White Honey - Some Kinda Woman (1979)

Label: CBS

1. Flyin' (3:18)
  2. Nothing Going on in the City (3:44)
  3. City Life (4:47)
  4. Car Crash Blues (2:40)
  5. Some Kinda Woman (2:50)
  6. The One Who Can Screw (3:16)
  7. Too Tired (3:47)
  8. Paradise (It's So Nice) (2:56)
  9. Country Girl (3:19)
  10. Decision (3:38)
  11. Let's Forget (3:45)
  12. Never Forget About You (3:18)
avatar van RonaldjK
Afgelopen juli uit een bak met tweedehands vinyl geplukt, kreeg namelijk warme herinneringen bij het zien van de hoes. Immers, muziek uit de tijd dat ik net heavy rock had ontdekt, de jaren '77 - '79.
Zangeres Hanneke Kappen was vanaf april 1979 te horen op de woensdagmiddag in haar KRO-radioshow Stampij, waarin ze pittiger muziek draaide dan Alfred Lagarde in diens Betonuur op de dinsdag. Bovendien gezegend met een heerlijke spreekstem en een ongezouten mening, ook als een plaat tegenviel (Saxon met Denim and Leather).

Van Some Kinda Woman kende ik alleen single Nothing Going On in the City. Het blijkt het beste nummer op een verder prima plaat. Zes nummers per kant, relatief korte songs met een duidelijke kop en staart, gespeeld door een geoliede band. Zwakke composities kom ik niet tegen, afsluiter Never Forget About You is mijn tweede favo.
Een muzikaal stempeltje plakken is lastig. Op de hoes zie ik kleding waardoor je zou denken dat White Honey in de new wave zat, wat klinkt is echter een pittig rockend amalgaam met in de bezetting twee gitaristen die elkaar opzwepen. Her en der wordt bovendien lekker op gitaar gesoleerd, naar ik aanneem door Erwin Java. Rock 'n' roll en hardrock strijden fel om de aandacht, wat in een energiek album resulteert met als bonus de soms venijnige zangstem van Kappen.

Na een overintensief jaar verliet zij in 1979 hals over kop de band. Over de bijzondere omstandigheden lees ik hier bij Poparchief Groningen een mij onbekend verhaal. Wel heb ik in 1980 de heropname van Nothing met opvolgster Gina de Bruin gehoord. Hier te zien bij de TROS Top 50 van krakende videoband. Geen van beide versies haalde overigens de hitlijsten. Kappen werd later nog bekender als tv-presentatrice en is nog altijd wereldberoemd in Groningen, tevens in te huren als coach en dagvoorzitter, getuige haar website. Ook zingt ze gelukkig nog, tot jazz toe. Een stijl waar haar stem zich ook goed voor leent.

Some Kinda Woman bevat uptempo songs met passie gespeeld. Ook fijn: geen ballads! Mega-energieke nederrock voorzien van véél elektriciteit en peper. 'We play rock 'n roll', zoals Lemmy in diezelfde periode begon te zeggen.