Listener - Return to Struggleville (2009)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Death by Shotgun (3:12)
  2. A Song from a Knife Salesman to His Wife on Their Wedding Day (3:35)
  3. It's Time for Drastic Measures They're Not Taking You Seriously (3:10)
  4. The Music That the Angels Do (4:04)
  5. My Five Year Plan (4:08)
  6. What Would You Do If I'm Not What I'm Supposed to Be (2:46)
  7. I Have Nothing but Attention When I Scream (3:10)
  8. Ozark Empire, or a Snake Oil Salesman Comes to Your Town (3:55)
  9. Your Life Will Never Dull or Your Money Back (3:08)
  10. When No One Else Will Be Your Friend, I Will Do the Job (2:52)
  11. Officer You Have the Wrong Man, I Am Not That Man (5:03)
avatar van Raconteur
Heel sterke plaat met als uitschieters het trio 5 - 6 - 10. Spoken word meets hip hop meets lo-fi rock, dat dekt de lading wel een beetje.

avatar van Elohim
Grappig dat het hier hiphop wordt genoemd, zelf noemen ze het woord niet. Raconteur zijn beschrijving komt wel aardig in de buurt denk ik.

3 is wel zo heerlijk... Hoe die track zich opbouwt en het stemgebruik, zo prachtig!

avatar van Elohim
Omdat ik het album heb aangeraden, zie ik het toch als een plicht om zelf in ieder geval een redelijk verhaaltje erbij te hebben. Vandaar dat ik hier toch nog iets meer woorden aan vuil maak. Of ach, wat klinkt dat toch negatief... Misschien worden ze er wel mooier op. (en dit soort dingen zijn dus de redenen dat ik meestal geen echte verhalen schrijf... Anyway!)

Als ik uitleg aan leken wat ik mooi vind aan hiphop gooi ik het vaak op de puurheid van de muziek. Dat is niet alleen bedoeld om mensen zo snel mogelijk duidelijk te maken dat er meer is dan 'money, bitches en geweld'. Het is ook daadwerkelijk hoe ik het zie. Grappig genoeg is dit één van mijn beste voorbeelden. Een album van een band die beweert 'talk-music' te maken. Bij de tags in bandcamp zijn de volgende termen te vinden: indie, rock, talk music, progressive, spoken word en United States. Hiphop of rap wordt niet meer genoemd. Ik zeg 'niet meer' omdat Listener begonnen is als deel van het hiphop collectief Deepspace 5 (of in ieder geval, daar vond hij zijn eerste officiële releases, voor zover ik het weet). De hiphop hoor ik in wat hij 'talk-music' noemt, en soms in de instrumentatie.

Vocalist Dan Smith heeft echter weinig met de heersende structuren in hiphop (of in muziek in het algemeen). Hierdoor houdt hij veel ruimte over voor eigen invulling. Eigen invulling van stemgebruik, instrumentatie en teksten. Doordat Listener zich door niks gevangen lijkt te voelen door een label, een genre en misschien ook een doelgroep komt de intentie erg puur over. Het begint al bij Death by Shotgun. Een schreeuwende Dan (die mij in het begin qua stijl van recitatie deed denken aan Saul Williams op Amethyst Rockstar) wordt bijgestaan door achtergrondgeluiden, een westerngitaardeuntje en knallende drums. Is dit nou hiphop? Ik weet het niet zeker, maar ik vind het prachtig.

Het derde nummer met de heerlijk onnodig lange titel is mijn favoriet van het album, wat (zoals te zien is) 19 december 2012 ook al het geval was. Het begint met een geluid dat doet denken aan een tikkende klok. Die lijkt de urgentie van de zaak te tekenen, zoals ze dat zo vaak doen. Wanneer Dan zijn vocalen begint, is de toetsenist al een paar seconden bezig, en komen de drums erbij. In het nummer beschrijft hij twee verhalen. Mogelijk vertelt hij één verhaal in twee versies. Het eerste is een verhaal over een relatie. De hoofdpersoon laat over zich heen lopen. Dus it's time for drastic measures, they're not taking you seriously. In versie 2 is de hoofdpersoon ontslagen, en moet hij drastic measures nemen, want hij is niet taken seriously. "If they neglect you, you might try not being kind. When no one likes you, it's time to start docking their pay. What if they hurt you, you might try filing a complaint." De opbouw van de track is zo prachtig. Zet hem maar eens op met een koptelefoon op je hoofd. Druk die kleppen op je oren en verdrink in de passie van Listener in combinatie met de instrumentatie. Heerlijk.

In het hieropvolgende nummer 'The Music That Angels Do' is er een interessant verschil te vinden tussen de tekst op bandcamp (waarschijnlijk van de eerst uitgebrachte versie) en die van de versie daar te beluisteren is (of in ieder geval, hoe ik het hoor en altijd gehoord heb). Er staat: "It's not rap, or rock it's not pop or independent." Ik denk zelf het volgende te horen: "It's not proper rock it's not pop or independent." Ik vind de geschreven versie treffender, maar de versie die ik hoor zou wel eens beter kunnen passen bij zijn poging om zich van het 'hiphop'-labeltje af te zetten.

Het is daarentegen wel een erg goede beschrijving van het album. Is het rap? Nouja, je hoort de invloeden wel. Rock? Goh... je zou het er misschien wel in kunnen passen, met moeite. Folk dan maar? Nee, dat lijkt het ook niet te vatten. Ook hip-rock/folk is niet het label waar we al die tijd naar zochten. Dat is denk ik tekenend voor het album. Het is niet dit, het is niet dat, maar dat maakt niet zoveel uit. Het is Listener, het is puur en dat zonder compromis. Het is een album dat uitmuntend geschreven is, dat lak heeft aan de laksheid waar veel hiphop artiesten zich vaak mee inlaten met hun 4-bar loops voor een hele track, zonder opbouw, dat op zijn minst een outlet moet zijn geweest voor frustratie. Ik weet niet meer waar ik heenging met deze alinea, en ben eigenlijk te moe om het grote verhaal te zien. Ik wil alleen nog wel opmerken dat het grappig is dat juist dit album, dat moeilijk in een hokje te plaatsen is, juist mijn voorbeeld is voor mijn liefde voor hiphop. Misschien is dat ook niet zo erg. Long Arm is hiphop. Young Jeezy is hiphop. Sole is hiphop. Waarom Listener niet? Hij is misschien niet de enige die doet wat hij doet... Maar hij is wel de echte. En dat druipt van elke track af.

avatar van Silky & Smooth
Haha, wat een namen! Ik ben hier oprecht zeer benieuwd naar!

avatar van Raconteur
goed dat dit aangeraden wordt.

avatar van Nick_SN
Leuk stuk Elohim, Wooden Heart bevalt me zeker dus ik ga dit ook proberen

avatar van Fake_world
Minder dan ik gedacht had. Het valt en staat per individuele track, vind ik. Mooi is wel dat ze enkel met stem en gitaar een sfeer kunnen scheppen en meenemen. Ik kan slechts nu een voorlopig cijfer geven, gezien deze plaat een lange tijd gaat nodig hebben om te bezinken.

avatar van Elohim
Minder dan je gedacht had en een 4? Dat is niet verkeerd, dan!

avatar van Fake_world
Een 4 is eerder omdat het mij allemaal redelijk uniek klinkt, en ze op een paar nummers echt met stem en gitaar een zeer goede sfeer kunnen creeren en ermee kunnen spelen. Een 4 ook omdat ik denk dat ik ze later meer ga kunnen waarderen of net minder, het is een plaat die moet rijpen in mijn opzicht. In ieder geval eentje om in de gaten te houden.

avatar van Silky & Smooth
Uniek is inderdaad een goed woord. Grappig, want het komt mij ergens ook weer zo bekend voor. En ik weet trouwens eindelijk ook waarvan! Ik vind het wat hebben van Sage Francis' Li(f)e. Niet echt specifiek iets, maar die naam schiet mij steeds te binnen, wat absoluut geen minpunt is.

Ik vind dit een coole plaat. Ondanks dat de instrumentaties veelal naar rock neigen en ook vrij hard zijn, overstemmen ze Listener nooit. Sterker nog, ze ondersteunen zijn spoken-word soms echt perfect. En hoewel de sfeer wat donker lijkt, vind ik het eigenlijk best wel een luchtig album. Het gaat soms wel diep, maar het is niet dat ik achteraf echt met een somber, gedempt gevoel blijf zitten. Dit is voor mij ook een pluspunt, gezien mijn verwachtingen.

Het zal niet een album zijn dat ik vaak op zet, maar als ik hem weer eens voorbij hoor komen zal ik hem zeker niet afzetten! Misschien zoek ik hem zelf af en toe op! Goede keuze, Elohim!

avatar van Elohim
De vergelijking met Sage Francis' Li(f)e is inderdaad snel gemaakt door de folk-achtige non-sample instrumentatie. =D

Ik ben blij dat de paar die gereageerd hebben hier het een leuk album vinden! Had het niet echt verwacht, maar wel gehoopt natuurlijk

avatar van Raconteur
ik vind het trouwens opmerkelijk dat S&S het album niet somber vindt. Je kan toch niet echt van een happy end spreken voor onze protagonist.

avatar van Silky & Smooth
Het is wel somber, maar ook weer ergens luchtig. Het is niet een compleet donkere, drukkende plaat waar je aan het einde met somber gevoel blijft zitten. Misschien inderdaad opmerkelijk.

avatar van Harderwiek
Aan de ene kant eigenlijk hele ontoegankelijke muziek, maar aan de andere kant ook eigen totaal niet. Enfin, ik geniet ervan. Voornamelijk de instrumentatie doet 't hem bij mij, geweldige stijl die de groep weet neer te zetten met eigenlijk minimale instrumenten. Maar ook de 'talk' klinkt erg goed, de emotie die hij erin weet te leggen is heerlijk en hij weet geen momenten te vervelen. Leuk om zo'n plaat te ontdekken, zal dit nog regelmatig opzetten denk ik!

avatar van Elohim
Er zit een zekere luchtigheid in, als je bijvoorbeeld "Your Life Will Never Dull or Your Money Back" beluistert. Een zekere luchtigheid, zeg ik dan natuurlijk. Het is geen comedy-muziek ofzo.

avatar van Silky & Smooth
Nee absoluut niet, het is meer een cynische luchtigheid.

avatar van Dungeon
De muziek vind ik wel aardig maar door de zanger / mc vind ik het verschrikkelijk om naar te luisteren. Niets voor mij.

avatar van EttaJamesBrown
Wat vindt hiphop-meester zaaf hier eigenlijk van? Ik vind het woest schurend.

zaaf
EttaJamesBrown schreef:
Wat vindt hiphop-meester zaaf hier eigenlijk van? Ik vind het woest schurend.
dat is ruimschoots teveel eer, maar dank.

ik vind het interessante muziek die ik vaker moet/wil horen en waarvan ik ook nog even nader op de teksten wil letten. ooit kom ik hier op terug.