Een EP vernoemen naar je favoriete bier terwijl je rapt op rustgevende G-Funk-beats. Veelal lichtvoetige thema’s (raps over drank en joints) komen aan bod. Dit klinkt eenvoudig, maar voor Fakkelteitgroep-groentje Freez is dit de perfecte formule. 8.6ies schept direct hoge verwachtingen voor het aankomende, nog titelloze, debuutalbum van Freez. FTG - “het platform voor kwaliteitshit” - doet wederom haar slogan eer aan.
Niet veel Nederlanders wagen zich aan G-Funk, het subgenre van hiphop waar artiesten als Dr. Dre, Warren G en Snoop Dogg in de jaren negentig mee glorieerden. En hoewel Freez nog niet direct met dergelijke grootheden kan worden vergeleken, zijn op 8.6ies wel dezelfde ingrediënten aanwezig. Bijvoorbeeld de relatief trage producties, bestaande uit melodieuze synthesizerbeats en diepe bassen die voor een relaxte sfeer zorgen. Tegelijkertijd schotelt Freez de luisteraar vermakelijke raps voor, die heel af en toe over bitches gaan, maar vaker over wiet en alcohol - waardoor de parallel naar Snoop Dogg kan worden getrokken.
Teksten als “Zou er statiegeld zitten op de blikken 8.6 van Bavaria, dan zag ik nu een spaceshuttle staan in mijn tuin wanneer ik keek uit het raam” (Vooruit) en “En als we komen van de shop wordt de eerste opgestoken in de tram” (Vallen) vormen op de EP in ieder geval geen uitzondering. Veelal zorgen de teksten van de rapper voor een lach op het gezicht. Niet alleen omdat de coupletten grappig klinken, maar ook omdat Freez met zijn monotone, zware stemgeluid en vlotte flow nonchalant rapt.
Die nonchalance heeft als nadeel dat het minder sterk overkomt als de rapper op een enkel moment van de plaat een serieus punt aansnijdt, zoals het grote leed op de wereld (24H). Bovendien past zwaarmoedigheid niet bij de relaxte klanken van 8.6ies. Maar behoudens dit ene minpunt is er niks op de EP aan te merken. Freez krijgt fijne kopieën van Amerikaanse G-Funk-beats voorgeschoteld door onder meer Henning en A.R.T. en schudt de raps met hoorbaar gemak uit zijn mouw. Zodoende is de rapper een verrijking voor de Nederlandse scene, waarbinnen G-Funk tot aan 9 augustus nauwelijks een rol van betekenis speelde. Kijken we over een aantal jaren met veel voldoening terug op een grondlegger?
Bron:
Hiphopleeft