Raymzter - Rayacties (2005)

Label: Mass Appeal (I)

1. Intro (Raycapitulatie) (2:50)
  2. Slavernij (3:50)
  3. Vechten op het Schoolplein (4:52)
  4. Geen Tijd (3:37)

met Duvel

5. Denk Er over Na (3:27)
  6. Er Is Hoop (4:10)
  7. 4giveness (5:42)

met 7th Foul, Miek en Big Boy Caprice

8. Vrouw of Bitch?? (4:01)
  9. Tijd en Ruimte (3:28)
  10. Zeg Ja!! (4:17)
  11. Levenslessen (3:17)

met Opgezwolle

12. Soms Gaat het Mis (4:13)
  13. Publiekelijk Bezit (4:35)
  14. Staat van Bewustzijn (5:40)
  15. Echte Gangsters (3:20)

met Rick D

16. 7 12 89 (4:08)
  17. Jouw Wereld * (4:14)
avatar van Word_Play
Rayalistisch was een openbaring. Een geskillde mc beschreef in tracks zoals het geniale '9 Tot 5' op een duidelijke manier hoe de samenleving volgens hem in elkaar stak. Op een nummer zoals 'Wat de fok doe je dan?!' liet hij zien luisteraars mee te kunnen trekken in een meeslepend verhaal. Een aparte flow en een intonatie die zelfs halfdoven bij de les hield maakten dat zijn boodschappen altijd duidelijk overkwamen. Meer dan degelijke shit dus.

Rayacties is een vervolg met minder verrassing maar wel duidelijke sprake van groei. Ray heeft een beter gevoel voor ritme, gevarieerdere flows, een betere balans tussen 'donkere' en 'lichte' onderwerpen (alhoewel het zweverige 'Tijd & Ruimte' er niet op hoefde als je het mij vraagt) en deelt zonder schroom zijn besef van dit veranderingsproces. De beats zijn muzikaler en worden met behulp van o.a. saxofoon en akoestische gitaar gevormd tot vollere composities. Volgens hem ging het als artiest ook beter toen hij groeide als persoon, ik kan dat alleen maar beamen.

ml75.nl

Ik hoef hier niets aan toe te voegen, behalve dat ik Levenslessen een moddervet nummer vind.

Music
Hij heeft goed gekeken naar KRS-One en Uiteraard zijn grootste IDOOL immortal technique

avatar van BoordAppel
Ik ben niet helemaal kapot van Raymzters flow (af en toe komt hij gewoon niet uit en rapt alles dan maar wat sneller) maar hij heeft goede teksten. De beats zijn ook ok. Echte Gangsters is mijn favoriet.

Dat hij props krijgt van Aesop Rock, C-Rayz Walz en Kool Keith is natuurlijk ook wel stoer.

Suffe titel...

zeer goed in andere woorden: uitmuntend en moeilijk om te verbeteren, zeer goede lyrics en sterke beats.
En het nummer: soms gaat het mis, is geweldig, met al die sega achtige geluiden en loops die door de beats heen glijden.

Music

avatar van Gyzzz
Music schreef:
vaag ???

Dat Aesop Rock en Kool Keith nederlands zouden spreken verbaast je natuurlijk helemaal niet

Martin schreef:
Suffe titel...

waarom suffe titel het album rayacties is het beste nederlands talige album ooit gemaakt het zijn visuelet teksten en zitten goed in elkaar met namen levenslessen en bitch of vrouw hij is gewoon een mc met een message, er zijn maar weinig mensen die zo kunnen spitten als ray opgezwolle duvel duvel en extince

avatar van Word_Play
Music schreef:
vaag ???

Alsof je Nederlands zou moeten kunnen spreken om iemand props (wat natuurlijk een oerhollands woord is) te geven.

avatar van Reijersen
Vind Raymzter vooral qua lyrics erg sterk. Af en toe wat minder, maar ach wat wil je. Hiphop is niet alleen superteksten maar ook een beetje fun. Verder doet Raymzter vooral zn ding op dit album, en erg goed. 4 sterren.

opgeduveld schreef:

rayacties is het beste nederlands talige album ooit gemaakt

Jij mag duidelijk je 'muziek-kennis' op Nederlandstalig gebied eens wat gaan 'opkrikken'.
Yo met de flow, weetje!

avatar van Bert Wasbeer
prettig verrast hierdoor. Het heeft tekstueel behoorlijk inhoud, al slaan de "lessen" vast niet aan bij de doelgroep voor wie het is bedoeld en ben ik het niet met alles eens

Relax
#7, de beat is gejat van G-Unit het eerste nummer, niet verwacht dat hij dat zou doen.
Maar wel flink aangepast.
Maar ik had niet verwacht dat ik naar NederHop zou gaan luisteren.
Het klinkt allemaal lekker soepel en Ray die heeft een waanzinnige flow en lyrische teksten.
ook een 4.0 .

Met dit album van Raymzter komen we dicht in de buurt van een goed Nederhop album, alhoewel het allemaal nog niet zo perfect als in Amerika kan. Het beste nummer van dit album is zonder twijfel Er is Hoop. Hij rapt echte gevoelens, leert de mensen ook nog wat. Ik vind dit veel beter dan een klungelig album van lange frans & baas b. Zonder twijfel vóór Thc het beste Nederhop album van 2005.

Raymzter: Hiphop vind je niet op het net je moet in de zaal uit de band springen

avatar van luc011190
Word_Play schreef:

Cynisme

Zo'n album als dit vind ik echt bij me passen als persoon, een kyk op het leven hebben, dingen bekijken, niet altyd even goed maar toch doen, mening geven. Ik kan wel zeggen dat bv. immortal technique of 50 cent bij me past, maar die zeggen geen dingen waar ik veel aan heb, miss wel, maar nog niet meer dan dit, ik kan m'n mening verglijken, ik vind dit daarom een beter album, dus denk niet dat ik de kwaliteit van immortal technique slecht vindt, ik kyk wat bij me past, ok niet al m'n albums passen bij me, ze zijn ook niet gemaakt om bij iemand te passen, maar dat vind ik een stuk relaxter, het is welke styl je wilt, waarvan je houdt, ik vind er veel verschillende leuk, dus is het chill, ik sta open voor andere suggesties, maar ik hou deze verlopig op een 2e plaats, het is voor mij een erg goed album, paar mindere nummers maar dan nog. je kunt het afkraken, je kunt ervan houden, ik hou het liever positief, dan geven anderen ook een betere reactie, het is geen beef channel hier

avatar van RJR
RJR
Ik heb Vrouw of Bicth?? op tv gezien
Mooi nummer, alleen die clip.....

avatar van thomzi50
Is die net uit ofzo?

avatar van RJR
RJR
Ja, kwam er gister pas achter toen ik hem zag op The Box.

Pauper
RJR schreef:
Ik heb Vrouw of Bicth?? op tv gezien
Mooi nummer, alleen die clip.....

...ja briljant toch zo'n clip erbij, lekker afzetten van de dingen die normaal op MTV, TMF en The Box komen. Ik bedoel de tekst van nummer zegt genoeg toch?

avatar van luc011190
Levenslesssen is absoluut Raymzters beste nummer. Heerlijke beat, Opgezwolle komt erg sterk en Rayzmter maakt zijn eigen plannen ook goed duidelijk. Rest is ook niet slecht.

avatar van o zo duits
luc011190 schreef:

Ik heb Opgezwolle hoog zitten maar vind dat ze op deze track , voor hun doen, textueel best wel matig komen. Zeker in vergelijking met Ray die hier erg sterk komt. Wel hele lekkere beat, van Raymzter zelf overigens.
Beste nummers:

*Vrouw of bitch
*Zeg ja! en
* Jouw wereld
*(intro)Raycapitulatie

maa rik speel in de nieuwe clip van raymzter. vechten op het school plein. op die roze bmx

Pauper
Lekker album dat wat politieke statements aan de kaart brengt. Hele dope lyrics op "Denk er over na", "Vechten op het schoolplein", "Echte Gangsters" en "Slavernij". Maar een tweetal tracks die ik niet echt kon trekken maar verder hele dope shit, 4*

Ik vind alle nummers goed,

Beste Nummers:

Staat Van Bewustzijn (Feel Good Song)
Slavernij (klassieker)
Intro (is overweldigend)
Levenslessen (klassieker)
Vechten Op Het Schoolplein (Remember)
4Giveness (Goede combinatie met Engels en NL)
Vrouw Of Bitch (Origineel)

Slechste Nummer:
Geen Tijd (onderwerp slap, weinig inhoud, beat past totaal niet bij duvelduvel).

avatar van Niek
Ik had hier best wel wat van verwacht. Eerst vond ik Raymzter niet zo veel, maar na Ut Is Wat Het Is veranderde ik van gedachte. Vol goede moed deze plaat gedownload, maar ben flink teleurgesteld. Zowel producties als raps liggen mij totaal niet. Raymzter heeft wel duidelijk wat te melden, vandaar toch een 2,5. Ik kan wel bijna op zeker zeggen dat ik deze plaat nooit meer opzet.

avatar van ViciouzZz
Niek schreef:

Helemaal mee eens ook een 2,5 van mij
Inhoud heeft ie cker wel maar als geheel had ik er veel meer van verwacht...

avatar van reptile71
Ik heb niet zoveel met rap maar had dit album als tip gekregen van iemand i.v.m. de teksten. Tekstueel staan er inderdaad hele sterke nummers op. Nou ken ik niet zoveel nederrap, maar toch denk ik dat dit een van de betere is. Daarom vind ik dit album toch wel een 4 waard.

Electro_
Ik kende de singles al en vooral Zeg Ja! trok mijn aandacht, geweldig nummer. Voor mij wel één van de betere Nederhop nummers, zowel de tekst als de beat zijn erg gaaf. De rest van de nummers zijn wel aardig maar voor de rest tot nu toe weinig uitschieters, op Levenslessen na dan.