In 2008 kwam het Utrechtse GEM met het album New. Een leuk album dat ik na een week alweer vergeten was. Echter is New pas echt een toepasselijke titel voor het nieuwe 'Hunters Go Hungry', die conclusie valt snel te trekken na het horen van de openingstrack Moving On. Een typisch GEM nummer voorzien van een hele lading Soul blazers. Je hoort het al: GEM is een nieuwe weg ingeslagen.
Tegenwoordig is frontman Maurits Westerik het enige overgebleven oorspronkelijke bandlid (in de studio werd hij nog bijgestaan door de ex-bassist). Hij kon doen en laten wat hij wou. Dat raadde zijn ex-bassist Jeroen Kikkert hem dan ook persoonlijk aan. Het resultaat mag er wezen: met 'Hunters Go Hungry' bewijst Maurits Westerik dat hij, en hij alleen GEM is. Het album staat bomvol met aanstekelijke popliedjes. Sommige nummers zijn typisch de oude GEM (Got to be you) terwijl andere nummer nieuwe elementen hebben gekregen. Neem bijvoorbeeld 'I Believe It's Better To Walk On' dat voorzien is van een Orgel, Better Heart Of Mine & Moving On waar we Soul blazers horen & For the Light to Shine is redelijk blues georiënteerd.
Er zijn hierdoor opeens ook een aantal andere artiesten die ik terug hoor. In bijvoorbeeld In the City hoor ik Los Campesinos en Broken Social Scene terug, terwijl in 'I Believe It's Better To Walk On' Liam Gallaghar's zang terug hoor. Maar wie ook een grote invloed heeft gehad op Westerik is Anne Soldaat. Echt raar is deze invloed niet want Westerik heeft een tijdje gespeeld in de band van Anne Soldaat.
Hunters Go Hungry is een geslaagd album geworden. Ik waardeer het doorzettingsvermogen van Westerik. Maar toch heb ik het gevoel dat de nummers wel erg makkelijk in het gehoor liggen. Dit gemengde gevoel heb ik altijd bij GEM. Op dit moment vind ik het allemaal knappe popliedjes die goed in je hoofd blijven hangen maar over een week kan het me ook best allemaal weer de strot uit komen. Maar het gaat natuurlijk om nu: voor nu vind ik het een geslaagd GEM album waarbij Westerik zich dubbel en dwars zijn muzikale telent heeft bewezen!
van: