Aretha Franklin - Amazing Grace (1972)

Soul / Roots
Label: Atlantic

1. Mary, Don't You Weep (7:26)
  2. Precious Lord, Take My Hand / You've Got a Friend (5:44)
  3. Old Landmark (3:40)
  4. Give Yourself to Jesus (5:18)
  5. How I Got Over (4:18)
  6. What a Friend We Have in Jesus (6:05)
  7. Amazing Grace (10:48)
  8. Precious Memories (7:19)
  9. Climbing Higher Mountains (2:53)
  10. Remarks by Reverend C.L. Franklin (1:48)
  11. God Will Take Care of You (8:46)
  12. Wholy Holy (5:29)
  13. You'll Never Walk Alone (6:44)
  14. Never Grow Old (9:57)
kistenkuif
Als je geen zin hebt in de zoveelste Matthéüspassion tijdens deze snijkouwe paasdagen probeer dan eens dit warmbloedige gospelalbum van Aretha Franklin. Niet in de laatste plaats omdat gospel de stam is van vele muziekvertakkingen erna maar vooral omdat Aretha, band en koor onnavolgbaar mooi en opzwepend musiceren tijdens deze swingende eredienst voor de soul. Hartverwarmend.

We zijn in een Baptist Church in LA, januari 1972. De piano zet in en ineens is daar de oh zo mooie stem van Aretha. Ze wordt begeleid door een geweldig gospel koor en soms horen we ook de mensen daar spontaan reageren. En zo onstaat één van de mooiste gospelplaten ooit. Aretha zingt werkelijk fenomenaal de verschillende songs aan elkaar en als koor zou ik alleen daarvan al helemaal gek en enthousiast worden. En of je nou gelooft of niet, als je maar een beetje Soul in je gut hebt, dan moet deze rake gemeende superbe muziek je toch raken. Er is ook nog gezorgd voor wat afwisseling in rustige momenten en vele fraaie 'gospelexplosies' straight from the heart dus. Aretha is back in church, hallelujah!
En oh ja: You'll Never Walk Alone klinkt erg mooi bij Liverpool en in de Kuip, maar when Aretha sings...

avatar van Rudi S
Dit is zo ongeveer de top van zangkunst, oh en dat fantastisch koor, de sfeer en drive.
Ik vind Aretha samen met Sam Cooke toch wel de top wat betreft de zang die de popmuziek ons heeft gebracht.
Afsluiter Never grow old (wat eigenlijk "Where We'll Never Grow Old" heet) is de eerste 7 minuten adembenemend.
Was er ooit meer een worship smiley van toepassing.

En zo is het Rudi S!

avatar van Woodsch
Vandaag weer eens (hard) opgezet. Stel dat je hier nu eens live bij zou zijn geweest...... Wauw! Verder kan ik niet mooier verwoorden dan west hierboven al heeft gedaan, chapeau.

kistenkuif
Aretha Franklin - Amazing Grace: The Complete Recordings (1999)

Het origineel is voorbeeldig door Rhino heruitgebracht: twee erediensten op twee achtereenvolgende avonden. Het kostte me een duit maar dan heb je ook wat...! Je zou er bijna gelovig door worden. Holy shit!

Sluit mij volledig aan bij Rudi S en West, ga morgenavond naar de bios om het met eigen ogen te zien,te horen, te voelen, te beleven, kan je weekend beter beginnen, nou Nee!

Supergaaf, een hemelse sfeer, absoluut een aanrader.

Jan uit Berlijn
De grootste vrouwelijke stem (strot) ooit. Alleen dat gegospel, Praise the Lord, Jehovah en Pinkeltje-geneuzel, of hoe ze ammaal mogen heten, staat me geweldig tegen.

Vergeet de tekstjes en geniet van haar stem .

Alleen dat gegospel, Praise the Lord, Jehovah en Pinkeltje-geneuzel of hoe ze ammaal mogen heten, staat me geweldig tegen, aldus Jan uit Berlijn. Dat kan en mag, alleen ik zie het toch als minachting van die cultuur. Het is geen kunstje, geen opgezet theater stuk, het stamt uit een verleden met donkere verhalen en heel veel pijn en onrecht. De inktzwarte vlekken waren nog steeds gevaarlijk in Amerika rond. Ik beschouw mij overigens geen kenner, wel iemand die zich er wat meer in heeft verdiept, en was in New York al 2 maal ( heb totaal niks met Godsdienst in het algemeen) in een soortgelijke dienst. Dat wordt je stil en intens gelukkig tegelijkertijd van. De intentie, de kracht die eruit voortvloeit is indrukwekkend op z'n zachtst gezegd.

Jan uit Berlijn
artonna campaign schreef:

Een minachting van de cultuur is het laatste wat ik wilde uiten...
Alleen betrap ik mezelf erop complete bevolkingsgroepen te zien vluchten in religie op het moment dat hun onrecht wordt aangedaan.
Dat is wat mij stoort. De uitingen in de vorm van muziek (expressie) vind ik vele malen sterker.

Muddy Waters - Mannish Boy (Audio) - YouTube

avatar van hansjepansje71
Aretha is de Stem der Stemmen. Alles wat zij voor Atlantic gezongen heeft is ongeëvenaard. Wie dacht dat het na "I Never Loved A Man The Way I Love You" niet nóg beter kon, wel, op "Amazing Grace" overtreft zij zichzelf. Ik ben zelf overtuigd atheïst, maar dat belet mij niet om volledig op te gaan in deze goddelijke muziek. Iemand schreef hierboven "je zou er bijna van gaan geloven", wat een rake typering is. Ik denk wel eens: als Hij bestaat, dan heeft Hij in elk geval twee avonden lang de gedaante van Aretha Franklin aangenomen, om de mensheid dit meesterwerk van de zangkunst te schenken. O ja, wie de film erbij ziet, houdt het helemaal niet droog. Een ingetogen dametje bedankt telkens weer de begeleiding en het publiek en zet dan het volgende nummer in, waarin ze wederom de sterren van de hemel zingt. Sterf niet voordat je deze muziek gehoord hebt, is mijn min of meer bindende advies.

Mssr Renard
Ik luister deze plaat via de film: Amazing Grace (2018) - IMDb - m.imdb.com

Ik heb wel heel veel zin om deze plaat in huis te halen. Ik vind vooral de uitvoering van Gaye's Wholy Holy echt erg mooi.

Veel beter dan deze plaat hoor je niet vaak. Wat een meesterwerk! En ik geloof wel, en dat is absoluut niet iets waar ik me voor schaam.

Overigens leek ik ergens Mick Jagger in het publiek te herkennen...

Edit, ik had nog gelijk ook: Amazing Grace (2018) - Trivia - IMDb - m.imdb.com

Juist in het weekend dat de meiden (vriendin en 2 dochters) aan het wandelen, plonzen zijn aan, in de zee heb ik alle gelegenheid om een nieuwe dame, grandlady, Aretha Franklin te 'beminnen'. Met de stralende zon, strak blauwe lucht en flarden van de film op mijn netvlies kletst deze plaat zonder pardon mijn persoonlijke top 10 binnen. Qua stem, emotie, raakvlak een mijlpaal die weinigen, zeer weinigen (Sam Cooke) is gegeven.

avatar van Arjan Hut
Kreeg van mijn moeder eerder dit jaar een krat met lp's. De meeste platen ken ik nog van thuis, van vroeger, een mengelmoes van Alle 13 Goed tot Janis Joplin, van James Last tot ... Aretha Franklin! Dit Amazing Grace dus, die was me nooit eerder opgevallen.

avatar van hansjepansje71
Mssr Renard schreef:
Ik luister deze plaat via de film: Amazing Grace (2018) - IMDb - m.imdb.com

Overigens leek ik ergens Mick Jagger in het publiek te herkennen...

Edit, ik had nog gelijk ook: Amazing Grace (2018) - Trivia - IMDb - m.imdb.com

Er is ook een "Amazing Grace: The Complete Recordings", waarin het programma van beide dagen vastgelegd is, inclusief alle aankondigingen en intermezzo's. Te beluisteren via de bekende streamingsdiensten.

Mssr Renard
hansjepansje71 schreef:

Gevonden: Luister naar Amazing Grace: The Complete Recordings, een album van Aretha Franklin op #SoundCloud
Stream Aretha Franklin | Listen to Amazing Grace: The Complete Recordings playlist online for free on SoundCloud - soundcloud.app.goo.gl

avatar van AOVV
Ik ben verre van gelovig, maar Jezusmina wat een plaat! Muziek kan alles overstijgen, zie je dan maar weer. Er wordt een heel erg intieme, indringende sfeer gecreëerd, en Aretha's stem zorgt tevens voor grootse momenten. Geen pure gospel-plaat, wel een pure Aretha-plaat, zou je kunnen zeggen! Met louter hoogtepunten.

4,5 sterren

avatar van MarkS73
Wat een album zeg, je zou er bij geweest zijn...