Fucked Up - David Comes to Life (2011)

Canada
Punk / Rock
Label: Matador

1. Let Her Rest (3:22)
  2. Queen of Hearts (4:36)
  3. Under My Nose (3:28)
  4. The Other Shoe (4:56)
  5. Turn the Season (4:02)
  6. Running on Nothing (4:46)
  7. Remember My Name (5:09)
  8. A Slanted Tone (3:39)
  9. Serve Me Right (3:48)
  10. Truth I Know (4:33)
  11. Life in Paper (4:38)
  12. Ship of Fools (4:02)
  13. A Little Death (4:35)
  14. I Was There (3:18)
  15. Inside a Frame (4:17)
  16. The Recursive Girl (3:34)
  17. One More Night (5:36)
  18. Lights Go Up (5:29)
avatar van itchy
Na het toch al niet misselijke The Chemistry Of Common Life komt Fucked Up hier met een momumentaal album.
Een punkrock-conceptplaat in dezelfde lijn als Hüsker Dü's Zen Arcade. Alleen is hier wél elk nummer raak. Een uitputtende ervaring ook, want bijna elk nummer is uptempo en barst uit zijn voeegn van de energie. Hier valt lekker veel te ontdekken. Potentiele jaarlijstjesaanvoerder!

avatar van bennerd
Is dit geen rock opera-concept? Ben benieuwd, Fucked Up is in mijn oren een van de meest originele hardcore/punk-bands van de laatste jaren.

avatar van Don Cappuccino
Het is wel een rock opera-concept. Een 79 minuten durende adrenalinerush die je boeit tot het einde. Het beste album van 2011 tot nu toe!

De punk is een beetje verdwenen, lijkt het? Haal Pink Eye uit deze band en het is een gewone rock plaat. Dit was bij de vorige plaat ook al wel een beetje, maar hier zijn de gitaren nog veel meer shoegaze/noiserock achtig, minder rammend. Voorlopig vind ik dat een jammerlijke ontwikkeling. Luistert verder nog wel fijn weg.

avatar van bennerd
Interessant experiment, maar helaas geen blijver. Zoals ThirdEyedCitizen al zei, zijn de hardcore-invloeden verdwenen, wat ervoor zorgt dat Pink Eyes met zijn karakteristieke blaf over een soort shoegazende noise rock... blaft. De toevoeging van de vrouwelijke zang af en toe is naar mijn mening niet echt geslaagd.

Veel negatieve woorden voor iets wat nochtans geen slechte schijf is, maar ik mis toch de intensiteit van de vorige full-length. Over length gesproken: concept of niet, de speelduur is voor mij ook een dooddoener. Ik denk niet dat ik de plaat nog veel ga opleggen, dus ik trap af met 3*. Degelijk, maar niet meer de Fucked Up die ik wil horen.

avatar van itchy
ThirdEyedCitizen schreef:
Dhier zijn de gitaren nog veel meer shoegaze/noiserock achtig, minder rammend. Voorlopig vind ik dat een jammerlijke ontwikkeling.

bennerd schreef:

Grappig, dit zijn precies de dingen die ik zo tof vind aan deze band. Zeker geen standaard (post-)hardcore.

avatar van Don Cappuccino
Mensen, maak alstublieft kennis met het geweldige album David Comes To Life wat nu op de Luisterpaal te beluisteren is:

David Comes To Life

Voor mij verveelt het album geen moment en luister ik zonder problemen de complete 78 minuten. Ik blijf dus op 4,5 ster.

Gaaf dat het album op de voorpagina staat, het album mag namelijk wel wat meer aandacht hebben. Critici zijn trouwens lovend over dit album.

Antagoon
Zo! Dit is lekker zeg! Vanochtend in de auto beluisterd en dat was echt een prima begin van de dag. Wat ik zo goed vind aan deze band (naast het feit dat ze goede nummers schrijven) is de variatie die ze in de nummers weten aan te brengen. Door die schreeuwzang ligt eenvormigheid op de loer en net als je dat denkt is er weer een lang instrumentaal outro, intro of neemt een vrouwenstem het over. De samenzang (schreeuw + gewoon) is ook lekker.
Een naam die in me op komt, ookal vind ik de muziek anders, is de Refused. Dat was ook al zo'n creatieve band die de punk clichés vakkundig wist te omzeilen. Wat ik maar wil zeggen is dat dit Fucked Up een intrigerend band is dat zomaar eens een van de fijnere platen van dit jaar zou kunnen hebben afgeleverd.....wat mij betreft dan.

BobbieMarley
Ik vind die zang niet te harden. Ieder zijn meug.

khonnor
jullie zijn allemaal gek

dit is een abum dat de geschiedenis zal ingaan als één van de ultieme punk-klasiiekers... ever

dit staat voor mij qua afwisseling, strafheid, kwaliteit van de songs, etc... op dezelfde hoogte als pakweg london calling van the clash of chairs missing van wire

zeer zeer zeer straffe kost!

Antagoon
Maar dan ook echt àllemaal? Zo slecht staat het er toch niet voor op deze pagina? Of heb je alleen de voorlaatste mening gelezen? Bobbie vindt de zang niet te harden. Da's een mening en dat kan best lijkt me.

Antagoon schreef:

khonnor schreef:
jullie zijn allemaal gek

zeer zeer zeer straffe kost!

Je reaktie vind ik lichtelijk overdreven. Volgens mijn bescheiden mening is de muziek van The Clash meer gevarieerd en van een hoger niveau.

avatar van bennerd
Fucked Up met The Clash vergelijken slaat nergens op, maar goed.

avatar van Don Cappuccino
Inderdaad een rare vergelijking. De vergelijking met Hüsker Dü kan ik wel inkomen, Zen Arcade is ook een grote adrenalineboost, bij Fucked Up mist alleen de 14 minuten durende gitaaruitbarsting nog.

avatar van bennerd
Dat mis ik op deze plaat. The Chemistry of Common Life was net iets harder en daardoor (naar mijn mening) een stuk beter. Maar de lengte van deze plaat doet het ook een stuk de das om. Al denk ik dat ik het binnenkort wel nog wat zal draaien om te zien of het wat groeit.

paranoidandroid
te lange albums zijn ook écht not done. zo'n band als fucked up moet gewoon 30 à 40 minuten keihard knallen/doorraggen. Chemistry was geweldig, maar na 1 keer luisteren vond ik dit niet veel soeps. misschien herkansing?

avatar van ozwald
Dave Grohl meets Pixies.... leuk plaatje!

avatar van StuF
paranoidandroid schreef:

zet je hem toch af na een half uur?

avatar van lowieke
Schitterende plaat! Geen 5 sterren omdat zowel de nummers als het geheel gewoonweg te lang duurt...

Die clip van Queen of Hearts is ook echt heel cool!

avatar van Don Broccoli
ozwald schreef:
Dave Grohl meets Pixies.... leuk plaatje!
Meen je dit nou echt?

avatar van Don Cappuccino
ozwald, dit heeft toch compleet helemaal niks te maken met Foo Fighters of The Pixies? Ik denk eerder aan een band als Hüsker Dü of Fugazi. Er zit ook wel shoegaze in maar dat komt vooral door de gitaren.

avatar van ozwald
stem lijkt op Grohl en muziek heeft wat weg van laatste 2 Pixiesplaten. Maar jullie hoeven het daar niet mee eens te zijn hoor..

avatar van Don Cappuccino
Ik vind deze zanger qua stem compleet niet op Dave Grohl lijken. Er zitten wel een heel klein beetje wat Pixies-invloeden in.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Geweldig dit, wat een fijne combinatie zo'n lieve vrouwestem, met zo'n rauwe punkvoice.
Kan me niet herinneren ooit zoiets gehoord te hebben.
Beauty and the beast op audio en video
Vooralsnog 4 sterren.

servaas
G'v'd wat is ie mooi !!!!

avatar van twijn
Met deze plaat op m'n ipod was ik vanochtend 15 minuten eerder op m'n werk.
(ik fiets).

avatar van Sound
Wauw wat een geweldige plaat, welke ik nu dus pas ontdek. Moet hem zeker nog een paar keer op repeat gooien, maar denk dat dit een blijvertje is.
Bizar trouwens dat mensen klagen over dat een album te lang is. Als iets goed is mag het van mij nog wel 10x zo lang duren. Ervan uitgaande dat je nog een album koopt krijg je tenminste nog eens waar voor je geld. Het cliche van veel hardcore albums waarbij een nummer eigenlijk bijna niet langer dan 2 minuten mag duren heb ik zoiezo al nooit begrepen. Iets kan ook hard en intens zijn als er wel een keer een extra couplet, brug of refrein in zit.

avatar van lowieke
Voor de mensen die hem goed vinden. Check ook even: Fucked Up - David's Town - 11 Original Hits From Byrdesdale Spa, UK! (Vinyl, LP) at Discogs

Mysterieuze release van Fucked Up. Verwacht niet hetzelfde als David comes to life, maar wel een heel coole plaat!

avatar van niels94
Ik zit hier nu voor het eerst sinds tijden weer eens naar te luisteren en ik geloof dat ik mijn stem eens grondig moet gaan herzien... Destijds ergerde de zangeres mij vooral. Nog steeds vind ik dat een zwak punt, maar het heerlijke gitaarspel is wel een beetje te geweldig om dit op een onvoldoende te houden (af en toe is het haast té pakkend ). Denk ik. Bovendien vermoed ik dat ik de mannelijke vocalen nu beter vind dan toen.

EDIT: Stond dit album vol met nummers als Queen of Hearts, dan had ik hier wel 4* aan kwijt gekund. Wat een heerlijk nummer Maar goed, er is meer dan dat nummer, en de rest van het album haalt het niveau van dat nummer, een aantal momenten (voornamelijk gitaarmelodieën) daargelaten, simpelweg niet. Desondanks verdient dit album zeker wel een voldoende, want het is gewoon een erg lekker en pakkend plaatje. Wel duurt hij iets te lang.