The Deep Dark Woods - The Place I Left Behind (2011)

Canada
Rock / Country
Label: Six Shooter

1. West Side Street (5:07)
  2. The Place I Left Behind (4:04)
  3. Mary's Gone (5:07)
  4. Virginia (3:53)
  5. Sugar Mama (2:39)
  6. The Banks of the Leopold Canal (6:08)
  7. Big City Lights (2:47)
  8. Back Alley Blues (4:23)
  9. I Just Can't Lose (5:56)
  10. Never Prove False (4:04)
  11. Dear John (3:39)
  12. The Ballad of Frank Dupree (7:28)
  13. Oh, What a Life (4:29)
Vol verwachting klopt ons hart als wij rond 5 december The Place I Left Behind aan zetten. En in eerste instantie valt het dan tegen. Dat gaat over openingssong Westside Street en dan zeker het eerste deel. Zelden meegemaakt, een openingssong die hier niet bij een rij favoriete songs staat. Gelukkig volgt dan de fraaie titelsong met de mooie violen en orgel. Gelijk daarna weer zo'n prachtsong: Mary's Gone. De basis is hier de piano, gelardeerd met een hele mooie steelguitar en strijkers en een sterke electric guitarsolo.

Virginia is pure lekker lopende countryrock met een sterk instrumentaal intermezzo. De vrolijke muziek contrasteert met de bluesy inslag van de tekst. Sugar Mama is wel aardige country: ik vind het net iets te basic. Meer een b-side van een single. The Banks of the Leopold Canal heeft dan veel meer diepgang. Dat is een mooi gedragen nummer, met een heel fraai einde. Gedragen maar eenvoudiger is Big City Lights. De titel zegt het al: Back Alley Blues is aangename countryblues.

I Just Can't Lose begint als een meer basic popcountry nummertje, met wat volgt zijn wel weer een aardige gitaar- en orgelsolo. Veel stijlen ineen horen we op het fraaie Never Prove False. Het instrumentale slot is erg mooi. Dear John is ineens echt heel matig, waarom dat wel heel simpele liedje erop staat? The Ballad of Frank Dupree klinkt dan gelijk een stuk beter, maar ik vind het in het begin wel een wat vlak nummer, waar het verhaal vertellen teveel voorop staat. Gelukkig is de gitaarsolo op orgel wel erg fijn, ook nog een keer op het einde. Oh, What A Life is geen topnummer, maar wel aangenaam, met name door de prima piano en steelguitar.

Als dit album vaker het hoge niveau van een aantal songs had gehaald, dan was het echt een top album geweest. Door een paar (wat) zwakke broeders, is het gemiddeld genomen een heel aardig album. Het verbaast me dat die toch door velen hier wel herkende mindere nummers toch op het album terecht zijn gekomen. Maar goed, er blijft genoeg om te genieten over.

avatar van Tonio
Twee klasse songs: het titelnummer en The Banks of the Leopold Canal. Deze song gaat over de Canadese soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven op de oevers van het Leopold Kanaal. Dat ligt onder Zeeuws Vlaanderen, zo'n beetje tussen Brugge en Gent. Fraaie song!