menu

The Doors - The Doors (1967)

mijn stem
4,39 (1654)
1654 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Elektra

 1. Break on Through (To the Other Side) (2:25)
 2. Soul Kitchen (3:30)
 3. The Crystal Ship (2:30)
 4. Twentieth Century Fox (2:30)
 5. Alabama Song (Whisky Bar) (3:15)
 6. Light My Fire (6:30)
 7. Back Door Man (3:30)
 8. I Looked at You (2:18)
 9. End of the Night (2:49)
 10. Take It as It Comes (2:13)
 11. The End (11:35)
 12. Moonlight Drive [Version 1] * (2:43)
 13. Moonlight Drive [Version 2] * (2:30)
 14. Indian Summer [08/19/66 Vocal] * (2:36)
toon 3 bonustracks
totale tijdsduur: 43:05 (50:54)
zoeken in:
avatar van Boermetkiespijn
4,0
De opener "Break On Through" zorgt ervoor dat je blijft hangen!

"Light my fire" blijft toch wel een van mijn favorieten van deze plaat. Meer dan 50 keer gecoverd, maar niemand heeft dit nummer kunnen evenaren. Zelfs de versie van Stevie Wonder niet...
(overigens heeft ook rapper Necro zijn eigen versie op dit nummer gemaakt, maar dat zal ik niet noemen omdat velen van jullie me dan heiligschenner zullen vinden )

Zoals vaker genoemd zijn "Back Door Man" en "The End" ook schitterend. Al met al een juweeltje van een plaat: 4*

5,0
'The End' (I said enough )

avatar van Funky Bookie
5,0
The Doors: een zeer bijzondere band.
John Densmore is een drummer die niet alleen maar de maat slaat, maar ook allerlei percussionistische versieringen in de muziek brengt met name door verschillende ritmes op de bekkens.
Robbie Krieger is een onderschatte gitaris. Hij speelt vrijwel zonder effecten, waardoor zijn spel heel clean klinkt. Hij is een gitarist die niet in de spotlight hoeft te staan, maar ondersteunend speelt aan het liedje.
Ray Manzarek is met zijn orgel verantwoordelijk voor het typische Doors kermisgeluidje uit de begintijd.. Het lijkt soms bijna alsof hij een spinet speelt. Zijn geluid heeft later bands in de hardrocjk beïnvloed (denk o.a. aan Deep Purple).
Deze 3 vormen een muzikale eenheid die live als ware jazzmuzikanten improviseren binnen de melodielijn. Dit talent zorgde er ook voor dat ze de perfecte band waren voor hun onberekenbare zanger.
Jim Morrison is een zanger die in het begin van zijn carrière klinkt als een crooner en 4 jaar later op 27-jarige leeftijd als een bejaarde blueszanger. Hij is intelligent en onberekenbaar mede dankzij de invloed van diverse genotsmiddelen. Zijn voorliefde voor dichten, liet hij vaak tijdens de muzikale improvisaties horen en mede hierdoor is de band muzikaal ook uniek. Dat de man knettergek was heeft ze geholpen om een icoon in de muziek te worden.

Het debuutalbum van de heren is 1 van de beste debuutplaten ooit.
Vanaf het ijzersteke begin tot het epische einde nemen de heren ons mee in hun wereld.
Absolute klassiekers zijn The End, Break On Through en The End. Veel bands doen er een carrière over om 1 zo'n klassieker te schrijven, The Doors doen er 3 op hun debuut en er zouden er meer volgen op latere albums.

avatar van bikkel2
5,0
2x The End. Welke versie heb jij ????

Typefoutje.

avatar van teus
4,5
En niet te vergeten !... LIGHT MY FIRE
Ook een Absolute klassieker!!
Dit album blijft mijn nr1 Doors album

buizen
Op zich hou ik er niet zo van om ouwe koeien uit de sloot te halen maar dit alweer bijna 50jaar oude album, aan een hele hippieperiode verbonden, album is 'Epic'. 5 sterren derhalve. Over die hippieperiode vertel ik nog wel 'ns een keer.

avatar van orbit
4,5
Gelukkig is dit geen hippiemuziek! Maar donkere en broeierige psychedelica met een bluesrandje. Stem van Jim maakt het kompleet.

avatar van IllumSphere
5,0
Ik zou het ook niet echt als hippiemuziek classificeren. orbit slaat de spijker op zijn kop.

avatar van LucM
5,0
The Doors waren wel erg populair bij hippies maar hippiemuziek hun je het inderdaad niet echt noemen (hetzelfde geldt voor The Beatles en Bob Dylan). The Doors zijn te apart en te eigenzinnig om daar een stempel op te drukken.

avatar van devel-hunt
4,0
Volgens mij, maar ik weet het niet zeker, zijn The Doors pas echt populair geworden na de dood van Jim Morrison. En The Doors hippymuziek, echt niet. Wel gemaakt in het hippietijdperk, maar dat maakt het geen hippiemuziek. Als dat zo zal zijn zullen the stooges ook hippies zijn.

avatar van niels94
4,0
Volgens mij sloeg het eerste album al in als een bom, mede door de hit Light My Fire.

avatar van LucM
5,0
The Doors waren na het uitkomen van het debuut al erg populair in de VS mede dankzij de hit Light My Fire (wat noels94 zegt), in Europa was deze band veeleer een cultgroep. The Doors sloegen erg aan bij hippies en studenten maar profileerden zich niet als een hippiegroep.
The Stooges waren een tegenreactie op de hippiecultuur maar waren commercieel nauwelijks succesvol. Pas met het uitbreken van de punk in 1977 en de doorbraak van Iggy Pop kregen The Stooges meer bekendheid.

avatar van west
5,0
Ik heb nog een exemplaar bemachtigd van dit album op 2x 12" vinyl 45 RPM, analoog geremastered. Dan klinkt deze plaat nog tijdlozer dan hij al is. Het geluid is subliem, net als de muziek. Elk nummer op dit indrukwekkende debuut is raak, van goed tot fantastisch. Intens uitgevoerd en neergezet door Jim en de band. Het orgeltje van Ray Manzarek alleen al is geweldig, maar natuurlijk ook de soms absurde teksten van Jim Morrison en zijn mooie zang, het 'droge' drummen van John Densmore en de directe stijl van gitaar spelen van Robby Krieger.
Er staan zoveel mooie songs op dit album. Zelf vind ik Break on Through (To the Other Side), The Crystal Ship, Soul Kitchen, Back Door Man, Take It As It Comes en vanwege het sublieme orgeltje Light My Fire (wel in deze lange albumversie) geweldig. The End blijft natuurlijk heel bijzonder: wat een creepy sfeer heeft dat nummer toch, indrukwekkend. Een stunning debuut dit The Doors, dat is duidelijk.

avatar van Kronos
4,0
Een album dat ik al lang ken natuurlijk. Maar op mijn reisje van 1001 albums ontkom ik er niet aan. Vervelend hoor. Moet ik weer dit saaie debuut beluisteren.

avatar van spinout
5,0
Ik leef met je mee.

4,5
The Crystal Ship bezorgt me altijd nog kippenvel, het beste nummer op dit album en sws 1 van de beste nummers van the doors naar mijn mening.
Album als geheel ook top natuurlijk (Eigenlijk geen 1 zwak nummer, alleen the End is mij iets te over the top maar desondanks memorabel )alleen net wat minder dan het vervolgalbum.

avatar van dumb_helicopter
3,5
Eindelijk deze überklassieker eens gekocht en de broeierige sfeer bevalt me wel. Natuurlijk zijn er de 3 topnummers (Break On Through, Light My Fire en The End) die iedereen kent en netjes over het gehele album verspreid zijn, maar daarnaast zijn er nog nummers, die zeker in het tweede deel van het album de moeite waard zijn.

Minder is wat mij betreft nummers 2-5, waarbij Alabama Song voor mij het dieptepunt is van de plaat. Ik denk elke keer aan een kermisorgel met een kapucijnaapje erbij. Een nummer dat er gerust vantussen had gemogen. Maar gelukkig herpakt het album zich zoals reeds gezegd in het tweede deel.

Kudo's vooral voor het prachtige orgelwerk van Manzarek en de kenmerkende stem van Morisson.

avatar van Droombolus
4,5
Ze kregen hun platenketrakt dankzij Alabama Song maar ik vind het ook niks. Elluk voordeel hebze nadeel ............ of vieke versa natuurlijk .....

avatar van teus
4,5
dumb_helicopter schreef:
Eindelijk deze überklassieker eens gekocht en de broeierige sfeer bevalt me wel. Natuurlijk zijn er de 3 topnummers (Break On Through, Light My Fire en The End) die iedereen kent en netjes over het gehele album verspreid zijn, maar daarnaast zijn er nog nummers, die zeker in het tweede deel van het album de moeite waard zijn.

Minder is wat mij betreft nummers 2-5, waarbij Alabama Song voor mij het dieptepunt is van de plaat. Ik denk elke keer aan een kermisorgel met een kapucijnaapje erbij. Een nummer dat er gerust vantussen had gemogen. Maar gelukkig herpakt het album zich zoals reeds gezegd in het tweede deel.

Kudo's vooral voor het prachtige orgelwerk van Manzarek en de kenmerkende stem van Morisson.


wat is er mis met Soul Kitchen en The Crystal Ship??
Laatstgenoemde is een juweeltje van The Doors

avatar van dumb_helicopter
3,5
Die doen me weinig en ik vrees dat er voor The Crystal Ship weinig progressie in zit. Ik heb dat nummer al tig keer gehoord en ik vind het nooit meer dan degelijk.

4,5
Hey ik ben net een Facebook groep voor Doors fans begonnen. Meld je aan en praat mee over alIes dat met deze geweldige band te maken heeft! https://www.facebook.com/groups/1437850956533010/

avatar van Rogyros
5,0
Schitterend album dit. Het lijkt wel of ik hem per jaar mooier ga vinden. Inmiddels naar een welverdiende 5 sterren notering.

Onderstaand filmpje is ook leuk. The Doors speelden Light My Fire met de toen nog behoorlijk jonge Eddie Vedder (1993). Prima versie van Light My Fire. Eddies fenomenale stem past prima bij The Doors. Allebei een bariton. Zal het vast mee te maken hebben.

The Doors and Eddie Vedder -- "Light My Fire" - YouTube

avatar van Spoelworm
4,5
4,5 sterren voor the Doors. Veel goede nummers, bijna geen zwakte.

The End blijft het mooiste nummer van de band, maar ook het grappige Alabama song mag ik erg graag horen. Crystal Ship blijft ook,weliswaar misschien een iets minder bekend maar prachtig nummer. Heerlijk met een glaasje malt erbij luisteren naar je krakende vinyltje, lichten dimmen wierook aan. O nee, dat verpest de smaak van de malt. Maar het geeft de sfeer weer van deze prachtige muziek.

avatar van milesdavisjr
4,5
Een fenomenaal debuut. Waar velen voor mij The End een prachtig zo niet het beste nummer van The Doors vinden vind ik dat absoluut niet. Sterker nog er lijkt wel geen einde aan te komen.
Geef mij maar de korte felle nummers zoals Break on Through, Backdoor man en Soul Kitchen. De bandleden gooiden een juiste mix van Rhythm n' Blues, Rock en wat folk invloeden in een blender en dit was het resultaat. Nog zonder een overdaad aan psychedelische invloeden is dit album voor mij af.

avatar van bikkel2
5,0
Definitief verhoogd naar full score.
Vergat het steeds.
Misschien wel het beste debuutalbum ooit.
Alles is raak hier.
The End......wat een zeggingskracht heeft dat nog altijd.

avatar van lennon
4,0
50 kaarsjes vandaag!!

Niet dat ik alle 50 heb meegemaakt, maar in de ongeveer 25 dat ik 'm nu ken vind ik het nog steeds een erg fijn album!!!

Gewoon 1 van de sterkste albums allertijden. Volstrekt uniek.
De vaststelling dat dit debuut nu 50 jaar oud is wekt wel enige bevreemding op.
Nummers als The End en Light My Fire staan nog steeds als een huis en de tijd lijkt hen niet aan te tasten.

Adembenemend stukje muziek, vakkundig gebracht door 1 van de beste bands ooit.
Binnen 50 jaar ben ik hier nog steeds lyrisch over. Mark my words.

avatar van bikkel2
5,0
Ik had het er laatst met mijn 18 jarige zoon nog over.
Wat is nu de beste band ever?
Hij twijfelde geen moment en riep The Doors.
Het jong dweept met Hip-Hop, maar ook Metal en Progessieve Rock heeft zijn zegen, vooral Tool en Porcupine Tree. Maar The Doors hoor ik ook zeer regelmatig langskomen vanuit zijn kamer.
Maar hier was hij heel overtuigend in.
Beste debuut ooit zei die.
Soms is het leven mooi.
Ik denk dat ik het met hem eens ben.

50 jaar. Ongelofelijk.

avatar van nlkink
4,0
Onze twee zonen, 18, resp. 22 jaar, zijn ook gek op The Doors. Je zou heel gemakkelijk kunnen denken dat ik daar invloed op heb gehad maar niets is minder waar. Het nummer Break On Through zat in een XBox spel en ze vroegen me of ik dat nummer kende. Daarop wees ik in de kast op mijn Doors collectie. Onze jongste heeft de CD van het debuutalbum zelfs een keer uitgekozen om mee te nemen naar school. Zijn juf bleek ook fan te zijn en draaide in de klas integraal The End. Dat vond ik verbazingwekkend, want hij was toen negen of tien. Dat was wel even een andere reactie dan die van de juf van de oudste toen hij Love Sweat van Golden Earring meenam. Maar dat kun je daar lezen als je wilt weten hoe dat afliep.

avatar van TEQUILA SUNRISE
5,0
Blijft een klasse plaat die de tand des tijds met gemak heeft doorstaan. Dat verslavende orgeltje van Ray Manzarek komt op de geremasterde versie nog beter uit de verf. Inderdaad met vele users hierboven eens: een van de best debuutplaten ooit.

ElPatron
Een oproep aan alle Doors-adepten: Het is 50 jaar geleden dat debuut The Doors uitkwam en straks in november 50 jaar dat opvolger Strange Days het licht zag.

Tussen alle re-releases (Ok-Computer, Joshua Tree, straks ook nog Sign of the Times, etc.etc.) verdient dit album zeker ook een plaats in de rotatielijst. Stof af dat vinyl en die compactdisc, en draai!!!

avatar van TEQUILA SUNRISE
5,0
Mijn rotatie lijst staat al vol met Doors platen

Gast
geplaatst: vandaag om 05:30 uur

geplaatst: vandaag om 05:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.