Manfred Mann's Earth Band - Odds & Sods (2005)

Alternatieve titel: Mis-Takes & Out-takes

Label: Creature

1. Manfred Mann Chapter Three - Happy Being Me (4:07)
  2. Manfred Mann Chapter Three - Travelling Lady (5:51)
  3. Manfred Mann Chapter Three - Messin' Up the Land (8:43)
  4. Manfred Mann Chapter Three - Fish (5:24)
  5. Manfred Mann Chapter Three - Turn You Away from My Door (3:29)
  6. Ashes to the Wind (4:35)
  7. Ned Kelly (2:54)
  8. Please Mrs. Henry (3:52)
  9. Jump Sturdy (6:57)
  10. Holly Holy (3:54)
  11. Tribute (5:40)
  12. Ain't No Crime (3:28)
  13. In the Beginning (5:22)
  14. Joybringer (3:26)
  15. Be Not Too Hard (4:11)
  16. Blinded by the Light (3:49)
  17. Spirits in the Night (3:15)
  18. Living Without You (3:34)
  19. Pretty Good (4:04)
  20. California Coastline (2:47)
  21. Hollywood Town (5:07)
  22. Chicago Institute (5:49)
  23. Quit Your Low Down Ways (3:26)
  24. California (3:46)
  25. Runner (4:38)
  26. Summer in the City (4:39)

met Gary Dyson en Maggie Ryder

27. Rebel (4:09)
  28. Salmon Fishing (4:04)
  29. Redemption Song [Live] (3:23)
  30. Singing the Dolphin Through (8:16)
  31. For You (3:51)
  32. I (Who Have Nothing) (4:14)

met Shona Laing

33. Redemption Song (4:10)

met Shona Laing

34. Africa Suite (8:35)
  35. War Dream (3:08)
  36. Heart on the Street (4:51)

met Willy Finlayson

37. Telegram to Monica (5:35)

met Denny Newman en Maggie Ryder

38. All Through the Night (3:52)

met Gary Dyson

39. Better Place (5:14)
  40. Demolition Man [Live] (4:12)
  41. Martha's Madman [Live] (10:07)
  42. Instrumedicine Song (4:02)
  43. Geronimo's Cadillac (3:49)
  44. Tumbling Ball (3:55)
  45. Lead Me to Water (4:26)
  46. To the Limit (4:18)
  47. Don't Let Me Down (4:09)
  48. Nature of the Beast (4:37)
  49. Pleasure and Pain [Live] (7:27)
  50. Dirty City [Live] (5:25)
  51. Don't Bring Me Down (Castles Burning) [Live] (7:25)
  52. SOS [Live] (3:51)
  53. Davy's on the Road Again [Live] (6:41)
  54. Hillbrow (5:31)
avatar van The_CrY
De grote Odds & Sods boxset bestaat uit 4 CDs met in categorieën onderverdeeld de hierboven staande nummers. Het zijn veelal andere versies van de nummers die we al kennen, en ook een serieus aantal nieuwe nummers en live versies.

CD1 - In the Beginning (nr 1-15)
De eerste schijf bevat veruit het meest interessante werk. De eerste vijf nummers zijn afkomstig van het legendarische derde album van Manfred Mann's Chapter Three. Interessant om te horen want in bijvoorbeeld Messin' Up the Land hoor je duidelijk de inspiratie terug voor het latere Messin' dat op de LP met dezelfde titel uit 1973 is gekomen. Hierna komen de nummers voor de allereerste LP van de Earth Band, genaamd Stepping Sideways, destijds geschrapt omdat de band zodanig veranderd was dat het geen goede representatie zou zijn van het geluid van de Earth Band. Een aantal nummers hiervan stonden in andere versie dus al op de echte debuutplaat of die erna, maar een paar ervan zijn helemaal nieuw. Klinkt erg interessant, een stuk meer country rock achtig dan het duidelijke bluesy rock van de eerste LP.

CD2 - Hollywood Town (nr 16-28)
Deze CD concentreert zich op wat succes had in de VS, maar vooral op de VS-only nummers. Veelal single versies van nummers die in de VS succes hadden, zoals Spirits in the Night met niet Rogers maar Thompson op de vocalen. Helemaal nieuw hier is de Lovin' Spoonful cover Summer in the City, destijds opgenomen als VS-only nummer voor het album Masque uit 1987, maar dat is niet doorgegaan.

CD3 - Brothers & Sisters (nr 29-41)
Cd nummer 3 focust zich op de vele verschillende vocalen die in de Earth Band de ronde hebben gedaan. Enkele nieuwe nummers en single versies of live versies (welke zeer de moeite waard zijn), maar ook teveel gewoon nummers die op albums voorkomen.

CD4 - To the Limit (42-54)
De laatste schijf bevat veelal spul van het werk uit de jaren 90 en daarna. Aangezien nu Noel McCalla zijn intrede doet is deze CD ook één van de leukere, met veel nummers van de Soft Vengeance sessies die het album niet gehaald hebben maar ook speciale versies zoals Tumbling Ball met Noel op de vocalen i.p.v. Chris Thompson. Verder ook een nummer uit de opnames van 2006, namelijk het instrumentale Hillbrow.

Al met al een boxset voor de verzamelaar. Hele mooie verpakking ook met een dik boekje met heel veel informatie over de Earth Band en alle leden die erbij gezeten hebben. Ook staat er per nummer (voor alle 54 dus) een stukje tekst van de auteur die toelicht waarom het nummer erop gekomen is en wat er zo apart aan is. Op verzoek wil ik bij bepaalde nummers dat wel even toelichten, het is zeer interessant om te lezen.

Conclusie, leuk voor de heb, maar echt luistermateriaal is het niet. Ze hadden de boxset naar mijn mening beter kunnen verdelen in:
CD1 - Manfred Mann Chapter Three - Volume III (de hele plaat dus)
CD2 - Stepping Sideways (ook helemaal)
CD3 - Single Cuts
CD4 - Previously Unreleased Tracks
En misschien wat live tussendoor.