Jane's Addiction - The Great Escape Artist (2011)

Label: Capitol

1. Underground (3:07)
  2. End to the Lies (3:31)
  3. Curiosity Kills (4:29)
  4. Irresistible Force (4:00)
  5. I'll Hit You Back (3:48)
  6. Twisted Tales (4:29)
  7. Ultimate Reason (3:49)
  8. Splash a Little Water on It (5:13)
  9. Broken People (3:39)
  10. Words Right Out of My Mouth (3:49)
  11. Whores [Live from Vive Latino] * (3:47)
  12. Ain't No Right [Live from Vive Latino] * (2:54)
  13. Ted, Just Admit It [Live from Vive Latino] * (7:56)
  14. Superhero [Live from Vive Latino] * (4:21)
  15. End to the Lies [Live from Vive Latino] * (3:23)
  16. Three Days [Live from Vive Latino] * (11:35)
  17. Mountain Song [Live from Vive Latino] * (4:28)
  18. Been Caught Stealing [Live from Vive Latino] * (4:46)
  19. Ocean Size [Live from Vive Latino] * (5:05)
  20. Jane Says [Live from Vive Latino] * (6:24)
  21. Stop! [Live from Vive Latino] * (4:15)
Señores y señoras
Nosotros tenemos mas influencia
Con sus hijos, que tu tienes
Pero los queremos

Creado y areglado
De Los Angeles
Juana's adiccion

Here we go

Heerlijk woorden die het intro vormden voor Stop!, het nummer waar ik me suf op heb gedanst begin jaren '90 in het alternatieve tentje waar ik bijna elk weekend kwam.

Woorden die er voor zorgden dat ik Jane's Addiction ben blijven volgen net als de andere projecten van Perry Farrell. Projecten die me altijd wel bevielen eigenlijk.
Toch is Jane's Addiction gevoelsmatig 'the real thing'. Zou het komen door dat "Here We Go' moment?

Misschien. Toch vonden en vinden velen dat het bij die woorden had moeten blijven want Strays werd niet door iedereen even positief ontvangen na 13 jaar afwezigheid.
Ik vond het eigenlijk wel een vermakelijk rock-album. Het miste misschien het venijn of scherpte van het oudere werk maar het was voor mij prima te verteren.

Het vervolg The Great Escape Artist deed er 8 jaar over en wat zou 'men' er nu van denken?!
Voor mij vooralsnog een vraag omdat ik nog geen reacties heb gelezen dus ik ging redelijk blanco de luistertrip aan.
Opvallend is dat het iets minder rock is dan Strays en weer wat meer 'psychedelische' randjes kent. Goed nieuws zou je kunnen zeggen.
Inderdaad goed nieuws maar dan moeten de nummers ook wel hoog aanslaan en dat gevoel heb ik vooralsnog nog niet echt. Het is over het algemeen wat zweverig en toch mis ik iets: de scherpe randjes die nummers als Stop of Been Caught Stealing wel hebben. Stuurloos is een term die ook wel van toepassing is.
Eerlijk is eerlijk: dat gevoel heb ik vaker bij het werk van Perry Farrell. Porno for Pyros had dat ook en nu weer op The Great Escape Artist. Alsof ze iets te krampachtig terug willen naar hun oude sound na alle kritieken op Strays.
Misschien is het toch een beetje het ontbreken van energie en hartstochtelijke passie.
De mannen zijn wat ouder geworden en wie weet horen we dat terug op dit album. Maar laten we eerlijk zijn: dan hadden ze dit beter achterwege kunnen laten; dan was een nieuw Porno for Pyros album in de stijl van Good God's Urge een betere optie geweest.

Toch heb ik na deze kritiek van mijn kant ook het gevoel dat het zomaar ineens kan omslaan. Een nummer als Irresistible Force is toch wel erg fijn en er zitten genoeg lekkere momenten tussen de zweverigheid (die overigens ook wel een beetje bij deze band hoort) om het album boeiend te houden. Daarbij ben ik zelf ook wat jaartjes ouder geworden en hoeft het allemaal niet zo wild meer als toen. Flink de dansvloer op om los te gaan op nummers als Stop! is nu leuk voor één nummertje om dan vervolgens even bij te komen

De tijd zal moeten leren hoe ik dit album uiteindelijk echt kan plaatsen.