Justice - Audio, Video, Disco (2011)

Frankrijk

8. Parade (4:01)
  9. Newlands (4:14)

met Morgan Phalen

10. Helix (4:28)
  11. Audio, Video, Disco (4:53)
Nadat D.A.N.C.E. en de remixversie van Never Be Alone van Simian grote successen werden en dansvloerklassiekers bleken, werd het stil rond het Franse electroduo Justice. Gaspard Augé en Xavier Rosnay maakten nog wel een documentaire/remixplaat getiteld A Cross the Universe, maar daar bleef het bij. De moddervette beats leken eindelijk wat weggestorven zijn na een dikke drie jaar, maar voordat de wereld helemaal stil wordt dient de nieuwe plaat zich aan: Audio, Video, Disco.

"De beats zijn aan" is een uitspraak die goed op zijn plaats is net als op het debuut. Het is weer net zo vies en vuil als op het debuut waar het af en toe leek alsof ze kortsluiting in muziek probeerden te vangen. Ed Banger, het label waar dit album op geproduceerd is, staat natuurlijk garant voor dit soort geluiden. Nummers als Ohio, Canon, Newlands en Helix zijn weer ouderwets genieten.

Met name Helix is heerlijk geproduceerd. De titel is perfect gekozen, de muziek lijkt een beetje spiraalvormig de gehoorgang te betreden. Natuurlijk is dit raar gezegd, maar een andere manier om te beschrijven waarom ik het een goedgekozen titel vind schiet me op het moment even niet te binnen.

Audio, Video, Disco, de afsluiter en tevens single, is al een tijdje te horen geweest. Prima single natuurlijk maar het is niet zo catchy als D.A.N.C.E. dat wel was. Ik zou als single eerder voor Civilization of Helix hebben gekozen. Desalniettemin is het wel een heerlijk vies plaatje dat net als de opener niet zou misstaan op het debuut.

Justice heeft naar mijn mening niet aan kwaliteit ingeboet op dit album. De kwaliteit is daarentegen ook niet gestegen, iets wat natuurlijk jammer is. Toch heb ik over het geheel vrij weinig te klagen over het album. Concerten zullen net zo hard blijven gaan als ten tijde van de documentaire, de viezigheid is niet verdwenen en de kortsluiting in zowel de hoofden van dit duo als de kortsluiting die ze produceren is weer net zo geslaagd. Pluspunt is wel dat hier geen nummer à la Stress op staat.

klik

avatar van andnino
Ik weet niet welke ik beter vind, maar ik vind Audio Video Disco wel erg lekker. Heerlijk die rock-achtige beats met die dikke sound (in Ohio, Parade bijvoorbeeld), stroperige synths erover en dan die glitterige keyboards die erboven zweven. Ook de wat snellere nummers klinken een beetje "fat", en ik vind dat op deze plaat erg geslaagd. De hoge zangpartijen passen er perfect bij. Toch vind ik de echte knallers als Stress, Let There Be Light, Waters of Nazareth, etc. ook heel erg goed, en ik denk dan ook dat ik niet echt een plaat kan aanwijzen die ik beter vind. Wat mij betreft kunnen ze prima naast elkaar bestaan, ongeveer even goed, de een voor de ene stemming, de ander voor de andere stemming.