Maria Mena - Viktoria (2011)

Noorwegen
Label: Sony

1. Viktoria (3:11)
  2. Homeless (3:17)
  3. The Art of Forgiveness (2:58)
  4. Habits (3:45)

met Mads Langer

5. My Heart Still Beats (3:20)
  6. This Too Shall Pass (3:23)
  7. Takes One to Know One (3:57)
  8. Money (2:47)
  9. It Took My by Surprise (3:01)
  10. Secrets (3:01)
  11. Am I Supposed to Apologize? (3:43)
avatar van Angelo
Ik vind Maria Mena eigenlijk best een leuke zangeres. Ze heeft een mooie stem, en alle hits van haar vind ik allemaal goed te doen. Ook de twee nieuwe singles This too shall pass en Homeless vallen me niet tegen, en steken (productioneel) wederom prima in elkaar. Ik moet altijd nog een album van haar checken, misschien dat ik met deze maar eens ga beginnen. Mooie hoesfoto ook. Ben wel benieuwd.

Jocharo-T
Op basis van haar vorige plaat is dit een album om naar uit te kijken

avatar van StefanVerkerkNL
Na een flink aantal luisterbeurten i.v.m. een interview dat ik met Maria Mena mocht doen kan ik niet anders zeggen dan dat het album Viktoria echt (wederom) een juweeltje is. Naast de wat lichtere singles staan er ook weer een paar zwaardere nummers op met prachtige teksten. Je merkt dat Maria nog heel veel aandacht besteed aan haar songteksten. De melodieën die er omheen zitten sluiten er prima op aan, waardoor je toch wel merkt dat de producent van deze CD - Martin Sjølie - erg goed is.

Het nummer Habits is een duet met Mads Langer en is schitterend. Het is een ingetogen nummer met enkel een piano waarbij de stemmen elkaar heel goed aanvullen.

Verder lijkt het ook alsof Maria dit album toch nog ietsje meer richting het alternatieve wilde gaan. In bijvoorbeeld My Heart Still Beats, It Took Me By Surprise hoor je duidelijk elektrische invloeden wat mij erg doet denken aan het album van Susanne Sundfør - The Brothel.

Op dit moment krijgt dit album van mij 4,5*. Maria heeft haarzelf duidelijk wéér overtroffen.

Hunter
Ik luister hem pas morgen, krijg 'm dan binnen.
Ben zó benieuwd.
Ga haar in November live zien dus verwacht dan het album ook live te mogen aanschouwen

Hunter
Een goede CD van Maria, de 3 eerste nummers zijn heel mooi en sterk.
Jammer dat er een paar hele zwakke nummers op staan, die misschien nog kunnen groeien maar bij mij op dit moment het niet doen.
Dat zijn nummer 7, 8 en 9. Daarna word het weer veel beter, bij Secrets bijvoorbeeld.

4,5 ben heel benieuwd hoe ze dit live gaat brengen!
Misschien als de 3 nummers bij me gaan groeien dat ik dit cijfer verander.

Mooi sfeertje, mooie stem.... wederom..... maar ook wederom net iets te weinig prikkelend om er compleet voor te vallen. Ze zijn er wel hoor (7,8 en 9....precies degene die user Hunter dus minder vindt) maar te weinig om het hele album er lekker onderscheidend door te maken.
Het is een euvel dat ik met Maria Mena heb en waar ik waarschijnlijk niet vanaf zal raken.

avatar van Editoor
aERodynamIC schreef:

Met de laaste 3 abums ben ik het er daar zeker mee eens. Heb je ook de oudere albums gehoord? Die vind ik over de hele speelduur een stuk sterker dan de nieuwere albums.

avatar van StefanVerkerkNL
Ik denk dat het naast de muzikale kant van de nummers ook gaat om de teksten. Als je de teksten doorleest en weet waar het over gaat dan is het echt een album waar je een brok van in je keel krijgt. Het een en ander qua songteksten staat hier uitgelegd...: klik

avatar van NewYorkCityLight
Het is weer echt een Maria Mena album geworden. Ik was na Cause and Effect (2008) bang dat ze al haar materiaal had verbruikt, aangezien ze haar hart heeft opengescheurd over haar verleden op dat album. Gelukkig blijkt dit niet het geval te zijn en ze gaat dan ook vrolijk door met waar ze goed in is : depressieve nummers maken.
Ook was ik bang dat ik Maria Mena niet meer goed zou vinden / niet meer bij mij vond passen. Ik had namelijk al een hele tijd niet meer naar haar geluisterd en had daar ook niet zoveel behoefte aan eigenlijk. Totdat ik vandaag maar weer eens ''White Turns Blue'' opzette. In de tijd dat ik niet naar haar heb zitten luisteren blijkt bijna niks veranderd te zijn, ze pakt me nog steeds en tijdens het nummer ''Sorry'' van dat album zat ik bijna in tranen.
Zodoende besloot ik het nieuwe album van Maria Mena maar eens tot mij te nemen.

Het eerste nummers ''Viktoria'' is tijdens deze eerste luisterbeurt beetje langs mij heengegaan en deed mij niet erg veel. Vind het dan ook geen sterke opener voor het album. ''Homeless'', de nieuwe/eerste single, deed mij persoonlijk een beetje denken aan All This Time. Prima nummer met een mooie insteek. ''The Act of Forgiveness'' brengt een wat hardere sound in het refrein, de begeleiding in het refrein maakt het nummer helemaal af, en laat de woede helemaal tot uiting komen.
En dan komt het duet met Mads Langer
Was helemaal verrast om zijn stem te horen want ik had niet door dat het bij ''Habits'' om een duet ging. Hun stemmen passen echt bij elkaar als [passende vergelijking], ze klinken echt fantastisch samen en mogen wat mij betreft nog wel veel vaker een nummer samen opnemen (een heel album heeft mijn voorkeur).
''So grant me this wish and meet me back here in a year. If we still exist I can let go of my fear''
Net als ''The Act of Forgiveness'' gaat ''My Heart Beats Still'' over vreemdgaan van de partner. Een nummer dat ook weer een beetje langs mij heen is gegaan, in ieder geval niet één van de uitschieters van dit album. ''This Too Shall Pass'' had ik reeds gehoord en vind ik echt een typisch Maria Mena nummer, een beetje in stijl van haar eerste twee albums (en specifiek aan ''What's Another Day?''). Als de vaart erin komt (rond de 1:20) klinkt het weer vertrouwd sterk. ''Takes One to Know One'' volgt en brengt meteen een soort duister, meeslepend gevoel met zich mee. Het nummer heeft een onheilspellende sfeer. De electrobliepjes op de achtergrond en haar ''gehuil'' maken dit nummer van 'gewoontjes' tot erg sterk. Als de laatste minuut begint lijkt het wel eventjes alsof wel even alsof we in een electronic-plaat zijn beland. Bij ''Money'' wordt de sfeer gebracht door, wat lijken Castagnetten te zijn (ben niet echt thuis in instrumenten).
Het tweede echt wegblaas moment op deze plaat komt op de electro-geinspireerde ''It Took Me by Surprise''. Niet echt een stijl die ik bij Maria Mena zou verwachten, maar de invloeden zijn subtiel en het nummer zelf is gewoon erg goed uitgewerkt. Het meest up-tempo nummer.
Met ''Secrets'' heeft Mena een sterke song te pakken. Het doet mij enigszins denken aan ''Self-Fulfilling Prophecy'' vanwege de violen, al klinkt dit minder depressief als dat nummer. De arrangementen op dit nummer zijn erg sterk. De ''secrets have a way of coming out'' tekst doet daarentegen wel een beetje cliché aan. Afsluiter ''Am I Supposed to Apologize'' is de afluister van het album. Niet echt een knaller, maar gelukkig komt er halverwege het nummer en later nog wat meer kijken dan alleen een piano.

Ik heb het voorrecht gehad om haar twee keer live in concert te mogen zien, en ik weet ook zeker dat ze deze nummers erg goed live gaat weten te brengen. Of ik deze keer ook ga ? Wie weet ... , als mijn vaste 'Maria Mena partner' weer available is
Beste tracks : ''It Took Me by Surprise'', ''Secrets'' en mijn favoriet ''Habits''
Voorlopig 3.5 ster.

avatar van Emile93
Wat een heerlijk mooi en rustig album.
Favorieten: The art of forgiveness, My heart still beats en It took me by surprise.

Overwegend mooie en zelfs een paar schitterdende nummers. The art of forgiveness, Habits en Am I supposed tot apologize zijn voor mij de uitschieters. Slechte nummers staan er (in tegenstelling tot vorige albums) niet op. Dat er vermoedelijk geen hits uit dit album zullen voortkomen vind ik persoonlijk geen enkel bezwaar. Het siert Maria alleen maar dat ze er voor kiest haar eigen (eigenzinnige) stijl te handhaven.
Opvallend is overigens de uitstekende opname en geluidskwaliteit van deze cd. Daar schort het bij veel artiesten nog wel eens aan.
Als ik toch nog een puntje van kritiek zou moeten geven dan is dat het zo goed als geheel ontbreken van gitaargeluid. Ik kan me zo voorstellen dat haar stem goed zou passen bij mooie rustige akoustische gitaarklanken. Maar misschien verrast Maria daar nog eens mee op een volgend album. Tot die tijd ga ik nog vaak van dit album genieten.

Onverwacht (voor mij dan) een toppertje.
Prachtige, zeer emotionele teksten die je pakken.
Een stem waar het gevoel gewoonweg van afdruipt.
Schitterend.

The art of forgiveness, secrets, takes one to know one, am i supposed to ; allemaal pareltjes.

Ben meteen op zoek gegaan naar haar oudere albums en zal deze ook eens uitproberen.

avatar van Gloeilamp
Homeless is prachtig

@ duran
Als je dit goed vind, kunnen de vorige albums je ook wel boeien.

avatar van LucretiaBorg
Maria Viktoria Mena; Wie haar nog niet kent (???), ze is een singer/songwriter met een kei van een stem en een moeilijk verleden en jeugd, perfect dus voor dit soort muziek. Ze komt uit Noorwegen, heeft 1 broertje en toen haar ouders gingen scheiden op haar 11de jaar koos ze ervoor om bij haar vader te wonen, omdat ze niet wou kiezen en om haar broertje. Daarna kwamen de depressies, wat ze met haar muziek probeerde te laten horen, maar na een kennismaking met Kanye, die wat in deze jonge dame zag, kreeg ze een gig in de US bij Letterman, wat helemaal fout gegaan moet zijn (zie wiki) en daarna kwam daar nog anorexia bij.

In Noorwegen daarentegen was ze wel populair en na de eerst 2 cd's heeft ze een soort compilatie gemaakt voor buiten Noorwegen en dat bracht haar een hitje, maar hier brak ze pas echt door met haar cd "Apparently Uneffected" waar de hit "Just Hold me" ook op stond, wat in mijn boek nog steeds haar beste cd is. Daarna kwam ze met de iets vrolijkere cd "Cause and Effect", maar met haar nieuwe cd "Viktoria" heeft ze toch een balans gevonden tussen haar eigen sores en die van een ander, maar wat ze soms op een hele grappige manier weet te brengen, maar de mooiste nrs. vind ik zelf nog de persoonlijkste nrs. die over haar en haar verleden en problemen gaan, want dat staat het dichtst bij mij, ondanks dat we niet dezelfde problemen hebben, kan je wel dezelfde emoties en gevoelens erbij krijgen die voor mij i.i.g. erg gevoelig liggen, maar wat ook therapeutisch kan werken. Luister en oordeel zelf, iedereen weet wel of die muziek je ligt of niet. Het zijn wel hele korte nrs. op de cd, maar dat maakt het wel makkelijker luisteren en leren kennen als je daar de tijd niet vaak voor hebt, want ik heb niet zoveel geduld. Had ik bv bij die cd van Florence and the Machine; die heb ik ook al 's eerder gehad, maar weer weggegooid en nou ik hem beter ken vind ik 'm prachtig, so TAKE YOUR TIME!!! Geniet ervan!!

avatar van SunnyOne
Ze doet weer waar ze goed in is en wat heeft ze toch een mooie stem.

Lekkere rustige plaat.

Maria was weer geweldig in Paradiso afgelopen woensdag (en donderdag)

avatar van Shinobi
Dit is het eerste Maria Mena album dat ik heb beluisterd aan de hand van een interview waarin ze zegt dat het vrij duister/melancholisch klinkt en anders dan haar andere werken.
Op zich heeft ze daar wel gelijk in, moet er wel even aan wennen.
Heeft nog wel wat luisterbeurten nodig.

Voor nu 3,5 sterren.

Nou....na de halve nacht te hebben gespendeerd aan het beluisteren van dit album...kan ik dit album met gemak 4 sterren geven. Misschien zelfs meer.
Vond Cause and Effect al helemaal waanzinnig. Maar dit album overtreft de voorganger. Nog mooiere teksten...mooiere melodieën en zelfs haar stem klinkt voller.

Hoogtepunten.
Habits
It took me by suprize
Homeless
pffff geen enkel nummer eigenlijk dat niet de moeite waard is.

Aanschouw de transformatie van Maria Mena. Een leuk zangeressje die vroeger nog maar net de middelmaat ontstak is uitgegroeid tot een zeer begaafde en poetische vocalist van ongekende klasse. Met nummers als The Art of Forgiveness en Secrets krijgt ze me letterlijk aan het huilen en geloof me het is geen makkelijke opgave om de muren van apathie te doen breken bij mij. Hulde dus voor Holy Maria dat zij daar in weet te slagen. Ik zou haar voeten wel willen kussen voor het magistrale product dat zij deze aarde heeft geschonken, want het is werkelijk waar een hemelswonder. Viktoria lijkt wel de tweede komst van Christus zo puur en mooi is het, dus mensen luister alsjeblieft naar het woord van deze bovennatuurlijke vrouw en verrijk uw ziel door het Goddelijke koninkrijk van haar muziek te betreden.

avatar van Madjack71
Voor mij brengt dit Viktoria weinig Victory. Wel jammer, want ze lijkt mij een symphatieke zangeres. Maar ik vind haar stem weinig dynamiek hebben en altijd een beetje op dezelfde vlakte kabbelen. Daarnaast klinkt het -voor mij- te braaf en weinig avontuurlijk. Na een paar nummers begint de verzadiging al toe te slaan. Mooie hoes dat dan weer wel.

Hunter
Ik vind dit tekstueel een heel sterk album, maar soms iets té depri naar mijn smaak. Live zijn de nummers heel dynamisch dat wel.

Niet voor elke dag maar zeker lekker op een regenachtige dag (Die we vaak hebben tegenwooridig )

avatar van ger arie
Secrets, Habits en Am I supposed to apologize? zijn de toppers van dit album.
Hele mooie luisterplaat!

Mooi album, testueel en muzikaal zit het prima in elkaar, het is echt een zo`n plaat om s`avonds voor het slapen te draaien *4.0

Geen cd voor de grote massa...Mena zelf had al gezegd dat het geen groot succes zou gaan worden. Maar dit album blijft voor mij een echt pareltje.

Hunter schreef:
Ik luister hem pas morgen, krijg 'm dan binnen.
Ben zó benieuwd.

Precies een jaar na datum van 4.5 naar 5 veranderd. Álle nummers zijn sterk, doordacht en extreem muzikaal.
Dit album is een melancholische draaikolk van lust, liefde geld overspel en wat al niet meer. Ik kan niet wachten op een nieuw album.
Dit album brengt ze heel anders dan 'Cause and Effect' ik zou het graag eens zien in een soort 'huiskamer' zaal, intiem met gitaartje, volgens mij zou dat het ook héél aardig doen. Maar de melancholiek en hoe ze het live brengt met strijkers enzo is natuurlijk ook erg mooi.

Dikke 5 voor Maria Mena, al 5 jaar (mannelijk) fan

avatar van MIAB
Maria heeft een werkelijk prachtige stem. Echter ervaar ik wel dat na een nummertje of 10 haar stem mij gaat vervelen. Dat is toch jammer. Misschien komt het door dezelfde tonen waar ze steeds op zingt. Dit luisterwerkje gaat nog wel op mij groeien overigens. Ik vind het nu sowieso al een 3*

Viktoria (3:11) --- 4,0
Homeless (3:17) --- 3,5