Pekka Pohjola - Visitation (1979)

Finland
Jazz / Rock
Label: Dig It

1. Strange Awakening (5:11)
  2. Vapour Trails (4:44)
  3. Image of a Passing Smile (5:38)
  4. Dancing in the Dark (5:39)
  5. The Sighting (3:32)
  6. Try to Remember (7:10)
avatar van musicboy2602
Ik heb deze plaat gevonden via Prog Archives. Na een eerste en werkelijk verbijsterende luisterervaring van het eerste nummer Strange Awakening heb ik het album gelijk gekocht (via iTunes; het is die €5,- ruim waard). Die majestueuze melodieën; die prachtige structuur; die heerlijke sound; die bassolo! En alles gespeeld met de ongelofelijke expertise en precisie van een topband met een uitgebreide blazerssectie en Pohjola op bas en piano, die zich al battlend met het Helsinki Philharmonisch (!) een weg baant door prachtige, veelzijdige composities die de grenzen van jazz-rock overschrijden. De sfeer is sprookjesachtig en sprankelend, met tevens een prachtige geluidskwaliteit voor een vrije oude opname. Pekka Pohjola's composities zijn met zo'n gevoel gebracht, dat het je regelmatig naar adem zal doen happen. Een meesterwerk.