, 10 in België, 12 in Nederland. Vanwege die B-side in the USA zal Girls & Boys wel niet op the Hits staan.

avatar van lennon
En de hele Batman periode wordt compleet genegeerd.. ook vreemd. Maar zal wel met rechten te maken hebben gehad destijds.

lennon schreef:

Ik denk toch dat het genegeerd werd, want Partyman staat weer wel op Peach als extra hit. Vreemd inderdaad.

al staan 200 balloons, I love u in me en Feel u up dan wel weer op de B-sides

Funky Bookie schreef:

Another Lonely Christmas

Zo is het (mooiste kerstnummer), maar nooit op de radio. Misschien vanwege de afwezigheid van die belletjes. Voor mij i.i.g. de reden vandaag om dit dikke doosje weer eens uit de cd kast te halen.

Minneapolis schreef:

Ken je de langere versie?

Ik heb toevallig van de week op mijn insta een post gemaakt over dit nummer met de klacht dat ie nooit op de radio komt. Het is een toe moeilijk kerstnummer vermoed ik. Dramatisch en inderdaad geen kerstbelletjes. Helaas ontgaat velen de schoonheid van deze track, wat slechts een B kantje was.

lennon schreef:

Ken je de langere versie?

Volgens mij heb ik wel een mp3tje van de lange versie. Goed dat je het zegt. Ga ik opzoeken voor kerst.

avatar van vielip
Ik ken 'm in een versie die een dikke 6 minuten duurt. Weet niet of dat de lang(st)e is maar hij is wel verdomd mooi! Staat al jaren in mijn eigen kerst playlist.

vielip schreef:

Yep dat is m. Inderdaad prachtg!

avatar van lennon
4 november een heruitgave op vinyl (wel vooralsnog usa only)

Helaas nier de b sides...alleen deel 1 en 2 los, terwijl het merendeel denk ik, wacht op de 3e disc

avatar van gaucho
Ja, dat is wel een misser. Die B-kantjes zijn juist het essentiële onderdeel van deze verzamelaar. Ik kan natuurlijk flauw doen en zeggen dat die allemaal al eens op vinyl zijn uitgebracht (op hun respectievelijke singletjes), maar daar gaat het hier niet om. Misschien komen die later nog op een afzonderlijke verzamelaar uit, waar álle B-kantjes op zijn verzameld.

Ach, een mens mag toch wel eens dromen?

gaucho schreef:
Misschien komen die later nog op een afzonderlijke verzamelaar uit, waar álle B-kantjes op zijn verzameld. Ach, een mens mag toch wel eens dromen?

Dankzij een tip van lennon, is voor mij deze week die droom verwezenlijkt. Recent is er een prima bootleg uitgekomen met the B-sides, die in artwork precies aansluit bij de vinyl releases van the Hits 1 & 2.