Ólafur Arnalds - Living Room Songs (2011)

IJsland
Neoklassiek
Label: Erased Tapes

1. Fyrsta (4:13)
  2. Near Light (3:28)
  3. Film Credits (3:24)
  4. Tomorrow's Song (3:07)
  5. Ágúst (3:06)
  6. Lag fyrir Ömmu (3:33)
  7. This Place Is a Shelter (2:13)
(verwijderd)
Bij Ólafur Arnalds - Found Songs (2009):

Deze plaat kwam in 7 heel productieve dagen tot staand. Alleen opgesloten in een soort cabin, omgeven door het IJslandse landschap rolde elke dag een nummer uit Olafur's handen.

Deze winter, of eigenlijk afgelopen week, deed hij hetzelfde alleen ging hij nu de samenwerking aan met andere muzikanten. Elke dag verscheen er een 'Living Room Song' op zijn website en kon je deze gratis downloaden..

Check het hier: /Living Room Songs
Cd en vinyl versies van het album zijn te pre-orderen

avatar van alpeko
Ik had hem zondagmiddag al ingestuurd voor toevoeging aan MuMe. Hij staat er nu op Ólafur Arnalds - Living Room Songs (2011) Ik moet wel zeggen dat ik Found Songs beter vind.

avatar van chevy93
Ah, was het zelf ook al van plan. Je was me voor.
Ben benieuwd hoe deze gaat zijn in echte kwaliteit.

avatar van alpeko
Weer een mooi project van Arnalds à la Found Songs. Zeker Near Light is weer de moeite waard.

Living Room Songs by Ólafur Arnalds - livingroomsongs.olafurarnalds.com

avatar van JoostBo
Het is zeker de moeite waard. Maar toch heb ik het gevoel dat Arnalds in herhaling valt. Als ik dit hoor, vind ik dat zijn ontwikkeling stil staat. Ten opzichte van eerder werk is het niet heel erg vernieuwend meer en ik had gewoon meer van hem verwacht.

De wijze waarop hij dit uitbrengt, blijft een geweldige manier om luisteraars aan je te binden.

JoostBo schreef:

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom artiesten zich altijd moeten blijven vernieuwen?

Om het leuk te houden, ook voor zichzelf?

avatar van chevy93
Never change a winning team.

Een onveranderd team wordt saai en voorspelbaar en vanzelf verslagen. Anders voetbalde Italië nog steeds met de selectie waarmee ze in 1930 het WK wonnen.

Als dit op dezelfde voet verder gaat als zijn album uit '10 dan sla ik hem over in ieder geval. Er zijn wel interessantere artiesten in dit genre.

herman schreef:

Het team is niet onveranderd. Hij speelt met andere muzikanten. Bovendien draait Man Utd al jaren mee met de top zonder dat de trainer is veranderd.

Sowieso zit er wel enig verschil tussen zijn eerste werk, waarin juist binnen de nummers zelf heel wat herhaling zit, en zijn ...and they have escaped. Naar mijn mening een verbetering. Noem eens wat interessantere artiesten in het genre? Misschien vind ik dat ook wel de moeite waard.

herman schreef:
Een onveranderd team wordt saai en voorspelbaar en vanzelf verslagen.
Maar bij jou heb ik het idee dat dat al na één wedstrijd is.

In dit geval wel, op de een of andere manier vond ik zijn album van vorig jaar nogal vlak. Het klinkt allemaal wel heel mooi en verfijnd, maar zonder echte inhoud.

Een vergelijkbare artiest die me dan meer doet is Peter Broderick, al vind ik daar ook niet alles even goed van. Maar zijn eerste piano-albums raken mij wel.

avatar van chevy93
Dat heb ik dan juist weer veel meer met Eulogy for Evolution. ...and They Escaped voelt veel meer als een professioneel album. Minder zolderkamergeknutsel en meer één lijn.

Zo krijg je drumpartijen tijdens o.a. Tunglið en Gleypa Okkur, de piano staat minder centraal en is meer een gelijke met de strijkers dan op Eulogy. Vernieuwing is het wellicht niet helemaal, maar om nou te zeggen dat het onveranderd is. En hoeveel verandering kun je aanbrengen binnen de huiskamermuziek?

avatar van Cygnus
herman schreef:

In 1930 werd Uruguay kampioen. Italie in 1934 en 1938.

Ik kan wel merken dat jij pubquizzen doet.

avatar van Cygnus
herman schreef:
Ik kan wel merken dat jij pubquizzen doet.

Jep, historische WK-vragen zijn in de pubquiz altijd voor mij en bijna altijd goed voor de punten...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Wat een heerlijke plaat om bij weg te dromen is dit.
Ook al luister ik deze plaat al dagen op het werk, Living Room Songs staat ook hier als een huis.

Een 4.0*

Grid Gorilla
Ólafur Arnalds is een naam die mij tot gisteren volledig onbekend was. Ik zag hem gewoon op de home page hier staan en zag dat het afkomstig was van ijsland en avant garde. Dus zocht eens een nummer op op youtube en ik moest meteen heel het album luisteren.
Dat dan ook maar direct gedaan en ik ben echt er behoorlijk enthousiast over. Het is kort maar krachtig. De mooie pianodeuntjes die aangevuld worden met strijkinstrumenten. Ik ben persoonlijk echt gek van die combinatie, is ook iets was bij mijn favoriete groep Sigur Ros voorkomt. Hier komt er alleen geen gezang in voor.
De mooiste nummers zijn vooral Lag fyrir Ömmu en Near Light.
Al van het openingsnummmer intens genoten van dit mooi maar jammer genoeg iets te korte album. En daarom geef ik dit album 4*.

Gregson
Weer erg mooi wat Arnalds hier doet hoor. Mooie arrangementen/composities. Ik ben er wederom aan verslingerd.

avatar van AOVV
Ik zit net 'Near Light' te luisteren, prachtig zeg! Deze plaat ook maar eens opsnorren, zijn vorige kon me erg bekoren.

avatar van AOVV
Opgesnord, en toch alweer aan de derde luisterbeurt bezig. Het plaatje leent zich ook tot veelvuldig beluisteren; een dikke 20 minuten, en in essentie borduurt hij verder op zijn vorige plaat. Ik hoor ook wel wat gebruik van elektronica ('Near Light'). Ja, dit bevalt me toch weer van de IJslander.

avatar van kobe bryant fan
Wow, hij doet het weer. Na het fantastische ... and They Have Escaped The Weight of Darkness komt hij met een erg korte maar mooie plaat. Eigenlijk meer een EP die de naam Living Room Songs heeft. De titel is erg goed gekozen want de muziek klinkt erg warm en vertrouwd.
De heldere pianoklanken zijn een streling voor het oor en de strijkers klinken weer erg mooi.
Jammer genoeg hoor ik hem nu pas want anders had deze een erg mooie plaats in mijn Top 10 van 2011 gekregen.

avatar van kobe bryant fan
Fyrsta! Ik blijf deze maar draaien, het is nu nog wat te vroeg, maar als ik deze over een paar maanden nog zo goed vind, en nog zo veel draai zal ik mijn stem verhogen naar een 5*.

avatar van chevy93
Ik weet niet hoeveel je van hem kent, maar ik vind deze toch wel schril afsteken vergeleken bij zijn andere EP's. Best goed, maar het "één nummer per dag"-principe is toch wel duidelijk te horen.

Vooral Ólafur Arnalds - Found Songs (2009) vind ik bijzonder sterk.

avatar van kobe bryant fan
Toevallig staat Found Songs hier al ongeveer 5 minnutjes op.

chevy93 schreef:

Vooral Ólafur Arnalds - Found Songs (2009) vind ik bijzonder sterk.

Je weet dat Found Songs eenzelfde soort project was? Ook iedere dag één nummer.

avatar van AOVV
Ik vermoed dat hij dat wel weet, maar die EP gewoon sterker vindt dan deze, omdat het op 'Found Songs' niet zo duidelijk te horen is (volgens chevy) dat Arnalds elke dag één nummer heeft opgenomen. Zelf ken ik 'Found Songs' niet, misschien toch eens achteraan gaan, net als 'Eulogy for Evolution'.

avatar van chevy93
Precies, maar ik zal ook eerlijk bekennen dat ik Found Songs eerst beluisterd heb en daarna pas achtergrondinfo gezocht heb. Vandaar dat het effect misschien anders is.

avatar van alpeko
Ik vind Found Songs kwalitatief niet beter dan Living Room Songs. Ook niet slechter. De DVD bij Living Room Songs is een mooie bonus.

avatar van kobe bryant fan
Wat blijf ik hier graag naar luisteren, die huiselijke sfeer. De warme violen, de ontroerend pianoklanken. Zelfs kleine dingen zoals het gekraak van een stoel in Tomorrow's Song maken deze EP zo mooi. Hopelijk komt er dit jaar nog een langere plaat uit van Olafur.