Dope D.O.D. - Branded (2011)

Label: Dope D.O.D.

1. Branded (2:53)
  2. What Happened (3:37)
  3. The Island (3:11)
  4. Realgods (3:36)

met Simon Roofless

5. Combust (3:11)
  6. Ghost and the Darkness (4:23)
  7. Redrum (4:04)
  8. Psychosis (3:20)

met Sean Price

9. Slowmotion (4:28)
  10. Cosmosis Jones (4:27)
  11. Pandora's Box (2:44)
  12. Witness the Crispness (3:50)
  13. Gatekeepers (3:20)
  14. Candy (3:52)
  15. Bloaw (3:04)
  16. Mothership (3:24)
  17. Dark Age (4:16)
avatar van em-dee-em-aa
Ben benieuwd, review komt later

toris
Hij staat op Luisterpaal
Bevalt goed na 1 luisterbeurt!

avatar van Elohim
Erg lekker! Zeker wat ik ervan had verwacht.

Trouwens... Real Gods

avatar van Delars
Real Gods is taffus hard.

avatar van Colucci_Era
Over de muziek heb ik niet veel te klagen, maar wat een cheap-ass CD-hoesje. Iemand die de limited edition gekregen heeft?

avatar van Elohim
Was dat niet de Limited Edition? Ik heb namelijk ook zo'n goedkoop hoesje.

avatar van Harderwiek
Ja ik ook, beetje vreemd. Vraag me af hoe de gewone versie eruit ziet dan;P

avatar van Elohim
Ik denk dat ze eerder bedoelden dat deze versie de enige gemaakte versie is en dat ze niks meer hebben als dit op is. Dat je enige optie dan downloaden.

Btw, hoe zag de fysieke versie van de EP eruit? Ook zo'n hoesje?

avatar van Harderwiek
Ja, was ook zo'n cardboard. Had wel graag een boekje met hun zieke lyrics erin gehad. Maar vind het ook wel prima zo en support dit trio graag!

toris
Ik vind die kerel die als laatste rapte op What Happened wel duidelijk het slechtste, ik weet niet precies wie dat is.

avatar van Colucci_Era
Dopey Rotten is dat. Ik ben het wel met je eens, maar gelukkig heeft hij niet zo'n grote rol.

avatar van Harderwiek
Ja wel het minste, maar het is wel fijn dat die ertussen zit. Hij rapt iets ontspannender dan de andere twee, waardoor het niet continue allemaal zo agressief overkomt.

avatar van Elohim
Ben ik helemaal met je eens Harderwiek. Als je ze individueel bekijkt, is Dopey Rotten duidelijk minder dan Jay en Skits. Maar in het collectief zorgt juist hij voor de afwisseling waardoor een uur lang Dope D.O.D. te genieten is.

avatar van GijsV
Staan een aantal hele sterke nummers op. Ik vind het alleen wel wat langdradig worden op het einde.

avatar van Harderwiek
In 2009 werden de mannen van Dope D.O.D. derde bij De Grote Prijs van Nederland. Hierna is het Groningse drietal (Jay Reaper, Skits Vicious en Dopey Rotten) gelijk aan haar debuutalbum begonnen. Afgelopen februari werd de eerste single What Happened gedropt, en die is inmiddels ruim drie miljoen keer op YouTube bekeken. Hiermee breekt de groep niet alleen in Nederland maar ook internationaal door, want de mannen kwamen in het voorprogramma van Limp Bizkits Europese tour en er werd een samenwerking met undergroundveteraan Sean Price gerealiseerd. De release van het album stond gepland voor november, maar Dope D.O.D. besloot deze release in verband met haar Europese tour te vervroegen. Hierdoor werden we sneller dan verwacht geïntroduceerd aan de unieke sound van Branded.

Want uniek is de sound van Dope D.O.D. zonder twijfel. Hoewel deze met het geluid van bijvoorbeeld La Coka Nostra en Ill Bill & Vinnie Paz is te vergelijken, wordt het op de albums van de hiervoor genoemde artiesten nergens zo dreigend en horrorachtig als op Branded. Deze sfeer wordt deels gecreëerd door de grimmige producties die bestaan uit harde baslijnen waar bijna geen andere lagen aan te pas komen. Daarbij bestaat het gehele album uit spanningsopbouwende samples die je alleen in horrorfilms zult horen. Gelukkig kent Branded ook de twee minder dreigende nummers Slowmotion en Candy, met rustige raps en pianorifjes, die goed over het album zijn verspreid om eentonigheid te voorkomen.

De enigszins aparte stemgeluiden en agressieve Engelstalige teksten van de drie rappers zorgen continu voor een opgefokte sfeer. Waar de stem van Skits Vicious ieder mens beangstigt en Jay Reaper opgefokt rapt, zijn de stem en flow van Dopey Rotten erg ontspannen. Dit contrast zorgt voor een erg fijne afwisseling, waardoor de aandacht wordt vastgehouden om de teksten te volgen. De teksten gaan vooral over geweld (“My flow is jaw dropping and I pull the knife out//Cap your eyes out and leave a live crowd wiped out” - Pandora’s Box) en Dope D.O.D.'s afkeer van de tegenwoordige rappers: “What happened to rap in the 2-0 era?//Where they are getting worse and I’m only getting better” (What Happened). Zelf zeggen de heren dat het allemaal niet zo gewelddadig is bedoeld, maar dat iedereen een donkere kant heeft.

Branded sleept je mee in een angstaanjagende sfeer waarvan je achteraf even moet bijkomen. Het gehele album wordt de aandacht vastgehouden door de dreigende beats, spannende samples en hongerige raps van de drie MC’s. Waar veel Nederlandse rappers zich qua sound niet uitzonderen, zet dit Groningse trio op Branded een sfeer neer waar Nederland voorheen nog niet bekend mee was. Hiermee laten ze op dit album zien dat ze als Nederlanders niet onderdoen voor de hedendaagse hardcore-rappers uit Amerika.

Ook te lezen op Hiphopleeft

avatar van Nr.4
Tof dat ze een eigen sound hebben en stappen zetten, maar totaal niet mijn ding dit. Hou niet van die horrorachtige vibe of hoe je het wel noemen.

avatar van Elohim
Horrorachtig is erg treffend.

avatar van Delars
Begint steeds beter te bevallen.

avatar van MAS
MAS
Elohim schreef:

Btw, hoe zag de fysieke versie van de EP eruit? Ook zo'n hoesje?

Dat bedoelen ze er inderdaad mee. Beetje jammer had wel iets meer verwacht aangezien ze het "The Pandora's Box Edition" noemen op hun site.

avatar van FlyLo
Heeft iemand een producerslijst en wil die persoon deze even posten?

Ja hoor!
15. Bloaw (3:04) - Peter Songolo
16. Mothership (3:24) - Peter Songolo
17. Dark Age (4:16) - Moshine & Manic

avatar van FlyLo
Bedankt, had ze net ook zelf al gevonden
Snoeihard album is dit trouwens geworden. Ze zijn er zelfs in geslaagd om What Happened te overtreffen met Branded.

avatar van MAS
MAS
Ik ken alleen Digits van de producers.

avatar van Harderwiek
Combust is inmiddels mijn favorieten track geworden, echt hele ziek beat!

avatar van ecktepatrick
Comosis Jones, wat een beat hé!

Niet mijn muziek, maar toch moet ik toegeven dat dit echt een fantastisch album is. Goede beat, aardige lyrics, interessante stemgeluiden, energiek en anders dan al die standaard rap. Daarnaast natuurlijk +1 voor het feit dat het Nederlands is.

avatar van Harderwiek
Videoclip van Gatekeepers zojuist toegevoegd en verhoog het album ook meer een halfje. Wat een geweldig album is dit toch, echt getalenteerd boys dit. Hun bekendheid groeit zowel binnen als buitenland hard, kunnen nog veel van deze heren verwachten!

avatar van Stapler
5 miljoen views voor What Happened

avatar van niels94
Jezus! Ik wist dat dit buiten onze grenzen beluisterd werd, maar dat het ook daadwerkelijk populair was is nieuw voor me. En dan ook nog eens zó populair!

avatar van Elohim
Vooral in Oost Europa volgens mij. Daar hebben ze zelf ook getourd hea.

En tsja, touren met Limp Bizkit en KoRn is ook niet niks hea...

Qua video's:
What Happened > Gatekeepers > Pandora's Box