Bots - Zeven Dagen Lang (2000)

Label: Rotation

1. De Man (5:03)
  2. De Bevalling (2:02)
  3. Snotneus (9:32)
  4. Lied van de Werkende Jeugd (3:38)
  5. Keesje (3:19)
  6. Wat een Troep (2:49)
  7. Kreupel (4:16)
  8. Pro Deo voor de EO (4:06)
  9. Zeven Dagen Lang (5:24)
  10. Korte Metten (3:24)
  11. Ali Ouwe Turk (3:38)
  12. Menens (3:50)
  13. Voor God en Vaderland (5:10)
  14. Dr. Grossbaum (5:27)
  15. Wat een Werk, Wat een Job (4:50)
  16. De Lange Weg (4:24)
  17. Popmuzikant * (4:17)
  18. Wie Zwijgt Stemt Toe * (1:20)
Dustyfan
Er is eigenlijk nauwelijks een band te bedenken die de tijdgeest (rot-woord, maar ik weet even geen betere term) van de jaren '70 in Nederland zo goed wist te vatten en samen te vatten als Bots.

Deze CD heb ik ooit voor 7 Gulden (!) uit de FRS-bakken gevist en ik vind hem nog steeds vooral erg grappig om af en toe te luisteren.

EVANSHEWSON
Prima verzamelaar van deze band die in de jaren zeventig hoge toppen scheerde !
Zeven dagen lang, De Man waren grote hits, maar Snotneus, Kreupel minder bekend maar misschien wel hun beste songs ?
Roept blije herinneringen bij me op uit mijn JEUGDHUISPERIODE, hun platen werden daar vaak gedraaid, zéér herkenbare stem, mooie muziek !

avatar van LucM
Deze Nederlandse folkband was actief in de jaren '70, ze waren vooral live erg populair.
Hier staan de beste liedjes uit hun glorieperiode. "Zeven Dagen Lang" heeft iedereen wel eens meegezongen, maar de andere nummers vind ik eveneens erg leuk om te horen.

avatar van rolandobabel
staat dass weiche wasser bricht dem Stein er ook op?

avatar van Dibbel
Dit is feitelijk dezelfde compilatie als deze die reeds in 1988 verscheen en aangeprezen werd als de beide eerste albums op 1 CD.
Dat is niet waar.
Van "Van Kwaad Tot Erger" staan Dokter en Kakafonie er niet op en van "Voor God En Vaderland" Annie, Tis Weer Raak en De Ouwe Schuit niet .
Hetzelfde flikten ze met de 3e en 4e LP van Alquin.
Ik ga hier overigens geen correctie voor indienen...

Ik kan me nog herinneren dat ik deze CD heb gekocht bij Van Leest op de dag na de nacht van de grote aardbeving in Roermond op 12 april 1992 en ik daar een beetje aan ramptoerisme aan het doen was.
Ben er dus gewoon ingetrapt, want het zijn niet de volledige 2 LP's.
Maar gelukkig heb ik die ook nog .

De muziek blijft leuk.
In de jaren 70 toen werkelijk iedereen nog politiek correct was , moest je dit natuurlijk ook gewoon goed vinden.
Feestjes met kistjes Bavaria, Van Nelle half zware en daar af en toe wat andere kruimels doorheen .
En de LP's van Bots.
Dat waren nog eens tijden.

Voor dit geheel natuurlijk 4 sterren (4 gele sterren is te weinig!), review over de muziek bij de afzonderlijke albums.

avatar van Ssst
Het wordt hoog tijd dat Universal de vier Nederlandstalige albums (met wat single- en andere tracks) op CD uitbrengt! Gewoon een stukje pophistorie dat nog best gehoord mag worden. En sommige teksten zijn (helaas) nog steeds relevant...

avatar van AbleMable
en de Man is gewoon een geweldig nummer.

avatar van musician
De weg is lang, en kent ook eenzaamheid
In deze tijd, die nog geen vrede kent
En geen gelijkheid voor iedereen
Wie weet er dan niet dat kapitalisten
Nooit werkelijk zeggen waarom ze bestaan
Ze hebben de macht, die willen ze houden
Rechtvaardigheid kennen ze enkel als waan

Als je maar weet waar het steeds om gaat

Hij heeft gelijk, die het niet langer neemt
In deze tijd, die nog geen vrede kent
En geen gelijkheid voor iedereen
Of laten we ons nog langer bedonderen
Met instant inspraak en praten in bed
Kom doe met ons mee, en doe het van onderen
We maken ons klaar voor het verzet

Als je maar weet waar het steeds om gaat

Er komt een strijd waarna er vrede zal zijn
Maar mensen voer de strijd niet alleen
In deze tijd die nog geen vrede kent
En geen gelijkheid voor iedereen
We hebben tesaam nog zoveel te leren
En wat ook gebeurt, het is politiek
We zullen de machten moeten bezweren
Het einde der klassen, het eind der paniek

Als je maar weet waar het steeds om gaat

Ik wilde maar zeggen, hoe actueel blijven de teksten van Bots, 44, 45 jaar oud? Stuk voor stuk, bij elk nummer wist Bots precies hoe het zat en blijken ze accuraat griezelig nog steeds op deze tijd te slaan.

Inclusief Pro deo voor de EO want op zondagmorgen wordt er op de TV meer Pro deo voor EO gedaan dan ooit.
Daarmee heeft het lied dus helaas niet zo erg geholpen, waar Bots zich kan verschuilen achter het feit dat ze een typisch halverwege-de-jaren-70 geluid maakten en mensen in grote getale dit alles vanaf begin jaren '80 wilden vergeten en zijn vergeten.

Daarom mijn pleidooi het album anno nu zo snel mogelijk uit de mottenballen te halen en luid af te spelen met de ramen open, zodat ook de buren weer weten hoe het zat en hoe er opnieuw moet worden gedemokratiseerd en herverdeeld.

Of het nu gaat over werkende jongeren, de fabrieksarbeider, de huidskleur maakt niet uit, we zijn samen uit en samen thuis.
De aandeelhouders zijn de schuld van alles.

Misschien let ik niet goed op, maar een dergelijke strijd, compassie en saamhorigheid kom ik nog maar zelden tegen op de plaat terwijl het zo ontzettend nodig zou zijn. Maar dan komt ook gelijk alles om de hoek kijken, de Oranjes, migranten (voor Ali, de ouwe Turk is ook niet veel veranderd), het leger, er wordt gelijk afgerekend.

Wat er wereldwijd allemaal gebeurd, reactionairen door dom volk aan de macht, een racistische moord door politie in de VS met alle gevolgen. Hadden ze nu maar allemaal naar Bots geluisterd, de maatschappij had er anders uitgezien.

Treffend, en ook één van de betere nummers, vind ik ook Snotneus, gericht tegen een jongere die nog net te jong is om een mening te hebben. Wacht nog even, over zeven jaar mag je ook rot gaan doen (zegt de 45 jarige bedrijfseigenaar).

Tja, 44,45. Wat mij betreft 50 jaar. Het mag lang lijken, Eigenlijk is het niks. En ik maak me sterk dat als het in de tijd van de Romeinen zou zijn uitgebracht het ook toen al dodelijk actueel zou zijn geweest. De folkrock muziek en teksten van Bots zijn van alle tijden. Inclusief Voor God en Vaderland.