The Drums - Portamento (2011)

Label: Island

1. Book of Revelation (3:31)
  2. Days (4:30)
  3. What You Were (3:16)
  4. Money (3:55)
  5. Hard to Love (3:54)
  6. I Don't Know How to Love (3:23)
  7. Searching for Heaven (2:50)
  8. Please Don't Leave (4:13)
  9. If He Likes It Let Him Do It (3:52)
  10. I Need a Doctor (4:17)
  11. In the Cold (3:30)
  12. How It Ended (4:19)
  13. Blue Stripes *
  14. What We Had *
avatar van midnight boom
Vorig Jaar kwam het uit Brooklyn opererende indie bandje the Drums met hun gelijknamige debuutalbum. Pakweg een jaar later komt de band al met een opvolger van het debuut: Portamento. Dat is al behoorlijk snel aangezien de band ook nog op tour is geweest. Zo'n snel vervolg op een succesvol debuut pakt meestal of goed of slecht uit. The Drums zwerven daar ergens tussen in.

De hoofdgedachte van the Drums is nog steeds (kort door de bocht): Joy Division-achtige zang op stuiterende Franz Ferdinand achtige gitaar en bas hooks. Nieuw is dat we soms een verdwaalde synthesizer horen. Kort samengevat is dit de inhoud van Portamento.
Na een nummer of drie heb je het hele album eigelijk wel gehoord. De nummers gaan snel op elkaar lijken en hebben weinig een eigen gezicht. Sommige nummers zijn redelijk andere zijn onopvallend. De aandacht verslapt daarom ook vrij snel. De liedjes op het twee studioalbum kunnen daarom niet tippen aan het debuut. Dat is natuurlijk jammer want het debuut (en de summertime e.p.) bevatten een aantal zeer vermakelijke songs. Maar er is echter geen sprake van een super slecht album. Het album is vermakelijk en luistert prima weg. Daarna ben je het echter al weer snel vergeten. What you Were is mijn favoriete nummer van Portamento, maar het is geen uitzondering. Het nummer blijft ook niet hangen.

Portamento is niet een echt slechte tweede plaat geworden, maar er is wel sprake van een moeilijke tweede. Opzich klinkt het album niet moeilijk, maar de plaat bevat minder energie en heeft vooral veel minder goede nummers dan het debuut. Helaas zijn deze twee ingrediënten behoorlijk bepalend voor de 'leukheid's' factor van the Drums. Met Portamento laten the Drums horen een matig en vooral standaard indie bandje te zijn. Daar had meer in gezeten!

van: http://daanmuziek.blogspot....