Mike Oldfield - Elements (1993)

Alternatieve titel: The Best Of

Label: Virgin

1. Tubular Bells [Opening Theme] (4:21)
  2. Family Man (3:48)

met Maggie Reilly

3. Moonlight Shadow (3:38)

4. Heaven's Open (4:29)
  5. Five Miles Out (4:18)
  6. To France (4:45)

7. Foreign Affair (3:56)

met Maggie Reilly

8. In Dulci Jubilo (2:53)
  9. Shadow on the Wal [12" Version] (5:10)

met Roger Chapman)

10. Islands (4:20)

met Bonnie Tyler

11. Etude (3:09)
  12. Sentinel [Single Version] (3:58)
  13. Ommadawn [Excerpt] (3:40)
  14. Incantations (Part Four) [Excerpt] (4:41)
  15. Amarok (Excerpt) (4:46)
  16. Portsmouth (2:00)
Het beste van MO op een schijfje, dat kan maar klasse zijn. Toch geef ik hier net geen 5, want de vele korte fragmenten uit de lange nummers geven een heel vertekend beeld van hun pracht. Het is alsof je als fan van The Lord Of The Rings-trilogie uit de drie delen de beste 25 minuten zou plukken tot één geheel van 75 minuten. Tja, dat kan eigenlijk niet en bij MO kan het ook niet. Nu, deze verzamelaar is wel een goede start voor mensen die zich in MO willen verdiepen en alleen wat hitjes kennen of mensen die niet echt weg zijn van MO. En in dat opzicht is hij dus heel goed. Hoe dan ook, een 4,5.

Ik heb onlangs de dvd 'Elements' van MO bekeken, die een overzicht biedt van zijn clips en heel wat extra's. Opvallend is dat de man wat stroef / verlegen overkomt. Ik bedoel, je ziet in hem niet de grootmeester die hij eigenlijk is. Waarom mogen muziekdvd's niet op deze site?

avatar van musicfriek
Inderdaad prachtige verzamelaar. Ik vind de nummers In Dulci Jubilo en Portsmouth echt fantastisch. Die nummers roepen het gevoel van de middeleeuwen bij me op. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Zodra ze voorbij komen, dan MOET de volumeknop omhoog en voor je het weet spring je door je hele huis!

Jammer dat Blue Peter hier niet op staat, dan was het feest compleet. 4,5*.

Oh, en Moonlight Shadow blijf ik een legendarisch mooi nummer vinden

avatar van musicfriek
Zie de clip nu voor het eerst van In Dulci Jubilo, daar hadden ze iets veel mooiers van kunnen maken. Maar nog steeds jump ik door mijn hele huis van dat nummer!

Meer van dit graag!

avatar van dazzler
Ik heb me altijd behoorlijk geërgerd aan de Elements 4CD box.
Mooi uitgegeven hoor, maar wat een merkwaardige trackselectie.
Op MusicMeter voorlopig alleen de tracklijst van de het enkele album.

Tubular Bells integraal, bijna het volledige QE2 album, een paar rarities
(waarom niet allemaal?) en het flagrant ontbreken van non-album singels
als Mistake, Crime of Passion, Pictures in the Dark en Shine.

Dat moet beter kunnen en ik maakte voor mezelf
een meer representatieve 4CD box van Oldfields Virgin periode.
Er zit ook een bonus CD met rarities bij.

CD1

01. Tubular Bells (part one)
02. Sailor's Hornpipe (boxed version)
03. Hergest Ridge (part one)
04. In dulci Jubilo
05. Ommadawn (part one)
06. Portsmouth
07. William Tell Ouverture

CD2

08. Incantations (part one)
09. Cuckoo Song
10. Incantations (excerpt from part three)
11. Guilty (long version)
12. Airborn

34. Etude

CD4

35. Pictures in the Dark
36. Shine
37. The Wind Chimes (part one)
38. Islands
44. Amarok (excerpt two)
45. Music from the Balcony
46. Heaven's open

bonus CD

47. Tubular Bells (theme)
48. Froggy Went a-courting
65. The Trap
66. Music for the Video Wall

Amen.

avatar van vigil
je hebt toch geen tijd over heh heer Dazzler

avatar van ricardo
Ik vind Mike Oldfield nou echt een artiest waar je eigenlijk de originele albums van zou moeten gaan aanschaffen voor een goede kennismaking met zijn muziek, op deze verzamelaar mis je gewoon teveel van de enorm goede en lange muzikale stukken, die eigenlijk alleen maar op zijn reguliere albums echt tot zijn recht komen. hier op mis je daardoor echt de essentie van wie of wat Mike Oldfield nu werkelijk is. deze zal ook wel niet erg goedkoop zijn denk ik. gewoon Tubular Bells, Hergest Ridge, Ommadawn, Incantations, Amarok en The Songs Of Distant Earth in huis halen en je hebt gewoon zijn beste werk in huis, de div albums kosten tegenwoordig in een geremasterde uitgave nog maar een prikkie, heb ze op div plaatsen al zien liggen voor 5,99 euro per stuk, en je hebt het gelijk een stuk beter voor elkaar dan met een vage verzamelaar als deze.

avatar van musician
Een noodzakelijke verzamel cd voor Mike Oldfield fanaten die ook graag de single-versies willen hebben van (over het algemeen) langdurige cd tracks. Of 'losse' nummers die juist nooit eerder op een regulier Mike Oldfield album zijn verschenen.

Ja, het is waar dat er nog heel wat is overgeslagen (zie ook de opsomming van Dazzler van september 2008) maar het belangrijkste hitwerk staat hier wel op. Dat is een andere discussie dan het ontbreken van onbekende b-kantjes e.d. Ik geloof niet dat een dergelijke hoeveelheid nummers de bedoeling was van deze één-cd uitgave van Elements (ik zie het even los van de box).

Al met al vind ik dat hits (en los verschenen singles) als Pictures in the dark en Crime of passion heel goed hadden gekund, op Elements. Beter dan nooit uitgebrachte nummers als de excerpts van Ommadawn en Incantations.

En nu we weer 16 jaar verder zijn, is voor alles wat nog is vergeten en nieuw is verschenen sinds die tijd wellicht een Elements deel 2 een goede suggestie?

avatar van B.Robertson
Elements heeft destijds nut gehad om mij de weg te wijzen naar de albums Tubular Bells, Ommadawn en Incantations. Die excerpts heb ik niet meer nodig. Elements heeft zijn nut gehouden omdat ik het erg prettig vind om Family Man, Five Miles Out, To France, Moonlight Shadow en Foreign Affair op één CD te hebben, samen met de lange versie van Shadow on the Wall en In Dulci Jubilo. Portsmouth kan ik waarderen, maar aan Islands en Heaven's Open vind ik niks aan.

Toch even hoger gewaardeerd, hier staan wel perfecte jaren 80 singles op.

avatar van teus
Ja de singles daar ging het mij ook om bij dit Oldfield verzamelalbum
De verkorte versies van Oldfield,s echte werk geeft maar een beknopt en niet volledig beeld hiervan
Wel leuk om er bij te hebben ,Tubular bells bv, verscheen in '74 tenslotte ook op single
Ook hierop de uitstekende single Shadow On The Wall (met Roger Chapman '83) Maar nu juist de langere, in de 5.07 versie
Wat ik ook heel mooi vind het gave gitaarwerk van Oldfield met de mooie stem van Maggie Reilly
o,a Family Man en de uitschieters To France en Moonlight Shadow...klasse!
Hij kon ook mooi om gaan met verschillende muziekstijlen zoals het middeleeuwse sfeertje In Dulci Jubilo ('75) en Portsmouth('76),dus op single gebied kon Mike Oldfield ook juweeltjes afleveren

buizen
Het mocht eens tijd worden dat In Dulci Jubilo eindelijk eens op een album terecht kwam.
Juist in de periode dat hij met zijn voetjes bij de kerkorgelpedalen kon en ... hoorde Daniel Lohues de song zoals uitgevoerd door Mike Oldfield, en die liet hem niet onberoerd:

"Ik had wel eens mensen horen praten over ‘gelukkig zijn’. Ik weet nog dat ik dacht: dat ben ik nu dan volgens mij ook.
Toen ik thuis kwam kreeg ik een kop hete Nesquick. Ik ging bij de kachel zitten. Op de radio was een instrumentaal nummer ......."