The New Division - Shadows (2011)

Pop / Electronic

6. Soft (3:49)
  7. Munich (4:25)
  8. True Lies (6:37)
  9. LA Noire (0:41)
  10. Hearts for Sale (5:33)
  11. Special (4:49)
  12. Memento (8:48)
  13. Shadows II (1:10)
  14. Saturday Night (5:36)
JanBetonde2e
Het eerste volledige album van The New Division. Opium is inmiddels al te beluisteren en True Lies en Saturday Night zijn al uitgebracht als singles. Als dit album qua kwaliteit nog beter of gelijkwaardig is aan hun EP The Rookie ben ik een gelukkig man.

Voor de rest lijkt me The New Division een hele serieuze band die op een goede en bepaalde manier met hun muziek bezig is. Ook houden ze hun site goed bij, reageren ze op mails en zijn ze heel spontaan. Ik hoop voor deze band dat dit album voor hun een doorbraak kan betekenen.

Ook zou het leuk zijn als er nog een enkel nummer als The Ghost Song op zou staan

Dikkop
Als alles zo goed is als Opium, True Lies en Saturday Night ben ik ook een gelukkig man.

JanBetonde2e

Bij de bandsnaam moest ik direct al denken aan een mix tussen New Order en Joy Division, en dat gevoel klopt enigszins wel.
Had voor een andere naam gekozen, en ik was onbevoorrecht gaan luisteren, want slecht klinkt het zeker niet.

JanBetonde2e
Er zijn duidelijke overeenkomsten met beide bands. Al vind ik The New Division geen New Order/Joy Division kloon. Genoeg eigen ideeën met een soort muziek dat ik al typisch The New Division durf te noemen. Als ik jou was Deric Raven, zou ik ik ook nog hun EP The Rookie beluisteren. Geeft een goed beeld van deze band.

avatar van Premonition
Wel een extra light mixje. Met Joy Division heeft deze muziek weinig te maken, met New Order zijn meer raakvlakken te ontdekken en ook Röyksopp ligt gevaarlijk op de loer. Het is zeker niet onaardig en Shallow Play is ondanks zijn titel een aangenaam nummer

JanBetonde2e
Inderdaad artiesten als Röyksopp zijn zeker van invloed op de band heb ik gelezen. Ook speelt trance een grote rol. Dat merk je ook wel aan de in sommige nummers terugkerende en herhalende melodieën plus de zang. Dan heb je nog bands als Depeche Mode en Orchestral Manoeuvres In The Dak waarvan je kan horen dat daar goed naar geluisterd is.

Ik hoop alleen niet dat de nummers elke keer dezelfde opbouw hebben, maar dat er genoeg frisse geluiden op dit album staan. Al heb ik daar wel veel vertrouwen in. Op hun EP The Rookie hebben ze dat al laten zien en de nummers die ze daarna hebben uitgebracht (True Lies, Saturday Night, Opium en nu dus Shallow Play) laten zien dat dit een album van een zeer hoog niveau kan worden. Als nu een blad als Pitchfork deze band oppakt, wat ik best verwacht, dan kan deze band nog zeer ver komen.

JanBetonde2e
Band member Mark Michalski werkt trouwens ook aan een eigen album onder de naam Datsyuk (heeft ook een aantal remixes gemaakt) Is in mijn ogen zeker het luisteren waard.

Suicide Dreams | Datsyuk - datsyuk.bandcamp.com

JanBetonde2e
Het blijkt een geweldig album te zijn. Waar elk nummer beter is dan de ander. Het beste nummer vind ik zelf Hearts For Sale. Heerlijke opening van het einde van het album. Een einde dat sowieso van een hoog niveau is met Hearts For Sale, Special en Memento als drie beste nummers.

Ik geef de volle score omdat ik nooit een album in mijn leven heb gehoord dat ik zo fijn en goed vond als deze van The New Division. Ik had van te voren verwacht dat dit album heel goed zou zijn, maar zo goed had ik me niet kunnen bedenken.

Memento

JanBetonde2e
Verdiend veel meer aandacht dit. Het blijft moeilijk om te begrijpen hoe makkelijk sommige bandjes aan een label komen dat alles voor hun betaalt. Maar bands als deze, die alles zelf doen, maken de echte meesterwerken in de muziekwereld. Als dit opgepakt zou worden door een ptichfork, door een All Music, zou deze band de aandacht en waardering krijgen die het verdient.

De nummers zijn ook nog is vrij te beluisteren, dus jongens en meisjes, geef The New Division een kans!

The New Division - thenewdivision.bandcamp.com

JanBetonde2e

Mee eens! Geweldig nummer. De verandering en tempo wisseling in het nummer op de helft is geniaal gevonden. Er staan eigenlijk veel verschillende soorten nummers op dit album. Pakkende nummers als Opium en Munich maar ook nummers zoals deze die moeilijker te doorgronden zijn. Ook is Shallow Play een prachtig nummer dat me doet denken aan The Chameleons.

Dikkop
Opium is idd ook fantastisch!
Er staat hier eigenlijk geen enkel nummer op die ik skip of zelf maar iets minder goed vind.
Deze zou nog eens een halfje bij kunnen krijgen. Heel jammer dat deze groep vrijwel geen aandacht krijgt. Vreemd dat Pitchfork het album niet heeft besproken. Ik heb Starfield daar nochtans ontdekt.

JanBetonde2e
Misschien dat de review komt als Shadows uit is op CD. Ik zie op de facebook van The New Division dat de CD klaar is, dus hij zal bijna uit komen.

Dikkop
Ik dacht dat hij 27 september is uitgekomen.

JanBetonde2e
Ik bedoel echt de fysieke CD zelf. Het album was inderdaad al uit op Itunes etc. Ik ben benieuwd hoeveel CD's ze hebben. Naar mijn weten hebben ze geen groot platenlabel achter zich staan (Division 87 is van hunzelf) Dus zullen ze alles zelf betaald moeten hebben. Ik wil de CD graag zelf in de kast hebben staan.

avatar van I-do-not-exist

Ja, lekker. Doet me aan Studio denken en dat is een compliment.

avatar van Man of Sorrows
Dankzij hun lichtjes idiote bandnaam heeft het een tijd geduurd alvorens eens de tijd te nemen voor deze New Division. Met daarbovenop songtitels als Shallow Play en Munich denk je te maken te hebben met een JD/NO/Ed cover bandje. Lekker bescheiden want de muziek is uitstekend, doet nergens aan Joy Division denken en helt nog het meest richting het kleine meesterwerkje van Cut Copy destijds, In Ghost Colours. Lekkere mix van verschillende stijlen, hoewel het project welllicht zijn wortels heeft in de wat lichtere NO sound, zijn er ook duidelijke sporen van 90's dreampop/shoagaze en wat meer hedendaagse dance muziek. De laatste tijd een aantal 'soortgelijke' bandjes beluisterd (Washed Out, Craft Spells ea) en dan steekt dit er in positieve zin bovenuit.
Aan galm geen gebrek. Een wat donkerdere tegenhanger van deze band is het tevens Amerikaanse Skeleton Hands.

DjFrankie (moderator)
Lekker album, heb deze nu digitaal, kan nog zeker een halfje omhoog.

Inderdaad is de bandnaam erg fout.

DjFrankie (moderator)
Sommige nummers lijken wel erg veel op The Mary Onettes op hun eerste. Dus voor de liefhebbers hiervan, je weet wat je kunt luisteren.

DjFrankie schreef:

Twee albums die ik hoog in het vaandel draag, maar ik hoor de gelijkenis niet zo?

DjFrankie schreef:

Man of Sorrows schreef:

Sommige nummers zei ik al, vooral ook met die zang erbij.

Dikkop
Hun nieuwe single is hier te beluisteren.
Stockholm

Hij is vrij teleurstellend vind ik.
Ronduit saai zelfs.

avatar van TheRookie
Toch al weer 20 stemmen. Ik heb het genoegen gehad om deze jongens te mogen spreken na een optreden ongeveer 2 jaar geleden in Los Angeles. Ik vertelde de zanger dat ze met dit album in Nederland op musicmeter stonden en dat deze erg goed ontvangen werd door een aantal muziekliefhebbers. De man was vol trots dat zelfs in Holland mensen de band kenden. Dat is waar ze het voor deden.

avatar van Man of Sorrows
Met een nummer als Saturday Night waren ze in een rechtvaardige muziekwereld op slag wereldbenoemd. Vergeet Get Lucky of Can't Get Better Than This, fijne songs maar dit nummer van The New Division is de ultieme zaterdagavondplaat. Ik denk niet dat ze in onze contreien al optredens hebben gedaan, heb hun naam alvast nog nooit zien staan op festival affiches en dergelijke.

Ik zal de nieuwe single eens beluisteren. Ik meen ergens te hebben gelezen dat men voor dit album wel negentig songs had geschreven, om uiteindelijk een grote selectie door te voeren.

Hun tweede worp verschijnt op 18 maart. Een nieuwe release van dit sympathieke bandje met de lente in aantocht is sowieso iets om naar uit te kijken.

avatar van TheRookie
De band komt ook in eigen land tot nu toe niet verder dan optredens voor 200 mensen. Ze doen het ook allemaal zelf en er staat geen platenmaatschappij achter. Des te knapper dat deze jongens hiermee op te proppen kwamen. Heerlijke muziek.

avatar van Man of Sorrows
Ik moet Dikkop helaas bijtreden over de kwaliteit van de nieuwe single. Eén luisterbeurt kostte me al moeite, goedkope beat, voorspelbaar brugje en repetitief refrein. Het zou zo de nieuwe Calvin Harris kunnen zijn. Hopelijk is dit niet het gemiddelde niveau van het nieuwe album.

avatar van -SprayIt-
Heerlijk album. Misschien iets te lang. Hearts for Sale is nu favoriet, maar de kwaliteit van alle tracks is vrij constant.