Ah, een nieuwe cupdisc van Tangerine Dream. Alleen al de hoes maakte me best nieuwsgierig: het lijkt een soort portaal naar een mystieke dimensie die dankzij de schedel ook wel een poort naar het hiernamaals zou kunnen zijn. OK, laten we het maar op de portaal naar Saturnus houden, toch?
De muziek is ietwat wisselend van karakter, maar niet slecht.
Het titelnummer, geschreven door Edgar Froese, is een ietwat donkere en zweverige compositie waarin het muzikale handelsmerk van Edgar duidelijk in te herkennen valt: het vergt wat geduld om dit werkje op waarde te schatten. Echter ben ik van mening dat het beter uit de verf had kunnen komen. Het blijft een beetje in het luchtledige hangen, ondanks dat het sequence-werk wel sterk in de muziek verweven zit.
Daarna volgen nieuwe versies van "Logos" (het bekendste thema van Logos wordt weer eens van stal gehaald) en "Cool at Heart". De eerste klinkt duidelijk nieuwer en frisser, maar biedt tegelijkertijd weinig verrassingen en de laatste klinkt wat voller en warmer dan het origineel en is daardoor wel wat meer geslaagd te noemen.
Het album eindigt gelukkig zeer geslaagd met 2 sterke Thorsten Quaeschning-composities. Zowel "The End of Bondage" en vooral "Vernal Rapture" zijn spontane, meer recht-voor-z'n-raap stukken met sterke thema's en goed synth-solowerk in "Vernal Rapture".
Voor een veredeld tussendoortje is deze cupdisc wederom een geslaagd werkje. Het houdt de stroom aan releases die TD uitbrengt in ieder geval springlevend, aangezien de groep allesbehalve stil zit. Het had zelfs mijn definitieve score redelijk goed omhoog getild, als er meer composities in de stijl van nrs. 4 en 5 op hadden gestaan.
Echter vind ik een 3,5 in dit geval gewoon een zeer nuchtere score voor deze aardige cupdisc-release.