RPWL - Beyond Man and Time (2012)

Duitsland
Label: Gentle Art of Music

1. Transformed (2:15)
  2. We Are What We Are (The Keeper) (9:16)
  3. Beyond Man and Time (The Blind) (6:28)
  4. Unchain the Earth (The Scientist) (7:06)
  5. The Ugliest Man in the World (The Ugly) (7:53)
  6. The Road of Creation (The Creator) (6:27)
  7. Somewhere in Between (The Dream of Saying Yes) (2:03)
  8. The Shadow (5:57)
  9. The Wise in the Desert I(Incl. the Silenced Song) (5:39)
  10. The Fisherman (I. High as a Mountain Part 1 & 2 - II. the Abyss) (16:19)
  11. The Noon (The Eternal Moment of Return) (3:39)
avatar van legian
een nieuwe RPWL, hmm dit jaar word steeds interessanter.

ben wel weer benieuwd, vond het vorige album goed te doen.

Oh, hij staat er al op.

Ik wist al dat ie kwam, maar kon geen tracklijst vinden.

Dit is hun eerste conceptplaat en de eerste officiele studioplaat met de nieuwe drummer.

Die laatste soloplaat van Yogi Lang was al geweldig, dus mijn hoop is hoog!!!

14/04/2012 Boerderij
15/04/2012 Spirit of 66 Verviers

RPWL heeft haar meesterwerk afgeleverd!

Dit album is typisch RPWL maar toch ook weer niet. Er zijn "nieuwe geluiden" te horen maar toch ook weer de typische RPWL sound. Soms stevig, vaak melodieus, verrassend en erg goed, ook wat teksten betreft zeer interessant! Heerlijke Moog klanken, dragende gitaarsolo's van Kalle Wallner, en prachtige oosterse geluiden. Strak drumwerk en mooie baslijntjes maken het compleet.
De muziek is erg afwisselend en divers, melancholisch en opzwepend. Persoonlijk vind ik er geen zwakke nummers op staan maar wel wat mij betreft 2 echte uitschieters: Unchain the Earth (heerlijk opzwepend up-tempo met een prachtige sequencer als basis in de coupletten. Daarnaast het ruim 16 minuten durende "the Fischermann". Een prachtig prog-Epos.
Muzikaal gaat RPWL verder op de voet waar ze met "the Experience" naar toe gingen maar hebben dat geluid verder ontwikkeld.
Ondanks dat dit een concept-album is kom je geen terugkerende "loopjes" tegen. Iets wat de eenheid van de plaat niet tegenwerkt. Hierdoor is het ook gemakkleijker de tracks "los" van elkaar te horen.
Waren vorige albums overgoten met een gemeenschapelijk thema: Beyond Man and TIme is een echt concept met een doorlopend verhaal.

RPWL heeft dit album opgenomen met Marc Turiaux op drums. Dit is zijn eerste echte studio-album met RPWL alhoewel hij op de vorige verzamelaar (Gentle art of music) al meespeelde en al sinds 2008 mee is op tour!
Chris Postl heeft de band verlaten 2 jaar terug en Werner Taus die ook al eerder live meespeelde heeft nu de vaste plek als bassist.

Er valt heel veel te zeggen en te praten over deze plaat. Het is een zeer sterke aanrader!
Voor wat betreft het "verhaal" van het album: lees het boekje of luister naar de 'limited edition" die een audio-book als extra heeft. (Nog wel even wachten op 9 maart als het album officieel uitkomt)

Centrale boodschap:
Het doel is om ogen te openen, verder te laten kijken, meer te zien en anders te durven kijken. Aldus Yogi Lang, zanger van RPWL.

RPWL zal dit voorjaar op tour gaan. Ze starten 14 april in Zoetermeer om daarna België, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Spanje aan te doen. Waarschijnljk na de zomer gaat de tour verder met o.a. Polen. (check website: www.rpwl.net)
Er wordt niet met een vaste support-act gewerkt!

Iedereen veel plezier met dit prachtig album!

@ Ozric
Roses is echt wel een verslavend liedje. Eerst vond ik het melig, maar tegen we het midden van de song bereikten, was ik al verkocht. Ik moet dus dringend werk gaan maken van deze band.
Bedankt voor de tip.

avatar van Rick53
Geweldig album, helemaal top!
Favorieten : Beyond Man and Time en Unchain The Earth!

4.5*

Ozric Spacefolk
Waanzinnig mooie en uitgebalanceerde progrockplaat.
Vanaf het spacerock achtige begin is deze hele plaat een muzikale reis door het filosofische gedachtengoed van Plato en Nietzsche...

Yogi Lang klinkt warm en heeft nog nooit zo goed geklonken. Ook het gitaarspel van Manfred Muller is beter en vooral zijn slidesolo's zijn ontzettend mooi.

Ook de nodige keyboardsolo's zijn aanwezig.
Dit moet wel één van de beste progrock platen zijn in vele jaren.

Unchain the Earth bijvoorbeeld steekt het schitterende Roses nu al naar de kroon.

@Ozric: Manfred Müller gitarist? Het gaat hier om Karlheinz (Kalle) Wallner! Heeft onder Blind Ego inmiddels ook al 2 "solo" cd's uit! Voor mij persoonlijk behoort Kalle tot de top 3 in dit genre!

Manfred (Manni) Müller werd drummer na Phil Rissettio die in de oorspronkelijke bezetting aanwezig was. Marc Turiaux heeft Manni in 2008 na het uitkomen van "The Experience" direkt vervangen voor de tour. Overigens lagen aan deze scheiding geen problemen ter grondslag!
Manfred drumt in veel andere projecten en kon één en ander niet meer combineren. Zelf had hij ook wat minder met "Prog".
Hij drumt overigens op de solo cd van Yogi Lang (No Decoder).

Overigens wel vreemd dat hier al mensen het album bespreken!!!! Het is alleen illegaal te downloaden! Ik heb hem zelf hierop gezet n.a.v. een ontvangen promo van de band!

Downloading is killing music and it's illegal! Koop dit album!

Ozric Spacefolk
Tuurlijk kopen we dit album. Ik luister naar een advance (promo). En ik ga ook naar de optredens.

Overigens vergiste ik me danig. Ik bedoelde natuurlijk Kalle Wallner. Ik ben ook bevriend met hem op facebook. Maar omdat hij meedeed met No Decoder inderdaad, vergiste ik me in de naam.

Kalle Wallner inderdaad. Een waanzinnig goede gitarist.

avatar van feenah
Wij kopen 'm! En jij, Erock? Koop jij 'm?

avatar van glenn53
Het is inderdaad een geweldige goede progplaat. Ja, het wordt nog eens wat met RPWL )hoop ik stiekem). Ik koop 'em zeker

Ozric Spacefolk
RPWL had misschien een ietwat gezichtloos debuut. Maar alles vanaf Trying to Kiss the Sun is van hoog niveau...

"een ietwat gezichtloos debuut"?????? Het album "God has failed (2000) werd jubelend begroet en was een meer dan uitstekend en veel belovend debuut. Tracks als"Hole in the sky", "Crazy lane" kan je onmogelijk "gezichtloos" noemen!
Op dat debuutalbum was de invloed van hun geliefde muziek van Pink Floyd uiteraard nog het meeste aanwezig. Overigens staat er overal in de media, ten onrechte (iedereen praat elkaar na) dat RPWL een zogenaamde coverband van PF was. De jongens van RPWL kende elkaar, hadden in het verleden verschillende muzikale projecten gedaan (o.a. Violet District, prachtig prog- album) en de gemeenschappelijke deler was de muziek van PF. Ze kende het allemaal en vonden het goed. Zo hebben ze samen wat PF songs gespeeld en daaruit bleek het te klikken met elkaar. Er werden niet klakkeloos covers gespeeld maar meer bewerkt en overgoten met eigen interpretaties (Cymbaline, Opel)
Op de dvd die bij het album "Stock" (2003, digipack) is bijgevoegd wordt een inzage gegeven van de onstaangeschiedenis van RPWL.
Ik ken de jongens sinds 2003 persoonlijk maar ze blijven me verrassen met nieuwe ideëen, geluiden,combinaties en wendingen in hun muziek.

Yogi Lang (mr Moog) heeft hier met "beyond man and time" een zeer actueel thema neergzet als verhaal en boodschap, zonder met een vingertje te wijzen, zeer persoonlijk maar hopelijk aansprekend voor velen! Onze dames en heren politici zouden eigenlijk verlpicht wakker geschut moeten worden met dit album. Muzikaal hoogstaand en met een inmiddels geheel eigen sound. De op ieder album terugkerende Moog en Mellotron zijn een genot voor het oor en geven alles een zeer warme en vertrouwde gloed. Het is daarmee meer de "jaren 70" invloed dan de PF invloed die RPWL kenmerkt.

"Beyond man and time" verdient meer dan 5 sterren, alles bij elkaar is het ook meer dan een volgend album van RPWL. Voor mij persoonlijk hun meesterwerk tot nu toe. Op het audiobook zal een bekende stem hoorbaar zijn (engelse tekst). Zoek en luister maar eens op "No decoder", solo album van Yogi Lang.
Meer dan bijvoorbeeld Sylvan (bevriende band van RPWL) hebben ze zich verder ontwikkeld. Daar waar Sylvan teruggrijpt op bekende paden en muzikaal blijft doorbreien (Sceneries) durft RPWL zich wel te laten uitdagen en nieuwe zaken aan te gaan!

Ozric Spacefolk
Waarom doe je del hele tijd zo boos tegen mij,

Ik heb God Has Failed heel hoog staan, als je naar de discussie over die plaat was gegaan, had je gelezen wat ik er van vind.
Ik weet gewoon van anderen dat ze het een Pink Floyd-rip off vonden, vandaar mijn opmerking 'gezichtloos debuut'.

Doe wat relaxter tegen mij,

Tja, als je verbeterd wordt (Kalle Wallner als gitarist i.p.v. Manni Müller) en je vindt dat "boos"doen! Of als ik het niet met je eens bent wat betreft de opmerking "gezichtloos" en je vindt dat ook "boos' doen dan weet ik niet hoe jij verder in het leven staat...kan je nog heel wat aan dit album hebben!
Omdat ik RPWL nu eenmaal heel goed (ook persoonlijk) ken geef ik ook wat meer informatie waarvan ik denk dat anderen dat leuk vinden te weten. Relaxt hè?

Ozric Spacefolk
Ik ken de heren niet persoonlijk maar heb Yurgen en Kalle als vriendjes op facebook. We lullen ook nog eens wat.

Ik zit niet in de gelukkige positie ze persoonlijk te kennen, maar ben een ferm promoter van Blind Ego, Parzival's Eye, No Decoder en RPWL sinds jaren..

Excuses dat ik je feedback beschouw als een aanval.
Maar zie mij als een goede fan van RPWL>...

avatar van feenah
We are not worthy! Hij kent ze "persoonlijk"(en hij heeft dat al genoeg benadrukt), wij luisteren er alleen maar naar.
Respect voor Erock. Cause he's full of himself!

Een review at: http://www.mostlypink.net

met enkele mooie fotoos van Lorelei en wat nieuwe song telsten,
tourdates: april!

FF kort: een goed album, dat alle mooie elementen van RPWL glansrijk samenbrengt.

En ja Kalle is de gitarist
Prettige dag.

Ozric Spacefolk
The Fisherman, en met name het instrumentale middenstuk is echt van ongekende klasse.
Schitterend, gewoon!

reviews in NL, English, French, Spanish, German;

avatar van marathonman
Prachtig album, jaar 2012 begint qua muziek uitstekend, moet nog flink luisteren voor mijn stem. How, how heren, als je persoonlijk iemand kent kan die weinig fout doen populair gezegd, als iemand uit de wereld gaat en je kent hem is dat anders dan wanneer je hem niet of oppervlakkig kent , in dit geval kun je dat goed voelen bij Erock.
Overigens Sylvan bekende paden, nou ,nou 5 eposjes op 1 cd??? wie doet dat?
Het is en blijft smaken verschillen maar nogmaals eerste draaibeurt smaakt naar meer....

Ook als je een band kent kan je kritisch zijn! Geen probleem! Maar dit is toch wel een meesterwerk, inderdaad persoonlijke mening!
Sylvan: 5 eposjes op 2 CD's in dit geval. De bekende paden zijn in dit geval van toepassing op het muziekale. Zelfde opbouw van songs, zelfde geluid. Goed, maar niets nieuws toegevoegd.
Niet een sound die naar mijn mening zich door ontwikkeld heeft, dat hoor ik bij RPWL wel.

Oke, 5 op 1 album dan......pff
Als RPWL zich heeft doorontwikkeld dan komt dat dan in dit album tot uiting, heeft dan wel lang geduurd want als ik nummers van de vorige albums beluister hadden ze op ieder album van RPWL kunnen staan!
Dat kan bij andere artiesten ook gebeuren, pas na verloop van tijd....
Nogmaals eerste indruk is uitstekend, Sceneries vind ik overigens met de luisterbeurt beter worden en had ze al hoog staan. Vond dit weer een stap voorwaarts na Force..
Het soloalbum van Yogi, No Decoder vond ik echter niet echt hemelverheffend.
Maar is goed dat dit soort artiesten nieuwe albums uitbrengen...2012 is dan ook al een lekker jaar met kwaliteitsprog.

avatar van Dempsey63
Dit is een album wat in mijn ogen (nee, ik ga geen vergelijkingen met anderen aan, dit is MIJN mening) wat moet groeien, na de eerste luisterbeurt dacht ik, tja..... Na de tweede luisterbeurt beginnen dingen beter op zijn plek te vallen. Het is nog geen 5 sterren, maar wat niet is kan nog komen.

RPWL is volgens mij niet te vergelijken met een band uit het brede spectrum. Zij hebben een geluid ontwikkeld wat je (vooral door de stem van Yogi) gelijk herkend. Chapeau, en graag nog een aantal jaren er bij in goede gezondheid.

avatar van Mctijn
Eigen geluid? Neuh niet echt, gewoon nette prog-rock zoals velen dat maken.
The Wise in the Desert kan ik nog het meest waarderen, prima nummer.

Tip voor mensen die dit kunnen waarderen: Phideaux

Je mag uiteraard een eigen mening hebben maar hier verkondigen dat RPWL geen eigen sound zou hebben ontwikkeld (welke band heeft geen invloeden van buitenaf? PF had ook zo'n z'n invloeden!) is redelijk komisch! Prima als je oppervlakkig luisterd omdat je wellicht andere bands interessanter vindt maar schrijf geen onzin. Zo'n beetje de hele Progscene is het er wel overeens dat RPWL een eigen sound heeft ontwikkeld.
Muziek laat zich moeilijk vergelijken, moet je ook niet doen, je kunt wel vergelijken of een band zich vernieuwt of andere wegen inslaat, los van het feit of je dat mooi vindt of niet.
Bijvoorbeeld Sylvan: pracht band! Heb ik alles van maar naar mijn mening wel typisch het Sylvan geluid ( Sceneries) maar geen echte muzikale ontwikkeling wat betreft arrangementen, song opbouw etc. Goed! maar t.o.v. van het album "PS " weinig verschil. Bij RPWL hoor ik wel nieuwe elementen zonder dat dit ten koste gaat van de herkenbaarheid! Nogmaals, dat is objectief vast te stellen en staat dus los van het feit of het je aanspreekt.

avatar van marathonman
Mooi album, diverse malen beluisterd en 4* is het nu al, kan meer worden.
Toch kwam ik een nummer tegen dat verdacht veel leek op het mooi nummer River, vind het toch herkenbaar, Sylvan begin ik steeds beter te vinden en gaat de 5* halen en vind met Sceneries dat er wel een ontwikkeling gaande is, heb dit nog niet eerder gehoord op hun vorige albums.

avatar van Mctijn
Erock schreef:

Wow sorry, ik kraak niets af, ik zeg wat ik hoor. Dit plaatje doet me gewoon niet veel. Of dat ligt aan het feit dat ik "het niet hoor" of dat "het er niet is" maakt niets uit toch? Muziek is geen wiskunde.

Daarbij hoor jij blijkbaar meer dan de gemiddelde luisteraar van het album aan jouw 5 sterren te zien. Ik maak me er niet druk om

avatar van snarf349
Ik ben helemaal weg van het nummer "The Shadow", simpel, maar catchy.

@Mctijn: Het is opvallend op dit forum dat als iemand op een bepaald punt wordt tegengesproken of een andere mening geprojecteerd krijgt zich voordoet alsof ze worden aangevallen. Dan moet gelijk het woord "sorry" eruit en allerlei verdedigende zinnen. Jammer dat er niet inhoudelijk een discussie kan ontstaan!
Nergens staat dat ik je of iemand afkraak. Ik ging in op de opmerking over "eigen geluid". Daar zijn zinnige redelijk objectieve argumenten voor en tegen op te geven dan alleen maar de opmerking ''kwestie van smaak!" Muziek is geen wiskunde maar ook, in ieder geval voor mij, geen gewoon consumptie dingetje. RPWL is mijn favioriete band en hebben naar mijn mening hun meesterwerk uitgebracht. Het maakt me niet uit wat een ander er van vindt omdat dat mij niet beïnvloed. Soms is het leuk om andere visies te lezen/horen waardoor je soms bij bepaalde albums een andere kijk er op krijgt!
Er zullen van mij geen reacties meer te lezen zijn hier, zinloos...