Pat Lundy - Only Love Spoken Here (1973)

Soul
Label: RCA

1. I've Never Been a Woman Before (4:53)
  2. No More Tears to Cry (3:24)
  3. Thank Heaven for You (3:54)
  4. Love Child (3:19)
  5. He's the Father of My Children (2:57)
  6. Only Love Spoken Here
  7. It's Impossible (3:33)
  8. Friend of Mine (I Wanna Thank You So Much) (3:08)
  9. What Is Love (2:37)
  10. Love, Love, Love (3:03)
avatar van Angelo
Voor iemand die vijf albums op haar naam heeft staan, is er nogal weinig bekend over de New Yorkse Pat Lundy. Aan de hand van Only Love Spoken Here, haar tweede langspeler, valt dat te betreuren. Met een stem die zowel zwoel als erg krachtig kan zijn, het openingsnummer dat ergens zweeft tussen het gesproken woord (vanwege de monologen) en de gewone zang is daar al meteen een mooi voorbeeld van, vertelt ze verhalen over de dagelijkse zaken van het leven. Soms met een nodige controverse zoals bijvoorbeeld met Love Child waarin Lundy uitvoerig uitspreekt hoe het is om als alleenstaande moeder je kind op te voeden, terwijl deze gepaard tekst gaat met een uiterst melancholieke en sombere sfeer. Drie minuten later wordt het gezinsleven van een andere kant belicht als He’s the Father of My Children het verhaal vertelt hoe de man des huizes respect afdwingt bij haar en haar kinderen; zelfs ondanks hij werkloos is en zij (de vrouw) het gezin financieel draaiende moet houden. Wat minder "spraakmakend" qua onderwerp, maar ondertussen wel mijn favoriet is het liefdesliedje Thank Heaven for You met een heerlijk timbre. Het is vast de mooie melodie in combinatie met de lome groove die afgewisseld wordt met de blaasinstrumenten en het achtergrondkoor dat het zo’n soulvolle compositie maakt. Daarnaast is het uiterst vrolijke en titelnummer en het met (veel) bombarie gepresenteerde Love, Love, Love - die zo uit een musical had kunnen komen - ook twee van die liedjes die je zeker 'ns gehoord moet hebben!