Four Tet - Fabriclive 59 (2011)

Dance / Electronic
Label: Fabric

1. Four Tet - Intro (0:55)
  2. Michel Redolfi - Immersion Partielle (1:05)
  3. Crazy Bald Heads - First Born (2:45)
  4. Persian - Feel da Vibe (2:38)
  5. KH - 101112 (2:45)
  6. Youngstar - Pulse X (1:45)
  7. Crazy Bald Heads - First Born [Four Tet Remix] (4:32)
  8. Floating Points - Sais [Dub] (2:54)
  9. Apple - Mr. Bean (2:17)
  10. Caribou - Webers (1:10)
  11. Big Bird - Flav [Urban Myths Remix] (0:53)
  12. Genius - Waiting (2:36)
  13. Four Tet - Fabric (1:32)
  14. David Borden - The Continuing Story of Counterpoint, Part Nine (1:55)
  15. STL - Dark Energy (5:32)
  16. Percussions - Percussions One (1:56)
  17. C++ - Angie's Fucked (2:47)
  18. Burial - Street Halo (5:15)
  19. KMA - Cape Fear (1:53)
  20. WK7 - Higher Power (2:00)
  21. Ricardo Villalobos - Sieso (1:45)
  22. Four Tet - Pyramid (7:30)
  23. Red Rack'em - How I Program (0:46)
  24. Active Minds - Hobson's Choice (Tune for da Man Dem) (5:13)
  25. Armando Gallop en Steve Poindexter - Blackholes (1:23)
  26. Four Tet - Outro (0:58)
  27. Four Tet - Locked (8:31)
avatar van Goodfella
Wordt een fijn plaatje. Samples hier FABRICLIVE.59 - fabriclondon.com

Poa
Heb hier hoge verwachtingen van. Ik mag het altijd wel als er flink wat aandacht aan een tracklist wordt besteed. In ieder geval vier nieuwe Four Tet producties (inclusief een remix) en ander onbekend materiaal. Stijlvolle hoes ook weer.

This project for Kieran has become more than just the mix itself; it’s been an adventure into the past as he sought out not only classics, but searched for rarer tracks he may have missed at the time when he was immersed in the original 90s 2-step/ garage scene. The music is important, but the experience of finding so many forgotten records and producers became an intrinsic part of the story - meeting specialist record dealers, months of email exchanges with old friends and acquaintances, Twittering, nights on Discogs, dead ends and confusing leads.

Laat maar komen!

Ben ook erg benieuwd.

avatar van FlyLo
Locked is in ieder geval

avatar van Teunnis
Locked is hemels

tuktak
Zo eind jaren 90 ontstond er in Engeland naast de immens populaire drum n bass scene een nieuwe mildere dancevariant genaamd 2step/garage. In Nederland hoogstens bekend geworden via hitjes als Artful Dodgers Rewind, waarbij het genre nooit verder is gekomen dan wat djs in de kleinere zaaltjes. Ik heb zelf nog een flinke stapel mixcdtjes uit die tijd, af en toe nog altijd leuk om af te spelen voor de herinneringen. Ik weet nog Innercity 2001 met Joost van Bellen die daar de 2step speedgarage tour opging, ongelooflijk dansbaar en tevens een zeer hippe bedoening. De meeste bezoekers van Innercity waren lomp aan het stampen bij Dave Clarke en consorten, terwijl ik nieuw funky geluid aan het ontdekken was.

Zo snel als de scene was opgekomen werd deze weer verleden tijd. Ook met de drum n bass scene ging het bergafwaards vanaf 2002, de gehele dancescene in Engeland kwam eigenlijk op zijn gat, alles wat hip was kwam opeens uit Berlijn/Duitsland.
Producers uit zowel de 2step als drum n bass begonnen te zoeken naar een nieuw geluid, dubstep, een scene die underground al bruiste, maar pas vanaf 2005/2006 populairder werd bij het grote publiek.

Tegenwoordig is dubstep niet meer weg te slaan in de dancescene en zijn er allerlei variaties aan het ontstaan met invloeden uit een groot scala aan genres. De meest bekende variaties zijn de dubteptechno (bv onze eigen 2562) en de UK Funky (bv het Hotflush, R&S en Hessle Audio label).
Met name de UK Funky ontwikkeld zich momenteel in een continu hoog tempo, zowat elke week komen er wel nieuwe vernieuwende releases uit, waarbij er ook weer steeds herkenbaarder gehint wordt naar de 2step scene van 10 jaar terug.

Voor Four Tet is het alsof hiermee een nieuwe wereld voor hem open is gegaan. 10 jaar geleden zelf meer gericht op idm downtempo achtige luistermuziek (Pause, Rounds), maar de laatste jaren steeds meer dancegeorienteerd geraakt. Four Tet is altijd al van een fijnere warmere sound geweest, niet voor niets dat zijn interesse in de dancescene zich een aantal jaar geleden vooral richtte op artiesten met eenzelfde gedachtegoed, bv Burial, Radiohead en de housier mannen van het Border Communitylabel.

Het laatste album There is love in you van Four Tet is eigenlijk een soort van geluidsmix van deze periode. Blijkbaar is ook Four Tet dit zo goed bevallen dat hij zichzelf steeds verder en dieper de dancescene heeft ingegraven, op zoek naar een nieuw dansbaar Four Tet geluid.
Deze nieuwe FabricLive 59 is het product van de zoektocht van Four Tet om tot een nieuw geluid te komen. Speciaal voor deze Fabric is hij vergeten klassiekers op gaan sporen, om die te mengen met soortgelijk nieuw materiaal. Ik heb zelfs ergens gelezen dat hij Persian - Feel the vibe helemaal nergens fysiek of downloadable kon vinden. Een welwillende Discogs user heeft zijn promo vinyl opgenomen en naar Four Tet gestuurd, waardoor deze dikke track toch op dit album geplaatst kon worden.

Naast zulke oldscoolpareltjes komen er natuurlijk nog een aantal bekende tracks van bv Burial en Villalobos voorbij, in deze mix omgoten met opgenomen geluid van pratende mensen uit de gangen van Fabric zelf. Een leuk idee, al voegt het kwa sfeer niet heel erg veel toe wat mij betreft.

Naast andermans werk staan er op deze mix nog 2 nieuwe tracks van Four tet zelf. Pyramid is een techhousetrack met een gave verknipte vocal, Locked klinkt als Four Tets laatste album met een extra vleug aan Dubstep. Prima platen, klassiekers zijn het echter niet.

Al met al is deze nieuwe Fabric om diverse redenen meer dan het luisteren waard, commercieel genoeg voor ongeveer elke dansvloerliefhebber, maar ook zeker met genoeg diepgang en historisch besef om de puristen tevreden te stellen.

avatar van T.O.
Mooi verhaal tuktak

Inderdaad, interessant om te lezen.

Wat een verschil ook, deze mixplaat met zijn DJ-Kicks uit 2006. Zit maar 5 jaar tussen, maar in die jaren heeft Four Tet wel een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Alhoewel de overgangen hier vaak ook nog wel losjes zijn klinkt het allemaal veel organischer dan op die DJ Kicks-plaat. Toch wel een van de interessante electronica-artiesten van de laatste jaren.

Hier vind ik vooral het middenstuk erg sterk (die track van STL, super!) en het is ook wel mooi dat het ie het uptempo afsluit met Locked, wat ik toch wel weer een erg fijne productie van hem vind.

avatar van Nakur
Ik weet het nog niet. There Is Love In You is mijn meest gedraaide cd van 2010, maar fabric59 is iets teveel dubstep. Ik mis toch wat pit.

avatar van FlyLo
Nakur schreef:
fabric59 is iets teveel dubstep. Ik mis toch wat pit.

Het zijn wel degelijke tot goede nummers maar als geheel vind ik dit te eentonig.

avatar van Goodfella
Leuk stukkie tuktak!
En inderdaad herman, die STL springt er keihard uit

FlyLo schreef:

Precies, ik heb de plaat nu een keer of 5 geluisterd, maar telkens zit ik me te ergeren aan de trage progressie van de beats, thema's en melodieën. Ik ben bang dat ik dit een onvoldoende ga gegeven.

Poa
Mijn favorieten zijn tot nu toe 3 - 4 (heerlijke tracks) en 18 - 19 (Street Halo blijft gewoon dik).

Weet iemand trouwens waarom Locked niet meegemixt is en er zo los aanhangt?

avatar van niels94
Het nummer staat los van het album, het komt immers na de 'Outro'. Dit zal zo gedaan zijn omdat het een los nummer is van Four Tet die hij op deze manier wilde uitbrengen, maar dus eigenlijk geen onderdeel is van dit mixalbum.

Locked is overigens echt een meesterwerk. Sowieso een heel fijne plaat dit.

Poa
Locked / Pyramid is inmiddels gewoon als 12" uitgebracht dus dat zal het niet zijn. Na wat speuren op het internet blijkt dat hij het concept van uitgaan in Fabric in zoverre wilde doorvoeren dat de luisteraar ook het gevoel moet krijgen dat er verschillende 'zalen' aanwezig zijn waar hij/zij tussen heen en weer gaat. Vandaar dus deze en andere pauzes in de mix (plus fieldrecordings van bezoekers).

Lukk0
Dark Energy is trouwens wel met gemak de knaller van dit album, wat een track zeg. Verder vind ik hem heel aangenaam om te luisteren, maar dat gevoel dat ik bij Everything Ecstatic en There Is Love in You wel heb ontbreekt hier nog een beetje. Nog een paar beluisteringen gaan hem wel goed doen denk ik.

Locked is echt een hemels nummer!
Ik ben blij met Four Tet's nieuwe muzikale weg die is ingeslagen.

Volgende week zondag in Trouw!

Dit is trouwens ook wel een lekkere mix van hem, uit het radioprogramma Beats in Space van een paar weken terug:

BIS Radio Show #587 | Beats in Space - beatsinspace.net

Iedereen heeft het overigens over Locked, maar eigenlijk vind ik Pyramid nog een betere plaat.
Doet me door die vocalen een beetje aan Underworld denken vreemdgenoeg.

Ja Pyramid is ook geniaal, en 'n heel stuk dansbaarder. Maar Locked heeft die prachtige riedeltjes die me door merg en been gaan!

Is ook zo. Als de 12" op MusicMeter zou staan zou ik hem misschien wel 5* geven.

avatar van frans swa
Fijn warm geluid zeg...

Locked en Pyramid vind ik het beter dan alles wat ik hiervoor van Four Tet gehoord heb, doet me meer dan There Is Love in You. Hopelijk komt er binnenkort ook een 'echt' album van 'm, waarop ie deze stijl voortzet

en mooi verhaal, tuktak!

avatar van Chronos85
Ja, Pyramd en Locked zijn inderdaad plaatjes. Moet de gehele plaat nog goed beluisteren maar deze twee zijn nu al hoogtepunten...

avatar van Nakur
Ik twijfel nog tussen 2,5* en 3*. 2,5 omdat ik het behoorlijk middelmatig vind en mijn verwachting een flinke deuk toe brengt. 3* omdat ik het geen pijn aan mijn oren vind doen en er een paar leuke tracks tussen zitten.

avatar van Kos
Kos
Heerlijk album. Met name met dit zomerse, zwoele weertje 's avonds en het dakraampje van de hooptie open .

avatar van Eveningguard
Four Tet is dan ook de aoundtrack van de zomer voor mij, waar Sigur Ros dat voor de winter is en Bon Iver voor de herfst.

avatar van Chronos85
Ha, misschien zijn de Vier Seizoenen van Vivaldi dan iets voor jou, als seizoenenmens.

avatar van Jordipordie
Wat mij betreft is deze CD zo'n lang verhaal niet waard. Weinig bijzonders en doet mijn liefhebber hart niet sneller kloppen. Gewoon gemiddeld met een paar bekende tracks om de boel op te leuken voor de massa.

avatar van Xel
Xel
Ik was een beetje bang dat een lange cd met dubstep met teveel zou zijn. Ik vind het leuk, maar om meer dan 30 a 40 minuten achter elkaar te moeten horen, leek me wat veel.
De eerste paar nummers gaven me ook niet direct het gevoel dat er genoeg variatie en experiment was, maar langzamerhand grijpt 't me bij de strot en kan ik gewoonweg niet meer stil zitten.
Ik ben benieuwd of Four Tet de invloeden hiervan in een volgende "reguliere" cd wat explicieter laat doorschemeren.
Ik zou het vooralsnog geen straf vinden als hij dat zou doen.

avatar van Booyo
Laat ik beginnen met te zeggen dat deze plaat wel een van de gaafste hoezen ooit heeft! Die schreeuwt erom beluisterd te worden. Nou had ik dat sowieso wel gedaan, gezien het hier om Four Tet gaat, en gelukkig is ook de plaat zelf erg gaaf.

Het moet even op gang komen, maar erna (met name vanaf STL - Dark Energy) wordt het erg fijn. Street Halo was me uiteraard al bekend, maar knalt hier perfect tussen. En wat ben ik blij met de nieuwe tracks van Four Tet zelf. Pyramid en vooral Locked zijn de klappers van het album.

avatar van Mjuman
Een van mijn faves van de latere FL's. Draai ik net zo vaak als Fabric 55 -Shackleton. Mooi gevarieerd.