Vanmiddag en vanavond het album voor de eerste aantal keer geluisterd. Hij zal meer beluisteringen nodig hebben om goed te doorgronden en een stem blijft voorlopig nog even uit, maar de eerste bevindingen zal ik wel graag alvast delen.
Het is een plaat waar ik al naar uitkeek sinds de aankondiging. Grouper én Tiny Vipers: een prachtig idee. Maar zoals dat gaat bij samenwerkingen is het natuurlijk afwachten of het ook werkelijk uitpakt zoals je hoopt en dat het (een beetje) aan de verwachtingen kan voldoen. Nu, mijn verwachtingen voor deze samenwerking waren hoog, maar van een teleurstelling is gelukkig geenszins sprake. Zoveel is wel meteen al duidelijk.
Het is een enorm mooie plaat geworden, waarbij 'mooi' echt gewoon het meest geschikte woord is: zwevende vocalen en instrumenten creëren een fijne, dromerige sfeer die absoluut hypnotiserend werkt. Bovendien is het een zeer symbiotisch geheel geworden. De eerste track, Fell Sound, is weliswaar meer electronisch en reminiscent aan 'A I A' en de tweede track, Silent From Above, is dan weer duidelijker akoestische folk zoals we dat op 'Life on Earth' hoorden, maar beide tracks voelen eigenlijk evenveel als Grouper dan wel Tiny Vipers. Op het vervolg van de plaat zijn de genres in se iets meer gedownplayed en verder ineengeweven.
Hoogtepunt van het album op het moment is voor mij de bijna negen minuten durende track Mine die alles in zich heeft: van intense soundscapes, tot de prachtige vocals van Jesy, naar het opgebouwde electronische hoogtepunt aan het einde.
Deze ga ik nog veel vaker luisteren de komende tijd en ik kijk nu ook nóg meer uit naar het optreden van Grouper in de Domtoren te Utrecht op het Rumor festival van 22 maart, al zal Jesy Fortino daar natuurlijk helaas niet bij zijn.