Paul Anka - Anka (1974)

Canada
Label: United Artists

1. Bring the Wine (4:11)
  2. One Man Woman / One Woman Man (3:45)
  3. Something About You (2:50)
  4. (You're) Having My Baby (2:32)
  5. Let Me Get to Know You (2:52)
  6. Love Is a Lonely Song (3:56)
  7. How Can Anything Be Beautiful (After You) (2:37)
  8. I Gave a Little and Lost a Lot (3:02)
  9. Papa (3:38)
  10. It Doesn't Matter Any More (3:38)
avatar van musician
Wij denken wel eens dat het toevoegen van nummers aan een bestaand album vooral iets is uit het cd tijdperk, maar een helemaal onbekend fenomeen daarvoor was het nu ook weer niet.

Dit album kent inderdaad oorspronkelijk 10 nummers. Maar na het succes van Flashback, een hit van Anka in Nederland in de Top 40 van december 1973, was platenmaatschappij United Artists direkt bereid alsnog het nummer toe te voegen aan de LP. Aangezien grafisch alles al was geregeld, kwam er een stikker bij de tracklist van kant 1 te staan: added track 6 hitsingle: Flashback. En inderdaad, de LP heeft opeens zomaar 11 nummers.

Flashback was vooral in Nederland een hit en aardig om te horen. Geen medley van oude hits of iets dergelijks. Iets wat overigens makkelijk zou hebben gekund met het oeuvre van Paul Anka.

Want waar zullen we Anka eens plaatsen? Jaren '50, jonge rock & roll gozer met indrukwekkend jaren '50 repertoire en bijbehorende singles. In behoorlijk tempo en in een behoorlijke oplage ook nog wel. De man van Diana, Lonely boy en natuurlijk Put your head on my shoulder. Wel wat braafjes en typisch Amerikaans. Maar we schrijven natuurlijk ook al weer enige tijd geleden, eind jaren '50. De Jaren '60 waren nauwelijks aan Anka besteed.
Hij was natuurlijk wel tegelijkertijd ook acteur.

Vreemd genoeg, wel hits in de Billboard Hot 100 maar geen LP man. Ik zat te zoeken in zijn album discografie en hij maakte ze wel, maar het reikte zelden tot grote hoogten. Dit album, Anka, is zo'n beetje het enige reguliere album dat dan nog de top 10 wist te halen.

Het is nog steeds Amerikaans maar een stuk bedaagder, minder jongensachtig en doet een beetje denken aan mede Canadees Gordon Lightfoot. Hij schrijft zijn nummers overigens wel zelf.
Op dit album staat ook de grote hit Having my baby. Het is een mooie blauwdruk om een idee te krijgen van het hele album.